Δευτέρα, 27 Μαρ, 2023
(Kacper Pempel/Reuters)

Η βρετανική αστυνομία συλλαμβάνει 21, προειδοποιεί 69, σε δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος

Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε 21 άτομα και προειδοποίησε άλλα 69 σε καταστολή του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, δήλωσε η Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης Εγκλήματος (NCA) της Βρετανίας, την Παρασκευή.

Οι 21 συλληφθέντες είναι άντρες ηλικίας 18-38 ετών, ανέφερε η NCA σε δήλωση, «εννέα κρατήθηκαν υπό την υποψία για παραβάσεις του νόμου περί κακής χρήσης υπολογιστών, εννέα για αδικήματα απάτης και τρεις βρίσκονται υπό διερεύνηση και για τα δύο».

Η NCA εντόπισε τους στόχους της επιχείρησης, μοιράστηκε πληροφορίες με τους συνεργάτες της, συντόνισε την επιχείρηση των πέντε εβδομάδων, πραγματοποίησε 11 από τις συλλήψεις και κατέσχεσε πάνω από 41.000£ (54.735$) σε bitcoin.

«Μέσω της ταυτοποίησης των Βρετανών πελατών της WeLeakInfo, καταφέραμε να εντοπίσουμε και να συλλάβουμε όσους πιστεύουμε ότι έχουν χρησιμοποιήσει κλεμμένα προσωπικά διαπιστευτήρια για να διαπράξουν περαιτέρω αδικήματα στον κυβερνοχώρο και απάτη», δήλωσε ο Πωλ Κρέφιλντ από την Εθνική Μονάδα Διαδικτυακού Εγκλήματος της NCA.

«Η NCA και η βρετανική επιβολή του νόμου λαμβάνουν τέτοια αδικήματα εξαιρετικά σοβαρά, και μπορούν να οδηγήσουν σε τεράστια οικονομική ζημία στα θύματα», πρόσθεσε ο Κρέφιλντ.

Η επιχείρηση, που ξεκίνησε στις 16 Νοεμβρίου, στόχευσε πελάτες του βρετανικού WeLeakInfo – ιστοτόπου που όπως είπε η NCA, «φιλοξένησε 12 δισεκατομμύρια κλεμμένα διαπιστευτήρια από περισσότερες από 10.000 παραβιάσεις δεδομένων πριν καταργηθεί τον Ιανουάριο του 2020 μετά από έρευνα της NCA.»

Η NCA είπε ότι αυτοί οι πελάτες πλήρωσαν για πρόσβαση στον ιστότοπο, ώστε να μπορούν να κατεβάζουν προσωπικά δεδομένα και να τα χρησιμοποιούν σε παράνομες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων στον κυβερνοχώρο (Διαδίκτυο) και απάτης.

Μέλη της Cyber ​​Prevent επισκέφτηκαν άλλα 69 άτομα, ηλικίας 16-40 ετών, στην Αγγλία, την Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.

«Ήμασταν επίσης σε θέση να εντοπίσουμε όσους βρίσκονται στα πρόθυρα παραβίασης του νόμου και να τους προειδοποιήσουμε ότι εάν συνεχίσουν, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινική καταδίκη», δήλωσε ο Κρέφιλντ.

«Οι δεξιότητες στον κυβερνοχώρο έχουν τεράστια ζήτηση και υπάρχουν μεγάλες προοπτικές στον κλάδο της τεχνολογίας για όσους επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τις δεξιότητές τους νόμιμα».

Από τα 69 άτομα που επισκέφτηκαν, στα 60 δόθηκαν ειδοποιήσεις «παύσης και διακοπής».

Ο Κρέφιλντ προειδοποίησε τους Βρετανούς να μην χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε πολλούς ιστότοπους και είπε ότι περισσότερες συμβουλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο μπορούν να βρεθούν στον ιστότοπο του Εθνικού Κέντρου Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο (NCSC).

Σύμφωνα με το NCSC, οι διαδικτυακές αγορές στην Αγγλία και την Ουαλία που υπήρξαν θύματα απάτης προκάλεσαν κατά μέσο όρο ζημία 775£ (1.035$) ανά άτομο κατά την τελευταία περίοδο των Χριστουγέννων.

«Φέτος έχουμε περάσει περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο από ποτέ. Είτε δουλεύουμε είτε ψωνίζουμε στο Διαδίκτυο, οι εγκληματίες και άλλοι βλέπουν συχνά το Διαδίκτυο ως ένα ακόμα μέσο για να προκαλέσουν βλάβη», δήλωσε η Πέννυ Μορντών, Γενική Διευθύντρια Πληρωμών, στις 4 Δεκεμβρίου, καθώς το NCSC και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες ξεκίνησαν μια ενημερωτική εκστρατεία Cyber ​​Aware.

Προέτρεψε τους ανθρώπους να είναι επιφυλακτικοί και να υιοθετούν πρακτικές ενέργειες από την Cyber ​​Aware για ασφαλή εργασία, αγορές και κοινωνική σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε