Τρίτη, 21 Μαΐ, 2024
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ (Α) και ο ομόλογός του της Ονδούρας Ενρίκε Ρέινα (Δ) αποκαλύπτουν την πινακίδα της πρεσβείας της Ονδούρας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της πρεσβείας στο Πεκίνο στις 11 Ιουνίου 2023. (Li Tao/Xinhua μέσω AP)

Η Ονδούρα ανοίγει πρεσβεία στην Κίνα μετά τη διακοπή των δεσμών με την Ταϊβάν

Η Ονδούρα άνοιξε πρεσβεία στο Πεκίνο την Κυριακή, μετέδωσαν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, μήνες μετά τη διακοπή των σχέσεων της χώρας της Κεντρικής Αμερικής με την Ταϊβάν για να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ (Qin Gang) και ο ομόλογός του της Ονδούρας Ενρίκε Ρέινα (Enrique Reina) συμμετείχαν στα εγκαίνια της πρεσβείας το πρωί της Κυριακής, μετέδωσε το επίσημο κινεζικό δίκτυο CCTV. Το δημοσίευμα ανέφερε ότι η Ονδούρα χρειάζεται ακόμη να καθορίσει τη μόνιμη τοποθεσία της πρεσβείας και θα αυξήσει τον αριθμό του προσωπικού της.

Ο Τσιν δεσμεύτηκε ότι η Κίνα θα δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο με την Ονδούρα «φιλικής συνεργασίας» μεταξύ χωρών με διαφορετικά μεγέθη και συστήματα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

Το σύμβολο της ενίσχυσης των διπλωματικών σχέσεων των δύο πλευρών ήρθε κατά τη διάρκεια της εξαήμερης επίσκεψης του αριστερού προέδρου της Ονδούρας Σιομάρα Κάστρο (Xiomara Castro) στην Κίνα.

Η κυβέρνηση Κάστρο της Ονδούρας συνήψε επίσημες σχέσεις με την Κίνα τον Μάρτιο, αποτελώντας την τελευταία από μια σειρά χωρών που διέκοψαν τους διπλωματικούς δεσμούς με την Ταϊβάν. Η Κίνα θεωρεί την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν ως αποσχισθείσα επαρχία, που θα ανακαταληφθεί με τη βία αν χρειαστεί, και απαγορεύει στους δικούς της διπλωματικούς εταίρους να έχουν επίσημους δεσμούς με την Ταϊπέι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Τζόζεφ Γου (Joseph Wu) δήλωσε στις 26 Μαρτίου ότι η πρόεδρος της Ονδούρας Σιομάρα Κάστρο και η ομάδα της είχαν πάντα μια «φαντασίωση» για την Κίνα και είχαν θέσει το θέμα της αλλαγής των δεσμών πριν από την ήττα του συντηρητικού προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες (Juan Orlando Hernández) στις προεδρικές εκλογές της Ονδούρας το 2021.

Το αυτοδιοικούμενο φιλελεύθερο δημοκρατικό νησί αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενες στρατιωτικές απειλές από το Πεκίνο. Το υπουργείο Άμυνας της την Κυριακή ανέφερε ότι 10 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη διέσχισαν τη μέση γραμμή του Πορθμού της Ταϊβάν, ένα ανεπίσημο όριο που κάποτε είχε γίνει σιωπηρά αποδεκτό και από τις δύο πλευρές. Σε απάντηση, η Ταϊβάν ανέπτυξε αεροσκάφη, ναυτικά σκάφη και χερσαία πυραυλικά συστήματα.

Ο Κάστρο έφθασε στη Σαγκάη την Παρασκευή στην πρώτη της επίσκεψη μετά την εγκαθίδρυση των σχέσεων. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Σαγκάη, επισκέφθηκε την έδρα της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας (New Development Bank), μιας τράπεζας που ιδρύθηκε από τα κράτη BRICS, στα οποία περιλαμβάνονται η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική. Η Ονδούρα ζήτησε να γίνει δεκτή στην τράπεζα, ανέφερε το γραφείο του Κάστρο στο Twitter το Σάββατο.

Ο πρόεδρος επισκέφθηκε επίσης ένα ερευνητικό κέντρο της κινεζικής εταιρείας τεχνολογίας Huawei, η οποία υποστηρίζεται από το κινεζικό κράτος, πριν φτάσει στο Πεκίνο το βράδυ του Σαββάτου, ανέφερε η κινεζική κρατική εφημερίδα Global Times.

Οι δεσμοί που δημιουργήθηκαν τον Μάρτιο ήταν μια διπλωματική νίκη για την Κίνα εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ του Πεκίνου και των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης δυναμικής της Κίνας έναντι της Ταϊβάν.

Η Κίνα και η Ταϊβάν βρίσκονται σε μια μάχη για διπλωματική αναγνώριση από τότε που χωρίστηκαν εν μέσω εμφυλίου πολέμου το 1949, με το Πεκίνο να δαπανά δισεκατομμύρια για να κερδίσει την αναγνώριση της «πολιτικής της μίας Κίνας».

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε