Πέμπτη, 13 Μαρ, 2025
Ο γενικός εισαγγελέας του Μιζούρι Άντριου Μπέιλι στέκεται στο γραφείο του κυβερνήτη στο Τζέφερσον Σίτι μετά την ορκωμοσία του, στις 13 Ιανουαρίου 2025. (Jeff Roberson/AP Photo)

ΗΠΑ: Γενικός εισαγγελέας δεσμεύεται να κατασχέσει κινεζικά περιουσιακά στοιχεία ως αποζημίωση για την πανδημία

Ο γενικός εισαγγελέας του Μιζούρι, Άντριου Μπέιλι, δήλωσε την Τρίτη ότι σκοπεύει να εισπράξει «κάθε δεκάρα» από τα 24,5 δισεκατομμύρια δολάρια που επιδικάστηκαν σε αγωγή κατά της Κίνας, ακόμα και μέσω κατάσχεσης κινεζικών περιουσιακών στοιχείων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η δήλωσή του ήρθε μετά από απόφαση της 7ης Μαρτίου του ομοσπονδιακού δικαστή Στίβεν Λίμπο, ο οποίος έκρινε ότι η κομμουνιστική ηγεσία της Κίνας φέρει ευθύνη για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την απόκρυψη πληροφοριών σχετικά με τον ιό COVID-19, καθώς και από την αποθήκευση προστατευτικού εξοπλισμού (PPE) που παραγόταν ή προοριζόταν για πώληση στις ΗΠΑ.

Η απόφαση εκδόθηκε ερήμην, καθώς Κινέζοι αξιωματούχοι δεν εμφανίστηκαν για να υπερασπιστούν την υπόθεσή τους—μια συνηθισμένη εξέλιξη σε αγωγές που αφορούν ξένες κυβερνήσεις.

Ο Μπέιλι χαρακτήρισε την απόφαση «ιστορική νίκη» στη διαδικασία λογοδοσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) και διαφόρων κρατικών του φορέων για τον ρόλο τους στην επιδείνωση της πανδημίας.

«Η Κίνα αρνήθηκε να παρουσιαστεί στο δικαστήριο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεφύγει από την ευθύνη για το ανυπολόγιστο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος που προκάλεσε», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας.

Ο ίδιος δεσμεύτηκε να επιβάλει την αποζημίωση των 24,5 δισ. δολαρίων και τόνισε ότι το Μιζούρι θα συνεργαστεί, εάν χρειαστεί, με τη διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ για τον εντοπισμό και την κατάσχεση κινεζικών περιουσιακών στοιχείων.

«Σκοπεύουμε να εισπράξουμε κάθε δεκάρα κατασχέτοντας κινεζικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων γεωργικών εκτάσεων του Μιζούρι», δήλωσε.

Νομικές προκλήσεις και αντιδράσεις

Σε ξεχωριστή δήλωση προς τα μέσα ενημέρωσης, ο Μπέιλι ανέφερε ότι τα προς κατάσχεση περιουσιακά στοιχεία ενδέχεται να βρίσκονται οπουδήποτε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι μόνο στο Μιζούρι.

Η αγωγή, που κατατέθηκε το 2020, κατηγορεί το ΚΚΚ ότι κρατικοποίησε αμερικανικά εργοστάσια στην Κίνα που παρήγαγαν προστατευτικό εξοπλισμό και περιόρισε τις εξαγωγές τους, συμβάλλοντας στις ελλείψεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην απόφασή του, ο δικαστής Λίμπο ανέφερε ότι «η εκστρατεία της Κίνας να αποθηκεύσει τον παγκόσμιο εφοδιασμό PPE συνδυάστηκε με τις επανειλημμένες παραπλανητικές δηλώσεις της σχετικά με την ύπαρξη, την έκταση και τη μεταδοτικότητα του ιού COVID-19».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας έχει δηλώσει ότι τα αμερικανικά δικαστήρια δεν έχουν δικαιοδοσία να εξετάσουν τις ενέργειές της κατά τη διάρκεια της πανδημίας και προειδοποίησε ότι «η Κίνα έχει το δικαίωμα να λάβει αντίμετρα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για την προάσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της». Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, ποια μέτρα θα λάβει.

Ο Ντάνκαν Λέβιν, πρώην ομοσπονδιακός και πολιτειακός εισαγγελέας στη Νέα Υόρκη, εξέφρασε σκεπτικισμό για τη νομική βάση της απόπειρας κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων από το Μιζούρι, ειδικά εκτός των ορίων της πολιτείας.

«Καλή τύχη με αυτό», σχολίασε. «Αυτό είναι κυρίως ρητορική σκληρής γραμμής που πιθανότατα θα καταρρεύσει όταν φτάσει στις δικαστικές αίθουσες».

Ο Πολ Νολέτ, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Μαρκέτ, σημείωσε ότι η επιβολή μιας τέτοιας απόφασης κατά της Κίνας από μία μόνο πολιτεία θα είναι δύσκολη, καθώς «αυτό μπορεί να περιπλέξει τις διεθνείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Πρόσθεσε ότι πιθανώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει δράση εκ μέρους του Μιζούρι.

Απόκρυψη πληροφοριών και οικονομική ζημία

Στην αγωγή, το Μιζούρι παρουσίασε αποδείξεις ότι το ΚΚΚ ξεκίνησε να θέτει γιατρούς και τις οικογένειές τους σε καραντίνα στη Γουχάν ήδη από τα τέλη του 2019, ενώ την ίδια περίοδο υποστήριζε ότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο έως τα τέλη Ιανουαρίου 2020.

Γνωρίζοντας τον κίνδυνο του ιού, σύμφωνα με την απόφαση, το ΚΚΚ ξεκίνησε να αποθηκεύει μαζικά προστατευτικό εξοπλισμό και ιατρικά είδη από όλο τον κόσμο, εξαντλώντας τα αποθέματα στην Αυστραλία, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, προτού αυτές οι χώρες αντιληφθούν τη σοβαρότητα της επιδημίας στην Κίνα.

Μετά την εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων, το Μιζούρι εκτίμησε ότι η πολιτεία υπέστη ζημία άνω των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο λόγω των αυξημένων τιμών και των φορολογικών απωλειών που σχετίζονται με τον προστατευτικό εξοπλισμό.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε