Παρασκευή, 31 Μαρ, 2023
Ο υπεύθυνος Εξωτερικών για την έξοδο από την ΕΕ του βρετανικού κόμματος αντιπολίτευσης των Εργατικών, Κηρ Στράμερ δίνει λόγο στην προεκλογική εσκτρατεία τους για το Μπρέξιτ στο Χάρλοου, Αγγλία, 5 Νοεμβρίου 2019. (Matt Dunham/Φωτογραφία ΑΡ)

Τα διαβατήρια εμβολιασμού ενάντια στο «βρετανικό ένστικτο»: Επικεφαλής Εργατικών

Η απαίτηση διαβατηρίων εμβολιασμού για κοινωνικές δραστηριότητες θα είναι ενάντια στο «βρετανικό ένστικτο», είπε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Εργατικού κόμματος της Βρετανίας.

Σε συνέντευξη στην Telegraph που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ο σερ Κηρ Στράμερ είπε ότι τα διαβατήρια εμβολιασμού είναι ένα «εξαιρετικά δύσκολο» ζήτημα και δεν υπάρχει «καθαρό μαύρο ή άσπρο, μια εύκολη απάντηση τύπου ναι ή όχι» σε αυτό.

«Το ένστικτό μου είναι ότι … [αν] θέσουμε τον ιό κατάλληλα υπό έλεγχο, τα ποσοστά θανάτου είναι κοντά στο μηδέν, οι εισαγωγές σε νοσοκομεία είναι πολύ, πολύ χαμηλές, ότι το βρετανικό ένστικτο σε αυτές τις περιστάσεις θα είναι ενάντια στα διαβατήρια εμβολιασμού», είπε.

Αστυνομικός μιλά σε ανθρώπους που κάθονται έξω από μια παμπ στο Σόχο του Λονδίνου, Αγγλία, 24 Σεπτεμβρίου 2020. (Peter Summers/Getty Images)

 

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι «καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί» για το αν θα εισαχθεί «πιστοποίηση εμβολιασμού» για τον ιό του ΚΚΚ (Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος).

Είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει ακόμα να «σκεφτεί προσεκτικά» για τις «ηθικές περιπλοκές» και τα «ηθικά προβλήματα» που περιβάλλουν το ζήτημα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις από βουλευτές στις 24 Μαρτίου, ο Τζόνσον είπε ότι μπορεί να «εξαρτηθεί από ιδιώτες καταστηματάρχες» να αποφασίσουν αν ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού απαιτείται για την είσοδο σε μια παμπ.

Ο Στράμερ είπε ότι αντιτίθεται στην ιδέα, λέγοντας: «Πιστεύω αυτή η ιδέα ότι κάπως δίνουμε σαν εργοληψία αυτό το πράγμα σε καταστηματάρχες είναι απλώς λάθος ως αρχή.»

Ο βρετανικός κλάδος των παμπ επίσης εξέφρασε αντίθεση στην ιδέα. Εκπρόσωποι του κλάδου έγραψαν στον πρωθυπουργό την Πέμπτη για να εκφράσουν τις «αμφιβολίες τους σε πιθανή κρυφή αναίρεση [της υπόσχεσης] της κυβέρνησης προς κανόνες ανοίγματος [που θα πρέπει να αναλάβουν] οι παμπ.»

Στην επιστολή, οι Βρετανική Φιλοξενία, Βρετανική Ένωση Μπύρας & Παμπ, και το Βρετανικό Ινστιτούτο Ξενοδόχων εξέφρασαν την «οργή» τους στην πρόταση ο κλάδος της φιλοξενίας και εστίασης να επιβαρυνθεί με τα διαβατήρια εμβολιασμού COVID-19 και άλλα πιθανά μέτρα.

«Αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει εκατομμύρια νέους να επισκεφθούν την παμπ για μήνες, εκτός και αν εξεταστούν εκ των προτέρων.»

«Οι παμπ ήδη θα λειτουργούν με ζημία όταν ανοίξουν και πάλι με όλους τους υπάρχοντες περιορισμούς και τα μέτρα COVID. Η πρόσθεση επιπλέον δυσανάλογων και μεροληπτικών μέτρων απειλεί την ίδια την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων», είπαν.

Διαβατήρια εμβολιασμού για εγχώρια χρήση ήταν ένα αμφιλεγόμενο θέμα στο Ηνωμένο Βασίλειο από την στιγμή που ο υπουργός Εμβολίων Ναντίμ Ζαχάουι ανέφερε την ιδέα αόριστα σε συνέντευξη τον Νοέμβριο πέρυσι.

Από τότε, ο Ζαχάουι και άλλοι υπουργοί, όπως ο υπουργός Μάικλ Γκόουβ και ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, επανειλημμένως αρνήθηκαν ότι η κυβέρνηση είχε σχέδια να εισάγει τέτοια έγγραφα.

Ο Τζόνσον είχε επίσης αποκλείσει την ιδέα στις 15 Φεβρουαρίου. Αλλά μία εβδομάδα αργότερα, είπε ότι μπορεί να δει την λογική για τα διαβατήρια. «Γνωρίζω ότι οι έντονοι λιμπερτάριαν θα αντιταχθούν, αλλά άλλοι θα σκεφτούν ότι υπάρχει λογική σε αυτό», είπε σε μέσα ενημέρωσης στις 23 Φεβρουαρίου.

Ο Τζόνσον είπε ότι είχε ζητήσει από τον Γκόουβ να διεξαγάγει μια «κατάλληλη αξιολόγηση» στο θέμα των εγχωρίων διαβατηρίων εμβολίων και να πάρει «τις καλύτερες επιστημονικές, ηθικές, και φιλοσοφικές απόψεις σε αυτό».

Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Εντ Ντάβεϋ αυτήν την εβδομάδα ονόμασε την χρήση διαβατηρίων COVID-19 εντός του Ηνωμένου Βασιλείου «ανελεύθερη» και «μη εφαρμόσιμη».

Τα σχέδια επίσης δέχονται αντίθεση από κάποιους βουλευτές στο ίδιο το Συντηρητικό κόμμα του Τζόνσον.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε