Τρίτη, 21 Μαΐ, 2024
Η χρήση τηλεφώνου αργά το βράδυ είναι επιβλαβής. (Shutterstock)

Η υπερβολική χρήση smartphone μπορεί να προκαλέσει οξεία επίκτητη συνοδό εσωτροπία

Οι μικρές ηλικίες είναι περισσότερο ευάλωτες στα προβλήματα όρασης που προκαλούνται από την παρατεταμένη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας.

Καθώς οι ψηφιακές συσκευές, όπως τα smartphones, γίνονται πανταχού παρούσες, ο αριθμός των νέων που πάσχουν από μια διαταραχή της όρασης που ονομάζεται στραβισμός αυξάνεται. Η διαταραχή προκαλεί τα μάτια να μην ευθυγραμμίζονται σωστά μεταξύ τους όταν κοιτάζουν ένα αντικείμενο. Ο στραβισμός μπορεί να προκαλέσει διασταύρωση των ματιών προς τα μέσα (εσωτροπία) ή στροφή προς τα έξω (εξωτροπία).

Οι οφθαλμίατροι προτρέπουν να τεθούν όρια στην υπερβολική χρήση κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά.

Ο Κότζι Καβαμότο [Koji Kawamoto], ειδικός οφθαλμίατρος στην Ιαπωνία, δημοσίευσε το βιβλίο «スマホ失明» (Smartphone και τύφλωση) το 2022. Έγραψε ότι το να περνάει κανείς πολύ χρόνο κοιτάζοντας ένα smartphone μπορεί να προκαλέσει τη σταθεροποίηση των ματιών του σε μια προς τα μέσα εστιασμένη θέση. Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να προκαλέσει «οξεία επίκτητη συνοδευτική εσωτροπία » (AACE). Η AACE εμφανίζεται συχνά σε μυωπικούς ασθενείς που κοιτάζουν κοντινά αντικείμενα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η οξεία επίκτητη συνοδευτική εσωτροπία είναι μια προσωρινή κατάσταση που μπορεί να ανακουφιστεί αποφεύγοντας να κοιτάζουμε κοντινά αντικείμενα. Ωστόσο, με τη μακροχρόνια χρήση των smartphone, τα συμπτώματα της εσωτροπίας είναι δύσκολο να βελτιωθούν. Ένας αυξανόμενος αριθμός ασθενών χρειάζεται χειρουργική θεραπεία.

Σύμφωνα με μια έκθεση βάσει ερωτηματολογίου της Ιαπωνικής Ένωσης Παιδιατρικής Οφθαλμολογίας και της Ένωσης Στραβισμού και Αμβλυωπίας το 2019, 158 από τους 371 οφθαλμιάτρους συμβουλεύτηκαν ασθενείς με AACE ηλικίας 5 έως 35 ετών το 2018. Και 122 οφθαλμίατροι δήλωσαν ότι η ασθένεια σχετίζεται με την υπερβολική χρήση ψηφιακών συσκευών όπως τα smartphone, ιδίως μεταξύ των νέων κάτω των 12 ετών.

Η οξεία επίκτητη συνοδευτική εσωτροπία και η υπερβολική χρήση προϊόντων 3C

Ο Δρ Γουένγκ Σαογουέι, οφθαλμίατρος στην Ταϊβάν, δήλωσε ότι η συχνότητα εμφάνισης της AACE έχει αυξηθεί μεταξύ των νέων ηλικίας 10 έως 20 ετών λόγω της υπερβολικής χρήσης ηλεκτρονικών προϊόντων «3c» (υπολογιστές, επικοινωνία και καταναλωτικά προϊόντα).

Ο Δρ Γουένγκ δήλωσε ότι η εσωτροπία προκαλείται συνήθως από άλλες ασθένειες όπως το υψηλό διαθλαστικό σφάλμα, ο τραυματισμός των εξωφθαλμικών μυών, η φλεγμονή, ο υπερθυρεοειδισμός, η μυασθένεια gravis, η χρόνια ρινοκολπίτιδα και τα χειρουργικά επακόλουθα. Η πίεση στο νεύρο από έναν όγκο στον εγκέφαλο θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει την κατάσταση.

Εάν ένας ενήλικας αναπτύξει ξαφνικά AACE, θα βλέπει δύο εικόνες όταν κοιτάζει ένα αντικείμενο. Ο ασθενής δεν μπορεί να συγχωνεύσει οπτικά την εικόνα- η αδυναμία αυτή ονομάζεται «διπλωπία».

Ο Δρ Γουένγκ ανέφερε ότι όταν οι άνθρωποι κοιτάζουν τα τηλέφωνά τους, η απόσταση θέασης είναι περίπου 20 έως 30 εκατοστά, επηρεάζοντας μακροπρόθεσμα την ικανότητα οπτικής συγχώνευσης. Επιπλέον, για τα άτομα με εσωτροπία, τα συμπτώματα μπορεί να εξελιχθούν γρήγορα σε οξεία επίκτητη συνοδευτική εσωτροπία.

Όταν αποκλείονται οι συστηματικές ασθένειες, οι φλεγμονές, οι εξωτερικοί τραυματισμοί και τα εγκεφαλικά προβλήματα ως αιτία της εσωτροπίας, οι οφθαλμίατροι θα χρησιμοποιήσουν θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη (Botox) για να χαλαρώσουν τις υπερβολικές μυϊκές συσπάσεις χωρίς χειρουργική επέμβαση. Δυστυχώς, η θεραπεία μπορεί να μην θεραπεύσει τους ασθενείς με AACE. Ορισμένοι υποτροπιάζουν μετά τη θεραπεία με Botox και τελικά χρειάζονται χειρουργική επέμβαση ή γυαλιά πρίσματος.

Ο Δρ Γουένγκ προτείνει στους γονείς να αποτρέπουν τα παιδιά τους από τη μακροχρόνια χρήση προϊόντων ψηφιακών οθονών και προϊόντων. Όταν το παιδί σας παραπονιέται για διπλωπία, κόπωση ή πονοκέφαλο ή κλείνει το ένα μάτι κάτω από έντονο ηλιακό φως, θα πρέπει να προσέξετε πολύ, καθώς το παιδί μπορεί να έχει ήδη αναπτύξει συμπτώματα εσωτροπίας. Πηγαίνετε το παιδί στο γιατρό το συντομότερο δυνατό. Η εσωτροπία πολύ μεγάλης γωνίας, η οποία δεν μπορεί να θεραπευτεί γρήγορα,  προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία. Στα παιδιά, η μακροχρόνια εσωτροπία θα μπορούσε να βλάψει την οπτική λειτουργία και να οδηγήσει ακόμη και σε αμβλυωπία (που ονομάζεται, επίσης, «τεμπέλικο μάτι»).

Ο Τζενγκ Τζίε, διδάκτωρ ιατρικής επιστήμης του Πανεπιστημίου του Τόκιο στην Ιαπωνία, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Epoch Times ότι οι έφηβοι που αναπτύσσουν ακόμη τις οπτικές τους λειτουργίες θα πρέπει να δίνουν προσοχή στα ακόλουθα σημεία:

1. Διατηρήστε μια απόσταση οθόνης-ματιών 50 εκατοστών για τους υπολογιστές και 30 εκατοστών ή περισσότερο για τα smartphones.

2. Περιορίστε τον χρόνο που παίζετε βιντεοπαιχνίδια ή κοιτάζετε καθημερινά ένα smartphone.

3. Όταν χρησιμοποιείτε μια οθόνη, να θυμάστε να κοιτάτε μακριά σε ένα μακρινό αντικείμενο μετά από κάθε περίοδο 10 έως 20 λεπτών.

4. Συμμετέχετε σε υπαίθριες δραστηριότητες.

 

Της Ellen Wan

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε