Τρίτη, 07 Φεβ, 2023
Η Γκισλέιν Μάξγουελ παρακολουθεί την πρώτη ημέρα του 4ου Ετήσιου Συμποσίου WIE στο Center 548 στη Νέα Υόρκη, στις 20 Σεπτεμβρίου 2013. (Laura Cavanaugh/Getty Images)

Η Γκισλέιν Μάξγουελ συμμετείχε στις σεξουαλικές συνευρέσεις του Έπσταϊν, καταθέτει ο κατήγορος

Η δεύτερη ημέρα της δίκης της Γκισλέιν Μάξγουελ ξεκίνησε από εκεί που τελείωσε η πρώτη ημέρα: με την άμεση κατάθεση του πιλότου του Τζέφρεϊ Έπσταϊν, Λόρενς Βισόσκι Τζ.

Η εισαγγελέας των ΗΠΑ Λάρα Πόμεραντζ συνέχισε να ρωτά τον Βισόσκι πώς είχαν διαμορφωθεί οι διάφορες κατοικίες του Έπσταϊν, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ο Βισόσκι είχε μια πολύ σαφή ανάμνηση για κάθε μία, συμπεριλαμβανομένων και των τετραγωνικών μέτρων για κάποιες. Οι ένορκοι είδαν αρκετές φορές φωτογραφίες των πολυτελών κατοικιών.

Στη συνέχεια, ο Πόμεραντζ του έκανε ερωτήσεις σχετικά με τις διατάξεις των διαφόρων αεροσκαφών του Έπσταϊν. Ο Βισόσκι ανέφερε συγκεκριμένα δύο τύπους καναπέδων στο Boeing 727 του Epstein. Οι ένορκοι είδαν φωτογραφίες του κυκλικού καναπέ στον οποίο ο Βισόσκι αποκάλεσε το “στρογγυλό δωμάτιο”.

Ενώ ο Βισόσκι είχε συχνά συναντήσεις με τους επιβάτες, κατέθεσε ότι η πόρτα του πιλοτηρίου ήταν πάντα κλειστή κατά τη διάρκεια των πτήσεων.

Ο Βισόσκι κατέθεσε ότι έγραφε τις καταστάσεις επιβατών για κάθε πτήση.

Σε αυτό το σκίτσο της αίθουσας του δικαστηρίου, ο Lawrence Paul Visoski Jr. που ήταν ένας από τους πιλότους του Jeffrey Epstein, καταθέτει στο εδώλιο του μάρτυρα κατά τη διάρκεια της δίκης της Γκισλέιν Μάξγουελ για συμμετοχή σε διακίνηση ανηλίκων στη Νέα Υόρκη, στις 29 Νοεμβρίου 2021. (AP Photo/Elizabeth Williams)

 

Μερικές φορές γνώριζε μόνο το μικρό όνομα ενός επιβάτη και αν δεν γνώριζε κανένα όνομα, έγραφε απλώς αρσενικό ή θηλυκό.

Προκειμένου να διατηρηθεί η ανωνυμία, η δικαστής Άλισον Νέιθαν επέτρεψε στους μάρτυρες να χρησιμοποιήσουν είτε μόνο το μικρό τους όνομα είτε ένα επινοημένο.

Ένας τέτοιος μάρτυρας θα είναι η Τζέιν, η οποία φέρεται ως θύμα του Έπσταιν και της Μάξγουελ. Η φερόμενη κακοποίησή της ξεκίνησε σε ηλικία 14 ετών.

Ο Βισόσκι θυμήθηκε ότι συνάντησε την Τζέιν μία φορά, πάνω σε ένα αεροπλάνο, ενώ αυτό βρισκόταν ακόμη στο έδαφος.

Κατά την αντεξέταση, ο συνήγορος υπεράσπισης Κρίστιαν Έβερντελ έβαλε τον Βισόσκι να κοιτάξει τις καταστάσεις επιβατών (που δεν επιδείχθηκαν στους ενόρκους) όπου αναγραφόταν το πραγματικό όνομα της Τζέιν, αλλά χωρίς επώνυμο, για τρεις πτήσεις.

Ο Βισόσκι επιβεβαίωσε ότι υπήρχε υπάλληλος με το ίδιο όνομα και την ίδια γραφή. Ο Βισόσκι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει ποια ήταν στις πτήσεις.

Σε περαιτέρω αντεξέταση, ο Βισόσκι κατέθεσε ότι δεν είδε ποτέ ανήλικο κορίτσι σε πτήση χωρίς γονέα, είχε διάφορες αλληλεπιδράσεις με επιβάτες και δεν είδε ποτέ σεξουαλική δραστηριότητα ή στοιχεία σεξουαλικής δραστηριότητας στα αεροπλάνα.

Ο Βισόσκι κατέθεσε επίσης ότι ο Έπσταϊν δεν του είπε ποτέ να παραμείνει στο πιλοτήριο και ότι είχε την ελευθερία να πάρει καφέ από το μαγειρείο, το οποίο βρισκόταν στο κέντρο του Boeing 727 του Έπσταϊν, και να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα στο Gulfstream του Έπσταϊν, το οποίο βρισκόταν στο πίσω μέρος της καμπίνας, μακριά από το πιλοτήριο.

Υπήρξε μια ανάλαφρη στιγμή με τον Βισόσκι να σχολιάζει ότι όλη αυτή η συζήτηση για τις τουαλέτες του υπενθύμιζε ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσει μία. Ο μάρτυρας, ο συνήγορος υπεράσπισης και ο δικαστής γέλασαν. Ο δικαστής ζήτησε μια σύντομη διακοπή.

Ο Βισόσκι είπε ότι μερικοί από τους πιο γνωστούς επιβάτες σε διάφορες πτήσεις ήταν ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, οι γερουσιαστές Τζον Γκλεν και Τζορτζ Μίτσελ, ο βιολιστής Ίζακ Πέρλμαν, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο πρίγκιπας Άντριου, ο Κέβιν Σπέισι και ο Κρις Τάκερ.

Ο Βισόσκι είναι πατέρας δύο κοριτσιών, τα οποία ήταν αρκετά μικρά όταν εργαζόταν για τον Έπσταϊν. Κατέθεσε ότι και τα δύο ήταν συχνά μόνα τους με την Μάξγουελ στο ράντσο του Έπσταϊν στη Σάντα Φε του Νέου Μεξικού, όπου έπαιζαν με τα άλογα.

Ο πιλότος κατέθεσε ότι αν γνώριζε για οποιαδήποτε παραπτώματα με ανηλίκους που συνέβαιναν με άτομα εντός της οργάνωσης, δεν θα επέτρεπε ποτέ στις κόρες του να συναναστρέφονται μαζί τους και θα παραιτούνταν.

Ο Βισόσκι επιβεβαίωσε ότι χρόνια αργότερα, ο Έπσταϊν πλήρωσε τα δίδακτρα για τις δύο κόρες του, τόσο για το ιδιωτικό λύκειο όσο και για το κολέγιο. Ο Βισόσκι κατέθεσε ότι ο Έπσταϊν έκανε την ίδια προσφορά σε όλους τους υπαλλήλους του.

Ο Έπσταϊν είχε επίσης αγοράσει διάφορα πολυτελή αυτοκίνητα (συμπεριλαμβανομένης μιας Τζάγκουαρ) και τα είχε δηλώσει στον Βισόσκι για προσωπική του χρήση, αλλά ο Βισόσκι δεν αισθάνθηκε ποτέ ότι τα αυτοκίνητα του ανήκαν.

Ο Έβερντελ και ο Βισόσκι μίλησαν για την επαγγελματική σχέση του Βισόσκι με την Μάξγουελ. Κατέθεσε ότι δεν είδε ποτέ τίποτα που να δείχνει ότι κακοποιούσε ανήλικα κορίτσια.

Εκτός από το να πετάει τα αεροπλάνα του Έπσταϊν, ο Βισόσκι εγκατέστησε εξοπλισμό οικιακού κινηματογράφου και ήχου σε όλες τις κατοικίες του Έπσταϊν.

Ο δεύτερος μάρτυρας κατηγορίας ήταν η “Τζέιν” – ένα ψευδώνυμο που είπε ότι προτιμά, εν μέρει για να προστατεύσει την 22χρονη καριέρα της ως ηθοποιός. Είναι η πρώτη από τις τέσσερις γυναίκες που περιγράφονται ως βασικές κατήγοροι στο κατηγορητήριο κατά της Μάξγουελ.

Σε αυτό το σκίτσο της αίθουσας του δικαστηρίου, η βοηθός εισαγγελέα των ΗΠΑ Άλισον Μο ρωτά ένα θύμα την “Τζέιν” αγνώστων στοιχείων για τις εμπειρίες της με τον Τζέφρι Έπσταϊν και την Γκισλέιν Μάξγουελ, στη Νέα Υόρκη, στις 30 Νοεμβρίου 2021. (AP Photo/Elizabeth Williams)

 

Η γυναίκα, που σήμερα είναι γύρω στα 40, κατέθεσε για τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα της όταν ήταν 14 ετών, για την “όχι καλή” οικογενειακή της ζωή και για το πώς την προσέγγισε για πρώτη φορά η Μάξγουελ στην καλοκαιρινή κατασκήνωση για εφήβους στο Κέντρο Τεχνών Interlochen στο Μίσιγκαν.

Ήταν 14 ετών και συμμετείχε μαζί με τα δύο αδέλφια της.

Θυμήθηκε πώς έτρωγε παγωτό με τους συμμαθητές της στην κατασκήνωση και η Μάξγουελ τους πλησίασε, φέρνοντας μαζί της και το κατοικίδιο της Yorkie. Σύντομα ο Έπσταϊν ενώθηκε με την παρέα.

Αφού έφυγαν οι φίλοι της, η Τζέιν συνέχισε να μιλάει με τον Έπσταϊν και τη Μάξγουελ. Της εξήγησαν ότι ήταν ευεργέτες της κατασκήνωσης και χορηγούσαν υποτροφίες σε παιδιά. Τη ρώτησαν για τα σχέδιά της.

Αποδείχθηκε ότι και οι τρεις τους ήταν από το Παλμ Μπιτς της Φλόριντα. Σε αυτό το σημείο, η μητέρα της Τζέιν είχε χάσει το σπίτι της οικογένειας λόγω έλλειψης χρημάτων και η οικογένεια ζούσε στο σπίτι της πισίνας κάποιου, με την Τζέιν και τη μητέρα της να μοιράζονται ένα κρεβάτι.

Η μητέρα της Τζέιν άρχισε επίσης να υποφέρει από κατάθλιψη.

Αμέσως μετά την έναρξη της όγδοης τάξης, η Τζέιν και η μητέρα της προσκλήθηκαν στο κτήμα του Έπσταϊν στο Παλμ Μπιτς για τσάι. Έτσι άρχισαν οι τακτικές επισκέψεις στο σπίτι.

Οι προσκλήσεις δεν περιλάμβαναν πλέον τη μητέρα. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης, η Τζέιν κατέθεσε ότι, ενώ καθόντουσαν γύρω από την πισίνα, τέσσερις γυναίκες, συν της Μάξγουελ, ήταν είτε γυμνόστηθες είτε εντελώς γυμνές.

Η Μάξγουελ, είπε η Τζέιν, έδειχνε ενδιαφέρον για τη ζωή της Τζέιν και η Τζέιν την έβλεπε ως μεγαλύτερη αδελφή.

Ο Έπσταϊν άρχισε να δίνει στην Τζέιν μετρητά και δώρα. Στη συνέχεια άρχισε να της αγοράζει ρούχα και να πληρώνει για μαθήματα φωνητικής. Ένα ταξίδι για ψώνια περιελάμβανε μια στάση στο Victoria’s Secret.

Η Τζέιν ισχυρίζεται ότι είχε την πρώτη της σεξουαλική επαφή με τον Έπσταϊν το 1994, σε ηλικία 14 ετών. Την πήγε στο σπίτι της πισίνας, κατέβασε τη φόρμα του, την έβαλε στην αγκαλιά του και άρχισε να αυνανίζεται.

Είπε ότι δεν το είπε σε κανέναν γιατί “ένιωθε αηδία και ντροπή”.

Η Τζέιν κατέθεσε ότι θα έβλεπε τόσο τον Έπσταϊν όσο και την Μάξγουελ γυμνούς αμέσως μετά.

Θυμήθηκε όταν ο Έπσταϊν και η Μάξγουελ την πήγαν στην κρεβατοκάμαρά του, έβγαλαν τα ρούχα τους και χάιδευαν ο ένας τον άλλον. “Υπήρχαν χέρια παντού”, είπε η Τζέιν.

Ο Έπσταϊν της ζήτησε να βγάλει το μπλουζάκι της.

Η Τζέιν κατέθεσε ότι υπήρξαν κι άλλες επισκέψεις, η καθεμία με περισσότερες σεξουαλικές επαφές. Η Μάξγουελ τη σύστησε στο “δωμάτιο του μασάζ” και έδωσε στην Τζέιν οδηγίες για το πώς να κάνει μασάζ στον Έπσταϊν, το οποίο περιελάμβανε άγγιγμα του στήθους και του πέους.

Η Τζέιν ισχυρίζεται ότι ο Έπσταϊν άγγιζε τακτικά το στήθος και τον κόλπο της, ενώ η Μάξγουελ άγγιζε κυρίως το στήθος της.

Τα πάρτι στο κτήμα ήταν όργια, με στοματικό σεξ και “πλήρη συνουσία”, δήλωσε η Τζέιν.

Η κακοποίηση συνεχίστηκε μέχρι την ηλικία των 16 ετών, με την Μάξγουελ να βρίσκεται σχεδόν πάντα στο δωμάτιο.

Η Γκισλέιν Μάξγουελ, η συνεργάτης του Έπσταϊν που κατηγορείται για εμπόριο λευκής σαρκός, παρακολουθεί την αντεξέταση του Λόρενς Βισόσκι, μακροχρόνιου πιλότου του Τζέφρι Έπσταϊν, κατά τη διάρκεια της δίκης της σε σκίτσο δικαστηρίου στη Νέα Υόρκη, στις 30 Νοεμβρίου 2021. (Jane Rosenberg/Reuters)

 

Η Τζέιν ισχυρίστηκε ότι ο Έπσταϊν την μετέφερε με πτήσεις στις κατοικίες του στη Νέα Υόρκη και στο ράντσο στο Νέο Μεξικό. Σε κάθε τοποθεσία υπήρχε ένα δωμάτιο μασάζ όπου γινόταν επιπλέον σεξουαλική κακοποίηση.

“Ένιωθα πολύ ντροπιασμένη”, είπε η Τζέιν, και ένιωθε ότι θα έμπαινε σε μπελάδες αν το έλεγε σε κάποιον.

Η Τζέιν είπε ότι δεν είπε ποτέ στη μητέρα της για την κακοποίηση, επειδή στην οικογένειά της το να συζητά κανείς τα προβλήματά της ήταν ένδειξη αδυναμίας. Απλώς δεν μιλούσαν για τα συναισθήματά τους.

Ο Έπσταϊν πλήρωσε τα δίδακτρα της Τζέιν στο Professional Children’s School στη Νέα Υόρκη όταν εκείνη ήταν 17 ετών.

Τα “μασάζ” συνεχίστηκαν και στο λύκειο, αλλά τελικά διέκοψε τη σχέση της με τον Έπσταϊν όταν μετακόμισε στην Καλιφόρνια για μια δουλειά ηθοποιού το 2002, σε ηλικία 22 ετών.

Τελικά, η Τζέιν κατέθεσε δύο αγωγές, μία κατά της Μάξγουελ και μία κατά της περιουσίας του Τζέφρι Έπσταϊν. Είχε επίσης μιλήσει στο FBI για τον Έπσταϊν το 2019.

Ωστόσο, απέσυρε τις αγωγές αφού έλαβε 5 εκατομμύρια δολάρια από το Ταμείο Θυμάτων του Τζέφρι Έπσταϊν. (Τα καθαρά της κέρδη ήταν 2,9 εκατομμύρια δολάρια).

Κατά την αντεξέταση, η Λόρα Μένινγκερ ρώτησε: “Περιμένατε 20 χρόνια για να παρουσιάσετε τις καταγγελίες σας στις αστυνομικές αρχές, σωστά;”. Η Τζέιν απάντησε: “Σωστά”.

Η Μένινγκερ επιβεβαίωσε ότι ο Έπσταϊν ήταν νεκρός και ότι όταν η Τζέιν μίλησε στο FBI, συνοδευόταν από δύο δικηγόρους προσωπικών τραυματισμών.

Η Μένινγκερ προσπάθησε να βρει αντιφάσεις στην κατάθεση της Τζέιν, αλλά διακόπηκε από μια συνεχή ροή ενστάσεων από την πολιτική αγωγή, οι περισσότερες από τις οποίες έγιναν δεκτές, καθιστώντας την τελευταία ώρα της ημέρας μια σειρά από ξεκινήματα και στάσεις, ενώ συζητούνταν οι ενστάσεις.

Για άλλη μια φορά, ο Νέιθαν τερμάτισε τη διαδικασία στις 5:00 μ.μ. ακριβώς.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε