Τετάρτη, 24 Απρ, 2024
Ο δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Σερ Τζόφρυ Νάις QC βρίσκεται μπροστά σε ένα κολάζ φωτογραφιών σχετικά με το έργο του, που έκανε ένας φίλος στο σπίτι του στο Άντισαμ της Αγγλίας, 2 Σεπτεμβρίου 2020. (Frank Augstein / AP Photo)

Ανεξάρτητο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου θα διερευνήσει ισχυρισμούς γενοκτονίας των Ουιγούρων

Ο Σερ Τζόφρυ Νάις QC, ένας εξέχων Βρετανός δικηγόρος ειδικός στα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος προήδρευσε του Δικαστηρίου της Κίνας για την βίαιη αφαίρεση οργάνων, συγκαλεί ένα άλλο ανεξάρτητο δικαστήριο στο Λονδίνο για να διερευνήσει εάν η κακοποίηση των Ουιγούρων μουσουλμάνων από το κινεζικό καθεστώς αποτελεί γενοκτονία ή έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Νάις, ο οποίος στο παρελθόν είχε ηγηθεί της δίωξης του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, κλήθηκε από το Παγκόσμιο Συνέδριο των Ουιγούρων, έναν διεθνή οργανισμό που εκπροσωπεί τους εξόριστους των Ουιγούρων, να διερευνήσει ισχυρισμούς για κακοποίηση που διαπράττεται από το Πεκίνο στους Ουυγούρους και σε εθνοτικές τουρκικές μειονότητες στη βορειοδυτική περιοχή της Κίνας, Σιντζιάνγκ.

Προσωπικό ασφαλείας περιπολεί κοντά στο τζαμί Ιντ Κα στο Κασγκάρ στην περιοχή Σιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας, στις 4 Δεκεμβρίου 2019. (AP Photo / Ng Han Guan)

 

Οι διοργανωτές του δικαστηρίου αναμένουν να πραγματοποιήσουν δύο δημόσιες ακροάσεις στο Λονδίνο τον επόμενο χρόνο, η καθε μία πολυήμερη. Αναμένεται ετυμηγορία μέχρι το τέλος του 2021.

Ένα προηγούμενο ανεξάρτητο δικαστήριο με επικεφαλής τον Νάις, το Independent Tribunal Into Forced Organ Harvesting of Prisoners of Conscience in China [Ανεξάρτητο Δικαστήριο για την βίαιη αφαίρεση οργάνων από κρατούμενους συνείδησης στην Κίνα], γνωστό ως Δικαστήριο της Κίνας, κατέληξε πέρυσι στο ότι «χωρίς αμφιβολία» η κρατικά επιβαλλόμενη βίαιη αφαίρεση οργάνων για κέρδος διαπράττεται στην Κίνα για χρόνια και «σε σημαντική κλίμακα».

Το Δικαστήριο της Κίνας διαπίστωσε ότι αυτά τα όργανα προέρχονται κυρίως από κρατουμένους συνείδησης — οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ.

Ο νομικός σύμβουλος στο Δικαστήριο της Κίνας Χαμίντ Σάμπι (Α) και ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Σερ Τζόφρυ Νάις QC την πρώτη ημέρα των δημόσιων ακροάσεων στο Λονδίνο, στις 8 Δεκεμβρίου 2018. (Justin Palmer)

 

Βασανιστήρια και εξαναγκαστική στείρωση

«Προς το παρόν, τα ισχυρότερα στοιχεία φαίνεται να είναι στοιχεία φυλάκισης και πιθανώς στοιχεία εξαναγκαστικής στείρωσης», δήλωσε ο Νάις στο Associated Press σχετικά με τους ισχυρισμούς των Ουιγούρων.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε η αμερικανική Βουλευτική-Εκτελεστική Επιτροπή για την Κίνα και τα Ηνωμένα Έθνη, περίπου 1 εκατομμύριο Ουιγούροι και άλλες εθνοτικές μειονότητες πιστεύεται ότι κρατούνται σε κινεζικές εγκαταστάσεις «επανεκπαίδευσης».

Ουιγούροι πρώην κρατούμενοι είχαν πει στο παρελθόν στην Epoch Times ότι υπέστησαν βασανιστήρια, αναγκάστηκαν να απαρνηθούν την πίστη τους και αναγκάστηκαν να δηλώσουν πίστη στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) ενώ κρατούνταν για άγνωστους λόγους σε συχνά υπερπλήρεις εγκαταστάσεις.

Αυτή η φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 31 Μαΐου 2019, δείχνει μια γυναίκα Ουιγούρο (Κ) να περνάει από μια είσοδο λαϊκής αγοράς στο Χοτάν, στη βορειοδυτική περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας. (Greg Baker / AFP μέσω Getty Images)

 

Οι γυναίκες των Ουιγούρων, εν τω μεταξύ, έχουν υποστεί εξαναγκαστική στείρωση, εξαναγκαστική άμβλωση και εξαναγκαστικό οικογενειακό προγραμματισμό, αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα.

Τέτοιες πρακτικές στείρωσης θα μπορούσαν να παραβιάζουν την Σύμβαση για την Γενοκτονία, δήλωσε ο Νάις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε τέσσερις Κινέζους αξιωματούχους που εμπλέκονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον των Ουιγούρων, συμπεριλαμβανομένου του γραμματέα του Κόμματος της περιοχής Σιντζιάνγκ, Τσεν Τσιουενγκουό, ο οποίος είναι μέλος του ισχυρού Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ.

Το Δικαστήριο της Κίνας

Ο Σερ Τζόφρυ Νάις είναι μια καθιερωμένη προσωπικότητα σε διεθνείς υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Δικαστήριο της Κίνας στο οποίο προήδρευσε διεξήγαγε την πρώτη ανεξάρτητη νομική ανάλυση των στοιχείων σχετικά με την βίαιη αφαίρεση οργάνων στην Κίνα.

Τα μέλη μιας διεθνούς επιτροπής εξέτασαν γραπτά και προφορικά ενοχοποιητικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων μαρτυριών από περισσότερους από 50 αυτόπτες μάρτυρες που δόθηκαν σε δύο δημόσιες ακροάσεις τον Δεκέμβριο του 2018 και τον Απρίλιο του 2019.

Η επιτροπή του δικαστηρίου (Α-Δ): ο Αμερικανός καθηγητής ιστορίας Άρθουρ Γουόλντρον, Μαλαισιανός δικηγόρος Άντριου Κου, καθηγητής καρδιοθωρακικής χειρουργικής Μάρτιν Έλλιοττ, πρόεδρος του δικαστηρίου Σερ Τζόφρυ Νάις QC, επιχειρηματίας Νίκολας Βετς, Ιρανός δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Σαντί Σαντρ και η Αμερικανή δικηγόρος Ρετζίνα Πολόζ , στο Λονδίνο, στις 8 Δεκεμβρίου 2018. (Justin Palmer)

 

Τον περασμένο Ιούνιο, το δικαστήριο έδωσε τα πορίσματά του στο Λονδίνο, καταλήγοντας χωρίς την οποιαδήποτε λογική αμφιβολία ότι η κρατική βίαιη αφαίρεση οργάνων από κρατούμενους συνείδησης γίνεται εδώ και χρόνια στην Κίνα «σε σημαντική κλίμακα» και συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.

Ο κύριος όγκος των οργάνων προήλθε από κρατούμενους ασκούμενους της υπό δίωξη πνευματικής ομάδας Φάλουν Γκονγκ, σύμφωνα με το Δικαστήριο. Οι μουσουλμάνοι Ουιγούροι κινδύνευαν επίσης να υποβληθούν σε βίαιη αφαίρεση οργάνων υπό κράτηση.

Το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συνεχής εκστρατεία του κινεζικού καθεστώτος για την βίαιη αφαίρεση οργάνων αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Υποστηρικτές του Φάλουν Γκονγκ διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ανθρώπινων οργάνων από την Κίνα στην Αυστρία στην Βιέννη της Αυστρίας, την 1η Οκτωβρίου 2018.

«Το συμπέρασμα δείχνει ότι πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει με απερίγραπτα φρικτούς τρόπους χωρίς κανέναν λόγο, ότι περισσότεροι μπορεί να υποφέρουν με παρόμοιους τρόπους, και ότι όλοι ζούμε σε έναν πλανήτη όπου μπορεί να βρεθεί ακραία κακία», δήλωσε το δικαστήριο στην τελική του αναφορά των 160 σελίδων (pdf), η οποία περιελάμβανε 300 σελίδες συμπληρωματικού υλικού.

Το Φάλουν Γκονγκ, επίσης γνωστό ως Φάλουν Ντάφα, το οποίο αποτελείται από ασκήσεις διαλογισμού και ηθικές διδασκαλίες που επικεντρώνονται στις αρχές της αλήθειας, καλοσύνης και ανεκτικότητας, υπόκειται σε βίαιη δίωξη από το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές έχουν ριχτεί σε φυλακές, στρατόπεδα εργασίας και κέντρα πλύσης εγκεφάλου, όπου πολλοί βασανίστηκαν σε μια προσπάθεια να τους αναγκάσουν να απαρνηθούν την πίστη τους, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για το Φάλουν Ντάφα.

Οι Cathy He, Frank Fang, Isabel van Brugen και το Associated Press συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο. 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε