Τρίτη, 16 Απρ, 2024
Ο Μπένεντικτ Ρότζερς μιλά σε συγκέντρωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουάσινγκτον, Ιούλιος 2019. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Η κινεζική πρεσβεία προσπάθησε να με φιμώσει, αποκαλύπτει ο Βρετανός ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μπένεντικτ Ρότζερς

H κινεζική πρεσβεία στην Βρετανία έκανε επανειλημμένες προσπάθειες να πιέσει έναν εξέχοντα υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να σταματήσει να ασκεί κριτική στο κομμουνιστικό καθεστώς, όπως έχει αποκαλυφθεί.

Ο Μπένεντικτ Ρότζερς, συνιδρυτής και αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συντηρητικού Κόμματος Βρετανίας, μίλησε στο πρόγραμμα «Ηγέτες της Αμερικανικής Σκέψης» της Epoch Times για την «πολύ μικρή εμπειρία» του στην παρείσφρηση του κινεζικού καθεστώτος σε Δυτικές δημοκρατίες.

«Είχα τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικούς Βρετανούς βουλευτές, σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις, που μου έλεγαν ότι έχουν πιεστει άμεσα από την κινεζική πρεσβεία για να μου ζητήσουν, ή να μου πουν, να σταματήσω να κάνω αυτό που κάνω, να σταματήσω να μιλάω», είπε ο Ρότζερς.

«Προς τιμήν τους, και τα τέσσερα μέλη του Κοινοβουλίου μου κατέστησαν σαφές ότι δεν μου έλεγαν να σταματήσω να κάνω αυτό που κάνω. Απλώς με ενημερώνουν για το γεγονός ότι δέχτηκαν πιέσεις.»

Ο Ρότζερς πιστεύει ότι αυτό είναι μια ένδειξη της έκτασης της παρείσφρησης του καθεστώτος στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Αν αυτό συμβαίνει για εμένα απλώς, αναρωτιέμαι ποια είναι η όλη έκταση του ζητήματος», είπε.

Το Σκοτάδι Βαθαίνει

Ο Ρότζερς είναι ο βασικός συγγραφέας μιας μεγάλης νέας έκθεσης που δημοσιεύθηκε στις 13 Ιαν., η οποία αναφέρει ότι η εντεινόμενη επίθεση εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα απεικονίζει «την ανειλικρίνεια, βιαιότητα, απανθρωπιά, ανασφάλεια και εγκληματικότητα του καθεστώτος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ)».

Η έκθεση (pdf), με τίτλο «Το Σκοτάδι Βαθαίνει: Η δίωξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα 2016-2020», έδειξε ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα έχει επιδεινωθεί δραματικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όχι μόνο στις ευρέως δημοσιευμένες περιπτώσεις του Χονγκ Κονγκ και των Ουιγούρων, αλλά στους πάντες, με τους Χριστιανούς, τους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, τους Θιβετιανούς, τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους δικηγόρους να υποφέρουν επίσης επιδεινούμενη κακοποίηση.

Συγκεκριμένα, ο Ρότζερς είπε ότι υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία ότι το καθεστώς σκοτώνει κρατουμένους συνείδησης και συλλέγει τα όργανά τους προς πώληση. Το ανεξάρτητο Δικαστήριο Κίνας (China Tribunal), υπό την προεδρία του Σερ Τζόφρεϋ Νάις ΔΒ (Sir Geoffrey Nice QC), δήλωσε στην ετυμηγορία του 2019 ότι η βίαιη αφαίρεση ζωτικών οργάνων συνέχισε να συμβαίνει, και ότι ήταν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Η ετυμηγορία «άλλαξε την συζήτηση», είπε ο Ρότζερς, γιατί «είναι πολύ πιο δύσκολο τώρα για τους σκεπτικιστές να απορρίψουν τους ισχυρισμούς».

Οι Δυτικές ελευθερίες απειλούνται

Το ΚΚΚ δεν αποτελεί απλώς απειλή για τον κινεζικό λαό. Αντίθετα, είπε ο Ρότζερς, οι Δυτικοί θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσουν ότι οι ελευθερίες τους απειλούνται επίσης από αυτό το καθεστώς.

Η εκτεταμένη χρήση καταναγκαστικής εργασίας στην Κίνα έχει μολύνει τις δυτικές αλυσίδες εφοδιασμού, είπε, με την δουλεία «να διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις αλυσίδες εφοδιασμού τουλάχιστον 83 ή περισσότερων πολυεθνικών εταιρειών, εταιρείες με τις οποίες όλοι οι καταναλωτές είναι εξοικειωμένοι σε ολόκληρο τον Δυτικό κόσμο.»

Ενώ οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Huawei και η Hikvision, είναι πλέον γνωστές παγκοσμίως, ο Ρότζερς είπε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτές οι εταιρείες βρίσκονται ακριβώς στην καρδιά» του κράτους επιτήρησης του Κ.Κ.Κ., παρέχοντας στις υπηρεσίες ασφαλείας του καθεστώτος τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, drones (μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα με κάμερες), και άλλη τεχνητή νοημοσύνη.

Η χρήση της κινεζικής τεχνολογίας «συνιστά άμεση απειλή» για τις δυτικές ελεύθερες κοινωνίες, είπε, αλλά πολλές χώρες «δεν έχουν ξυπνήσει».

«Χρειαζόμαστε περισσότερη πίεση στις δυτικές εταιρείες για να διασφαλίσουμε ότι είτε θα σταματήσουν να συνεργάζονται με αυτό το καθεστώς είτε, τουλάχιστον, να βεβαιωθούμε ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τους, στο μέτρο του δυνατού, δεν βασίζονται στην δουλεία και δεν χρησιμοποιείται τεχνολογία από αυτές τις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας που βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού του Όργουελικού συστήματος παρακολούθησης .»

Ο Ρότζερς τόνισε ότι η Δύση πρέπει να «υπερασπιστεί τις αξίες μας στα ακαδημαϊκά μας ιδρύματα» και να μην τις αφήσει να διαβρωθούν από χρηματοδότηση του ΚΚΚ ή από παρέμβαση με την μορφή ιδρυμάτων όπως τα Ινστιτούτα Κομφούκιος, τα οποία αποτελούν μέρος της μηχανής προπαγάνδας του καθεστώτος.

«Γνωρίζω ένα ή δύο άτομα που, σε άλλα προβλήματα σε άλλα μέρη του κόσμου έχουν υιοθετήσει μια πολύ καλή και ισχυρή στάση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά που τυχαίνει να τους δόθηκε επίτιμη έδρα καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου», είπε. «Και την στιγμή που τους δίνεται, το εγώ τους κολακεύεται και χάνουν κάθε σκέψη να υπερασπιστούν τις αξίες τους».

«Πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ πιο ισχυροί στην αντίσταση σε τέτοιου είδους πειρασμούς και να υπερασπιστούμε τις αξίες μας», είπε.

 

«Κεφάλια στην άμμο»

Κατά την άποψη του Ρότζερς, η Δύση ήταν «αφελής» και «είχαμε το κεφάλι μας στην άμμο για πολύ καιρό».

Η συμφωνία του Βατικανού με το κινεζικό καθεστώς, η οποία επιτεύχθηκε το 2018 και ανανεώθηκε πέρυσι, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση. «Η συμφωνία αυτή πιθανότατα σχεδιάστηκε με πρόθεση την βελτίωση της κατάστασης» σε σχέση με το δικαίωμα των Κινέζων Καθολικών να ασκούν τη θρησκεία τους, αλλά, είπε, «η κατάσταση έχει απολύτως επιδεινωθεί».

Παρομοίως, ο Ρότζερς θεώρησε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξει σε επενδυτική συμφωνία με το κινεζικό καθεστώς «εξαιρετικά ασυνήθιστη», καθώς ήρθε λίγες μόνο μέρες μετά το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζητούσε στοχοθετημένες κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους που ήταν υπεύθυνοι για μαζικά εγκλήματα εναντίον των Ουιγούρων.

«Είναι μια απόφαση που ελήφθη όταν οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε μεταβατικό στάδιο, και θα νομίζατε ότι η ΕΕ ως σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν θα υπονόμευε την σχέση με την υπάρχουσα διοίκηση στις τελευταίες ημέρες της, ούτε θα υπέσκαπτε την νέα κυβέρνηση πριν να είχε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει την θέση της.»

Η συμφωνία ΕΕ-Κίνας δεν επικρίθηκε μόνο από την κυβέρνηση Τραμπ, αλλά καταδικάστηκε επίσης από τον Κρις Πάττεν, τον τελευταίο κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος είναι πρώην Επίτροπος της ΕΕ και υποστηρικτής της ΕΕ.

Ο Ρότζερς είπε ότι ο ελεύθερος κόσμος «πρέπει να ξυπνήσει» σχετικά με την απειλή που θέτει το ΚΚΚ, διότι η καταστολή «δεν επηρεάζει μόνο ανθρώπους στην Κίνα, αλλά επηρεάζει και ανθρώπους εκτός των συνόρων της Κίνας».

«Είναι προς το συμφέρον μας να αντισταθούμε», γιατί «βλέπουμε τι συμβαίνει όταν δεν απαντάμε νωρίς – ξέρετε, Σουντέτενλαντ, Τσεχοσλοβακία, Πολωνία και μετά βρεθήκαμε σε έναν παγκόσμιο πόλεμο», είπε. «Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, πριν να είναι πολύ αργά.»

 

«Πολλά εύσημα» στον Τραμπ

Ο Ρότζερς επαίνεσε την κυβέρνηση Τραμπ για τον ρόλο της στην αναμόρφωση της στάσης των ΗΠΑ προς την Κίνα.

«Ασχέτως ποιες άλλες παρατηρήσεις ή επικρίσεις του πρώην προέδρου και της διοίκησής του, νομίζω ότι αν θα έδινα πολλά εύσημα σε αυτόν και την διοίκησή του, το πρώτο θέμα θα ήταν ότι είχε το θάρρος να δει τον κίνδυνο του κινεζικού καθεστώτος, την καταστολή που διαπράττει το καθεστώς, και όχι μόνο το θάρρος να το δει και να μιλήσει για αυτό, αλλά και να αλλάξει την στάση της χώρας ως αποτέλεσμα», είπε.

«Επικροτώ πραγματικά πολλά από τα πράγματα που έχει κάνει η πρώην διοίκηση για να απομακρυνθεί από αυτήν την αφελή ιδέα ότι μπορούν απλώς να διορθώσουν ένα τόσο απολυταρχικό καθεστώς πίσω από κλειστές πόρτες και μόνο με λόγια», είπε. «Στην πραγματικότητα, αυτό που χρειάζεται για να καταλάβει είναι τιμωρητικά μέτρα, το είδος των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ».

Ο Ρότζερς είπε ότι ελπίζει πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα διατηρήσει αυτήν την προσέγγιση, καθώς «ίσως ένα από τα λίγα θέματα διμερούς συναίνεσης είναι το ζήτημα της Κίνας».

Είπε ότι πιστεύει πως «είναι καλό» που η κυβέρνηση Μπάιντεν ίσως προσπαθήσει να ακολουθήσει μια πιο πολυμερή προσέγγιση για την Κίνα [συνεργασία με άλλα κράτη].

«Νομίζω ότι ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να σταθεί ενωμένος και να σχηματίσει ένα ενωμένο μέτωπο για να αντιμετωπίσει το ενωμένο μέτωπο της Κίνας, αρκεί αυτό να μην είναι μια προσέγγιση ελάχιστου κοινού παρονομαστή, αρκεί να είναι μια δυνατή προσέγγιση».

Αλλά είπε ότι «η πολυμέρεια δεν πρέπει να είναι εις βάρος της μονομερούς δράσης όπου αυτό είναι απαραίτητο και δικαιολογημένο».

«Δεν πρέπει να είναι ο χαμηλότερος κοινός παρονομαστής. Πρέπει να προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε όσο το δυνατόν περισσότερο με τους συμμάχους σε όλες τις ελεύθερες χώρες, αλλά αυτό δεν πρέπει να απαλλάσσει τις χώρες από το να αναλάβουν την δική τους δράση όπου αυτό είναι απαραίτητο.»

 

Βοηθήστε μας να διαδώσουμε την αλήθεια, μοιραστείτε αυτό το άρθρο με φίλους σας.

Εγγραφή στο Newsletter της Epoch Times

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε