Δευτέρα, 20 Μαΐ, 2024
Μια νοσοκόμα ετοιμάζει μια δόση του εμβολίου COVID-19 στο Κόβεντρι της Αγγλίας, στις 22 Απριλίου 2022. (Jacob King - WPA Pool/Getty Images)

Ηνωμένο Βασίλειο: Tέλος στα ενισχυτικά εμβόλια COVID-19 για υγιή άτομα κάτω των 50 ετών

Τα άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών που δεν πάσχουν από παθήσεις που τους θέτουν σε κίνδυνο να προσβληθούν από την COVID-19 θα είναι σύντομα ανίκανα να λάβουν αναμνηστικό εμβόλιο COVID-19, όπως ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση στις 25 Ιανουαρίου.

Η συμμετοχή του πληθυσμού κάτω των 50 ετών είναι εξαιρετικά χαμηλή από τις αρχές του 2022 και η κυβέρνηση αποδέχεται τη σύσταση της Κοινής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) να τερματίσει την εκστρατεία αναμνηστικών εμβολίων για το μεγαλύτερο μέρος της ηλικιακής ομάδας.

Η διαθεσιμότητα αναμνηστικού εμβολίου σε υγιή άτομα της ηλικιακής ομάδας θα τερματιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 12 Φεβρουαρίου, δήλωσε η κυβέρνηση.

Ο αξιωματούχος του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) Στιβ Ράσελ δήλωσε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν το αναμνηστικό τους πριν από τη λήξη της διαθεσιμότητας.

«Το NHS θα συνεχίσει να λειτουργεί μια μικρότερης κλίμακας προσφορά εμβολίων από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά για να διασφαλίσει ότι όσοι δικαιούνται την πρώτη και τη δεύτερη δόση θα μπορούν ακόμα να κάνουν τα εμβόλιά τους», δήλωσε η υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Μαρία Κόλφιλντ.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι αποδέχθηκαν επίσης τη σύσταση να τερματιστεί η διαθεσιμότητα του αρχικού εμβολιασμού ή μιας πρώτης σειράς εμβολίων για τον πληθυσμό που δεν διατρέχει κλινικό κίνδυνο με την επιφύλαξη περαιτέρω εξέτασης, σύμφωνα με την Κόλφιλντ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί ημερομηνία για το τέλος της εκστρατείας της πρωτογενούς σειράς. Το JCVI συνέστησε να τερματιστεί πριν από το τέλος του 2023, περιορίζοντας τους στόχους σε «εκείνα τα άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19», συμπεριλαμβανομένων των ατόμων ηλικίας 12 έως 49 ετών που είναι οικογενειακοί σύνδεσμοι ανοσοκατασταλμένων ατόμων.

Τα περισσότερα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορούν ήδη να λάβουν αναμνηστική ή πρωτογενή σειρά.

«Η μετάβαση συνεχίζεται»

Το JCVI δήλωσε ότι η αλλαγή στη διαθεσιμότητα του εμβολίου οφείλεται στα υψηλά επίπεδα ανοσίας που αποκτήθηκαν μέσω του εμβολιασμού και της μόλυνσης, καθώς και στη χαμηλότερη σοβαρότητα των κρουσμάτων που προκαλούν η Όμικρον και οι υποπαραλλαγές της σε σύγκριση με παλαιότερα στελέχη.

«Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, το να κρατήσουμε ανοιχτή την προσφορά αναμνηστικής δόσης (τρίτη δόση) σε αυτές τις ομάδες θεωρείται ότι έχει περιορισμένη συνεχή αξία και ο συνολικός αντίκτυπος στην εμβολιαστική κάλυψη είναι αμελητέος», δήλωσε η επιτροπή.

Οι αξιωματούχοι σημείωσαν επίσης ότι μετά από μια αρχική υψηλή πρόσληψη της αναμνηστικής ή τρίτης δόσης τον Δεκέμβριο του 2021, η πρόσληψη είναι χαμηλή, σε λιγότερο από 0,1% ανά εβδομάδα από τον Απρίλιο του 2022 σε όλα τα άτομα κάτω των 50 ετών που δικαιούνται αναμνηστική δόση.

Η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων ηλικίας 12 ετών και άνω έχει λάβει μια αρχική σειρά, αλλά η αναμνηστική λήψη ήταν πολύ λιγότερο διαδεδομένη, ιδίως μεταξύ των νεότερων ατόμων. Από τα άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, όσο μεγαλύτερη ήταν η ηλικία ενός ατόμου, τόσο πιο πιθανό ήταν να λάβει αναμνηστική σειρά στο πλαίσιο εκστρατείας που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2022. Περισσότερα από 8 στα 10 άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω, για παράδειγμα, έλαβαν αναμνηστική δόση, σε σύγκριση με μόλις το 42,4% των ατόμων ηλικίας 50 έως 54 ετών.

Άλλες ανεπτυγμένες χώρες έχουν επίσης δει τον ενθουσιασμό για τα εμβόλια να υποχωρεί, καθώς όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητά τους είναι χειρότερη αρχικά έναντι των νεότερων παραλλαγών που έχουν εμφανιστεί και ότι η προστασία εξασθενεί γρήγορα, ιδίως έναντι της μόλυνσης. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι εμβολιασμένοι είναι πιο πιθανό να μολυνθούν μετά από ένα χρονικό διάστημα.

Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκριναν στα τέλη του 2022 τα δισθενή ενισχυτικά της Moderna και της Pfizer για να προσπαθήσουν να καταπολεμήσουν καλύτερα την COVID-19.

Με βάση τις συμβουλές του JCVI, μιας ανεξάρτητης επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση σχετικά με τα εμβόλια, η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στον εμβολιασμό και την ενίσχυση των ηλικιωμένων καθώς και των ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

«Το πρόγραμμα εμβολιασμού COVID-19 συνεχίζει να μειώνει τη σοβαρή ασθένεια σε όλο τον πληθυσμό, συμβάλλοντας παράλληλα στην προστασία της [Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας]», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του JCVI για τον εμβολιασμό COVID-19 Γουέι Σεν Λιμ. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε συμβουλεύσει τον προγραμματισμό για περαιτέρω αναμνηστικά εμβόλια για τα άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας μέσω ενός φθινοπωρινού προγράμματος αναμνηστικών εμβολίων αργότερα φέτος».

Άλλες χώρες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν την επιθετική εκστρατεία εμβολιασμού τους, προωθώντας τόσο την αρχική σειρά όσο και τα πολλαπλά ενισχυτικά εμβόλια στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Ακόμη και τα βρέφη και τα μωρά συνιστάται να λαμβάνουν τρεις δόσεις.

Ορισμένες άλλες χώρες, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν σταδιακά χαλαρώσει το πρόγραμμα εμβολιασμών.

Η κυβέρνηση της Δανίας, για παράδειγμα, ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2022 ότι θα σταματήσει να προσφέρει αναμνηστικά εμβόλια σε άτομα κάτω των 50 ετών.

Σε αριθμούς που δημοσιεύτηκαν στις 25 Ιανουαρίου, οι βρετανικές αρχές δήλωσαν (pdf) ότι υπολόγισαν ότι δεκάδες χιλιάδες υγιείς, νέοι άνθρωποι θα χρειάζονταν ένα αναμνηστικό εμβόλιο προκειμένου να αποφευχθεί μια και μόνο νοσηλεία. Αυτό περιελάμβανε 168.200 ενισχυτικές δόσεις για την πρόληψη μιας και μόνο νοσηλείας σε άτομα ηλικίας 20 έως 29 ετών.

Ο υπολογισμός ήταν διαφορετικός για τους ηλικιωμένους. Για όλα τα άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, για παράδειγμα, ο αριθμός ήταν 800.

Οι αρχές δεν παρείχαν υπολογισμούς για το πόσες ανεπιθύμητες ενέργειες θα προκαλούσαν δεκάδες χιλιάδες εμβολιασμοί. Τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna έχουν τεκμηριωθεί ότι προκαλούν φλεγμονή της καρδιάς και άλλες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του σοβαρού αλλεργικού σοκ.

Ο Δρ Ασίμ Μαλχότρα, ένας Βρετανός καρδιολόγος που έχει ζητήσει την απόσυρση των εμβολίων Pfizer και Moderna, χαιρέτισε το τέλος της εκστρατείας αναμνηστικών εμβολίων για πολλούς.

“Αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Πρέπει να βοηθήσουμε τους τραυματίες του εμβολίου & να καταστήσουμε την κυβέρνηση, τη ρυθμιστική αρχή και την φαρμακοβιομηχανία πλήρως υπόλογες», έγραψε στο Twitter.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε