Πέμπτη, 30 Μαΐ, 2024
Ρωσική σημαία κυματίζει δίπλα στο κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα στις 22 Οκτωβρίου 2018. (Mladen Antonov/AFP/Getty Images)

Η Ρωσία απελαύνει τον αναπληρωτή Αμερικανό πρέσβη από τη Μόσχα

Η ρωσική κυβέρνηση απέλασε τον «νούμερο δύο» Αμερικανό διπλωμάτη από την αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπαρτ Γκόρμαν, ο αναπληρωτής επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής στη Ρωσία, απελάθηκε στις 17 Φεβρουαρίου, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Η ενέργεια της Ρωσίας εναντίον [του Γκόρμαν] ήταν απρόκλητη και θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα κλιμακούμενο βήμα και εξετάζουμε την απάντησή μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε στα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι ο Γκόρμαν είχε έγκυρη βίζα και βρισκόταν στη Ρωσία για λιγότερο από τρία χρόνια.

«Καλούμε τη Ρωσία να τερματίσει τις αβάσιμες απελάσεις αμερικανών διπλωματών και προσωπικού και να εργαστεί παραγωγικά για την ανοικοδόμηση των αποστολών μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι κρίσιμο οι χώρες μας να έχουν το απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό για να διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των κυβερνήσεών μας».

Ο Τζέισον Ρέμπχολζ, εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα, επιβεβαίωσε επίσης την είδηση σε σχόλιά του στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.

«Ο Γκόρμαν ήταν ο δεύτερος πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα, μετά τον πρέσβη, και βασικό μέλος της ανώτατης διοίκησης της πρεσβείας», δήλωσε στις 17 Φεβρουαρίου.

«Η Ρωσία απαιτεί να φύγουν οι Αμερικανοί διπλωμάτες πολύ πριν από το τέλος της τριετούς παραμονής τους και τους δίνει δύο εβδομάδες για να φύγουν, κάνοντας λόγο για παρόμοια μέτρα. Αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο πράγμα», δήλωσε ο Ρέμπχολζ για την αποχώρηση του Γκόρμαν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δεν έχει σχολιάσει δημοσίως την αποχώρηση του Γκόρμαν.

Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Η Epoch Times επικοινώνησε επίσης με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πρόσθετα σχόλια.

Η απέλαση του Γκόρμαν ήρθε καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εκδίδουν συνεχώς προειδοποιήσεις για μια πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εν μέσω μιας αναφερόμενης συγκέντρωσης στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους στις 17 Φεβρουαρίου ότι η πιθανότητα επίθεσης της Μόσχας είναι «πολύ υψηλή», αν και η Ρωσία έχει διαψεύσει κατηγορηματικά τις αναφορές.

Ουκρανικά τεθωρακισμένα οχήματα οδηγούν κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων κοντά στο Χάρκοβο της Ουκρανίας, στις 10 Φεβρουαρίου 2022. (Andrew Marienko/AP)

 

«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι εμπλέκονται σε μια ψεύτικη επιχείρηση για να έχουν μια δικαιολογία για να εισέλθουν», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Κάθε ένδειξη που έχουμε είναι ότι είναι προετοιμασμένοι να μπουν στην Ουκρανία».

Οι εντάσεις έφτασαν επίσης σε νέα επίπεδα μετά τις αναφορές για βομβαρδισμούς στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας, μια αμφισβητούμενη περιοχή που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από αυτονομιστές. Κάθε πλευρά κατηγόρησε την άλλη για βομβαρδισμό ενός χωριού στην περιοχή, που περιλάμβανε αναφορές για χτύπημα ενός νηπιαγωγείου.

Ουκρανοί αξιωματούχοι και αντάρτες έδωσαν αντικρουόμενες αναφορές για τους βομβαρδισμούς σε όλο το μέτωπο στην αυτονομιστική περιοχή του Ντονμπάς. Οι λεπτομέρειες δεν μπόρεσαν να εξακριβωθούν ανεξάρτητα, αλλά οι αναφορές και από τις δύο πλευρές έκαναν λόγο για ένα περιστατικό πιο σοβαρό από τις συνήθεις παραβιάσεις της εκεχειρίας που αναφέρονται τακτικά στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα «ανησυχεί σοβαρά» για τις αναφορές περί κλιμάκωσης.

Στις 17 Φεβρουαρίου, ο Πεσκόφ δήλωσε στο κρατικό TASS ότι οι αναφορές που υποστηρίζουν ότι η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ουκρανία στις 20 Φεβρουαρίου είναι ψευδείς και επέκρινε και πάλι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

«Φαίνεται ότι έχει επινοηθεί άλλο ένα ψέμα. Ελπίζω ότι τουλάχιστον εσείς και εγώ δεν θα εμπιστευόμαστε τέτοια ψεύδη», είπε. «Έχουν υπάρξει πολλές ημερομηνίες και πολύ πιο συγκεκριμένες.

«Όλες αποδείχθηκαν ψεύτικες, ανεύθυνες πλαστογραφίες, αλλά κανένας από τους συντάκτες τους δεν αναγνώρισε τελικά ότι έκανε λάθος».

Επίσης, στις 17 Φεβρουαρίου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ «δεν έδωσαν εποικοδομητική απάντηση στα βασικά στοιχεία του σχεδίου συνθήκης με τις Ηνωμένες Πολιτείες που ετοίμασε η ρωσική πλευρά σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας», δηλαδή ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Η αυξανόμενη στρατιωτική δραστηριότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ απευθείας στα ρωσικά σύνορα είναι ανησυχητική», υποστήριξε επίσης το υπουργείο.

Το πρακτορείο Reuters συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε