Παρασκευή, 12 Απρ, 2024
O Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δίνει μια ενημέρωση για την πανδημία COVID σε εξ αποστάσεως συνέντευξη τύπου εντός της Ντάουνινγκ Στριτ στο κεντρικό Λονδίνο, 5 Απριλίου 2021. (Stefan Rousseau/Pool/AFP μέσω Getty Images)

Η Βρετανία θα δοκιμάσει πιστοποίηση «κατάστασης COVID» εγχωρίως

Η βρετανική κυβέρνηση είπε την Δευτέρα ότι θα δοκιμαστεί μια «πιστοποίηση κατάστασης COVID» σε εγχώριες τοποθεσίες ώστε οι περιορισμοί του ιού του ΚΚΚ να ελαφρυνθούν ασφαλέστερα.

Σε συνέντευξη τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι όλα τα καταστήματα, γυμναστήρια, κομμωτήρια, και εξωτερική εστίαση στην Αγγλία θα ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα ακολουθώντας τον χάρτη εξόδου από τους περιορισμούς του ιού του ΚΚΚ (Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος).

Σε μια νεοδημοσιευθείσα αξιολόγηση του χάρτη, η κυβέρνηση είπε ότι θα αρχίσει δοκιμές μιας πιστοποίησης κατάστασης COVID σε ορισμένες τοποθεσίες και περιστάσεις, όπως εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας.

Οπαδοί της West Ham περιμένουν για την είσοδο στο στάδιο πριν από τον αγώνα γυναικών του Barclays FA Super League μεταξύ West Ham United και Arsenal στάδιο Chigwell Construction στο Ντάγκεναμ, Αγγλία, 12 Σεπτεμβρίου 2020. (Mark Atkins/Getty Images)

 

Η κυβέρνηση είπε ότι πιστεύει πως η «πιστοποίηση κατάστασης COVID θα μπορούσε να έχει σημαντικό ρόλο τόσο εγχωρίως όσο και στο εξωτερικό, ως προσωρινό μέτρο.»

«Η πιστοποίηση κατάστασης COVID στοχεύει στην παροχή διασφάλισης ότι κάποιος έχει μειωμένο κίνδυνο μετάδοσης. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στην ασφαλέστερη ανάκτηση ορισμένων ελευθεριών, για παράδειγμα επιτρέποντας σε πολύ μεγάλες εκδηλώσεις να δέχονται περισσότερους συμμετέχοντες, σε μεγαλύτερους αριθμούς επιβατών και μειωμένους συνοριακούς περιορισμούς για ταξιδιώτες, και σε χαλάρωση των κανόνων κοινωνικής απόστασης», αναφέρει η αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση είπε ότι άλλες χώρες ήδη αναπτύσσουν τα δικά τους συστήματα πιστοποίησης, όπως το «Green Pass» του Ισραήλ και το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα έτσι αποκαλούμενα «διαβατήρια εμβολιασμού» είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα στην Βρετανία. Η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι «ο εμβολιασμός δεν είναι κατάλληλος για όλους τους πολίτες» και πρότεινε άλλα μέσα πιστοποίησης ενός μειωμένου κινδύνου μετάδοσης.

Αναμένει ότι η πιστοποίηση κατάστασης COVID θα μπορούσε να ικανοποιείται με τρεις τρόπους: «μια πρόσφατη κατάσταση εμβολιασμού· μια αρνητική εξέταση πλευρικής ροής ή PCR που έγινε σε κέντρο εξέτασης την ίδια μέρα ή μία μέρα πριν την αποδοχή σε μια εκδήλωση· ή μέσω απόδειξης φυσικής ανοσίας, όπως μέσω ενός παλιότερου θετικού τεστ PCR με χρονικό όριο 180 ημερών από την ημερομηνία του θετικού τεστ και μετά την ολοκλήρωση της περιόδου αυτοαπομόνωσης.»

Η κυβέρνηση είπε ότι σε κάποιες περιπτώσεις – όπως αναγκαίες δημόσιες υπηρεσίες, δημόσια συγκοινωνία, και αναγκαία καταστήματα – η πιστοποίηση δεν θα πρέπει ποτέ να απαιτηθεί, ώστε να διασφαλιστεί πρόσβαση σε όλους.

Αλλά είπε πως η πιστοποίηση θα μπορούσε «να παίξει ρόλο στην μείωση απαιτήσεων κοινωνικής απόστασης σε χώρους εστίασης. Αλλά η κυβέρνηση είπε πως «αναγνωρίζει ότι αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις σε επιχειρήσεις και στους πελάτες τους, έτσι αυτό θα αξιολογηθεί περαιτέρω σε συνεργασία με την βιομηχανία.»

Την τελευταία βδομάδα, δεκάδες Βρετανοί βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα συμφώνησαν στην αντίθεσή τους στην πιθανή εισαγωγή πιστοποιητικών κατάστασης COVID.

Ο σερ Κηρ Στράμερ, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Κόμματος Εργατικών, είπε σε συνέντευξη σε εφημερίδα ότι η απαίτηση διαβατηρίων εμβολιασμού για κοινωνικές δραστηριότητες θα είναι ενάντια στο «βρετανικό ένστικτο».

Ο σερ Γκράαμ Μπρέιντυ, επικεφαλής της Επιτροπής 1922 των μη προβαλλόμενων Συντηρητικών βουλευτών, αποκάλεσε την πιστοποίηση COVID «διχαστική και μεροληπτική».

Αντιπρόσωποι από τον κλάδο των παμπ της Βρετανίας επίσης έγραψαν στον Τζόνσον για να εκφράσουν την «οργή» τους για την ιδέα εισαγωγής πιστοποίησης COVID σε χώρους εστίασης.

«Αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει εκατομμύρια νέους να επισκεφθούν την παμπ για μήνες, εκτός κι αν εξεταστούν εκ των προτέρων», είπαν.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε