Πέμπτη, 23 Μαΐ, 2024
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμμετέχει σε συνάντηση των ηγετών των κρατών μελών του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) στο Κρεμλίνο της Μόσχας στις 16 Μαΐου 2022. (Alexander Nemenov/POOL/AFP via Getty Images)

Η Ρωσία χρησιμοποιεί νέα όπλα λέιζερ στην Ουκρανία

Η Ρωσία δήλωσε την Τετάρτη ότι χρησιμοποιεί μια νέα γενιά ισχυρών όπλων λέιζερ στην Ουκρανία για να κάψει μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αναπτύσσοντας μερικά από τα μυστικά όπλα της Μόσχας για να αντιμετωπίσει μια πλημμύρα δυτικών όπλων που παρέχονται στον πρώην σοβιετικό γείτονά της.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παρουσίασε το 2018 μια σειρά από νέα όπλα, όπως έναν νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, υποβρύχια πυρηνικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ένα υπερηχητικό όπλο και ένα νέο όπλο λέιζερ.

Λίγα είναι γνωστά για τις ιδιαιτερότητες των νέων όπλων λέιζερ. Ο Πούτιν ανέφερε ένα που ονομάζεται Peresvet, το οποίο πήρε το όνομά του από έναν μεσαιωνικό ορθόδοξο πολεμιστή μοναχό Alexander Peresvet που έχασε τη ζωή του σε θανάσιμη μάχη.

Ο Γιούρι Μπορίσοφ, αναπληρωτής πρωθυπουργός αρμόδιος για τη στρατιωτική ανάπτυξη, δήλωσε σε συνέδριο στη Μόσχα ότι το Peresvet έχει ήδη αναπτυχθεί ευρέως και μπορεί να τυφλώσει δορυφόρους σε ύψος έως 1.500 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη.

Είπε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ήδη πιο ισχυρά ρωσικά συστήματα από το Peresvet που θα μπορούσαν να κάψουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλο εξοπλισμό. Ο Μπορίσοφ επικαλέστηκε μια δοκιμή την Τρίτη, η οποία, όπως είπε, έκαψε ένα drone σε απόσταση 5 χιλιομέτρων μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα.

«Αν το Peresvet τυφλώνει, τότε η νέα γενιά όπλων λέιζερ οδηγεί στη φυσική καταστροφή του στόχου-θερμική καταστροφή, καίγονται», δήλωσε ο Μπορίσοφ στη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Ερωτηθείς εάν τέτοια όπλα χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία, ο Μπορίσοφ είπε: «Ναι. Τα πρώτα πρωτότυπα χρησιμοποιούνται ήδη εκεί». Είπε ότι το όπλο ονομάζεται “Zadira”.

Σχεδόν τίποτα δεν είναι δημοσίως γνωστό για το Zadira, αλλά το 2017 τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κρατική πυρηνική εταιρεία της Ρωσίας, η Rosatom, βοήθησε στην ανάπτυξή του στο πλαίσιο ενός προγράμματος για τη δημιουργία νέων φυσικών αρχών με βάση τα όπλα, γνωστού με το ρωσικό ακρωνύμιο ONFP.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε