Σάββατο, 13 Ιούλ, 2024
Εικονογράφηση από τους Epoch Times. (Aleksandra Sova/Shutterstock, Carina Johansen/NTB/AFP μέσω Getty Images)

Η Neuralink λαμβάνει έγκριση από το FDA για τη μελέτη εμφυτευμάτων εγκεφάλου σε ανθρώπους

Η εταιρεία νευροτεχνολογίας Neuralink του Έλον Μασκ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έλαβε έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη διεξαγωγή κλινικής μελέτης εγκεφαλικών εμφυτευμάτων σε ανθρώπους.

Πρόκειται για την πρώτη κλινική μελέτη στον άνθρωπο για την εταιρεία.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα της απίστευτης δουλειάς της ομάδας της Neuralink σε στενή συνεργασία με τον FDA και αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα που θα επιτρέψει μια μέρα στην τεχνολογία μας να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

«Η πρόσληψη δεν έχει ακόμη ξεκινήσει για την κλινική μας δοκιμή. Θα ανακοινώσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό σύντομα!», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη δοκιμή.

Ο Μασκ, σε απάντηση, έγραψε στο Twitter: «Συγχαρητήρια στην ομάδα της Neuralink!».

Φιλοδοξίες του Μασκ

Η Neuralink ιδρύθηκε το 2016 και εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο. Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, η Neuralink επιδιώκει να κατασκευάσει «το πρώτο νευρικό εμφύτευμα που θα σας επιτρέπει να ελέγχετε έναν υπολογιστή ή μια κινητή συσκευή οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε».

Ο Μασκ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ελπίζει ότι η εταιρεία θα βοηθήσει μια μέρα ανθρώπους με αναπηρίες, οι οποίες περιλαμβάνουν σοβαρές κακώσεις του νωτιαίου μυελού και αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση.

Ο Μασκ πιστεύει επίσης ότι τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα θα μπορούσαν να έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν άλλες παθήσεις, όπως η παχυσαρκία, ο αυτισμός, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.

Είναι επίσης αισιόδοξος ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να επιτρέψει την περιήγηση στο διαδίκτυο και την τηλεπάθεια.

Ηθικές και άλλες ανησυχίες

Η εταιρεία άρχισε να δοκιμάζει εγκεφαλικά εμφυτεύματα σε ζώα το 2019.

Τον Απρίλιο του 2021, η Neuralink δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει έναν 9χρονο μακάκο με το όνομα Pager να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια μέσω ενός νευρικού εμφυτεύματος που είχε εισαχθεί στον εγκέφαλό του.

Η Neuralink έχει επίσης επιδείξει ένα ρομπότ που μπορεί να χειριστεί μερικά από τα πιο ευαίσθητα μέρη της απαιτούμενης χειρουργικής επέμβασης τοποθέτησης εγκεφαλικού εμφυτεύματος, ένα γουρούνι του οποίου τα πόδια μπορούν να ελέγχονται εξ αποστάσεως από έναν υπολογιστή και έναν πίθηκο με εγκεφαλικό εμφύτευμα που τον έκανε να βλέπει λάμψεις φωτός.

Ο Μασκ έγινε πρωτοσέλιδο στα τέλη του 2022 όταν δήλωσε ότι η ασφάλεια των εγκεφαλικών εμφυτευμάτων είναι τέτοια που θα ήταν πρόθυμος να τα εμφυτεύσει στα παιδιά του.

Οι ειδικοί δήλωσαν στην Epoch Times ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν ζητήματα ηθικής, ασφάλειας, προστασίας της ιδιωτικής ζωής, ακόμη και φιλοσοφικά ζητήματα όσον αφορά τους στόχους της Neuralink να έχουν οι υγιείς άνθρωποι άμεση αλληλεπίδραση με την τεχνολογία μέσω του μυαλού.

Ομοσπονδιακές έρευνες

Η Neuralink έχει βρεθεί στο στόχαστρο αρκετών ομοσπονδιακών ερευνών.

Το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι διερευνά εάν η εταιρεία είχε μεταφέρει δυνητικά επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς – κατά την αφαίρεση των τσιπ εγκεφάλου από τους εγκεφάλους των πιθήκων – χωρίς τα κατάλληλα μέτρα για τον περιορισμό τους, κάτι που θα αποτελούσε παραβίαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας.

Ξεχωριστά, η Neuralink τελεί υπό έρευνα από το Γραφείο Γενικού Επιθεωρητή του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (U.S. Department of Agriculture-USDA) για πιθανή παραβίαση του Νόμου Περί Ευημερίας των Ζώων (Animal Welfare Act). Η έρευνα έλεγχε επίσης τον τρόπο με τον οποίο το USDA επέβλεπε την εταιρεία.

Δημοκρατικοί νομοθέτες του Κογκρέσου κάλεσαν τον Μάιο το USDA να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο η Neuralink επέβλεπε τα πειράματά της και κατά πόσον υπήρχαν συγκρούσεις συμφερόντων στην επιτροπή που ήταν υπεύθυνη για την εποπτεία των δοκιμών σε ζώα.

Συγκεκριμένα, οι νομοθέτες ανέφεραν (pdf) ότι μια έκθεση του Reuters στις 4 Μαΐου παρουσίασε «έναν νέο ισχυρισμό» που απαιτεί από το USDA και την Υπηρεσία Επιθεώρησης της Υγείας των Ζώων και των Φυτών (Animal and Plant Health Inspection Service-APHIS) να ερευνήσει την εταιρεία «για πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ των μελών της Επιτροπής Φροντίδας και Χρήσης των Ιδρυματικών Ζώων (Institutional Animal Care and Use Committee-IACUC)».

Η Καταμπέλα Ρόμπερτς και το Reuters συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε