Παρασκευή, 01 Μαρ, 2024
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Α) ακούει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να μιλάει σε κοινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, στις 25 Μαρτίου 2022. (Στιγμιότυπο μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής)

ΗΠΑ και ΕΕ συνάπτουν συμφωνία για το φυσικό αέριο με στόχο την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε συμφωνία για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών να παράσχουν επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στις αγορές της Ε.Ε. μόνο φέτος.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσαν τη νέα πρωτοβουλία σε κοινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, την Παρασκευή.

«Ερχόμαστε μαζί για να μειώσουμε την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια», δήλωσε ο Μπάιντεν, ο οποίος κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι χρησιμοποιεί τους πόρους ορυκτών καυσίμων της χώρας του για να «εξαναγκάζει και να χειραγωγεί» τους γείτονες της Ρωσίας και ότι χρησιμοποιεί τα κέρδη από την πώλησή τους για να «κινεί την πολεμική του μηχανή».

Το πλαίσιο για την κίνηση αυτή είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου σειρά κυρώσεων κατά της Μόσχας και οδηγεί στη στρατηγική στροφή από την εξάρτηση της Ε.Ε. από τη ρωσική ενέργεια. Η Ρωσία παρέχει πάνω από το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου και άνθρακα της Ε.Ε. και περίπου το ένα τέταρτο του πετρελαίου της.

Οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις οποίες η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό του στρατού της Ουκρανίας και την εκδίωξη από την εξουσία ανθρώπων που θεωρεί επικίνδυνους εθνικιστές, έχουν ήδη ωθήσει την Ε.Ε. να δεσμευτεί ότι θα μειώσει τη χρήση ρωσικού φυσικού αερίου κατά δύο τρίτα φέτος και ότι θα καταργήσει εντελώς τη ρωσική ενέργεια έως το 2027.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Μπάιντεν και η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσαν τη σύσταση μιας κοινής ομάδας εργασίας για την ενεργειακή ασφάλεια, η οποία θα εργαστεί για τρόπους μείωσης της εξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, μειώνοντας παράλληλα τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου της Ε.Ε. στο μέλλον, επιταχύνοντας την ανάπτυξη στην αγορά καθαρών ενεργειακών τεχνολογιών.

Η ειδική ομάδα θα καθορίσει τις παραμέτρους αυτής της συνεργασίας και θα εργαστεί για την εφαρμογή της, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των προμηθειών ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ε.Ε. ως επείγον ζήτημα, ώστε να εξασφαλιστεί αρκετό φυσικό αέριο για τον επόμενο και τον μεθεπόμενο χειμώνα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί για επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου το 2022, με αναμενόμενες αυξήσεις αυτών των ποσοτήτων στο μέλλον.

Η Ε.Ε. θα συνεργαστεί με τις χώρες μέλη της για να εξασφαλίσει σταθερή ζήτηση για επιπλέον 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες ετησίως τουλάχιστον μέχρι το 2030.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η κατάλληλη αποθήκευση φυσικού αερίου, η Ε.Ε. θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη για την αναβάθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου για την ενεργειακή ασφάλεια εφοδιασμού και αποθήκευσης σε ολόκληρη την ήπειρο.

Μία από τις προτάσεις στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει σχέδιο κανονισμού για την αποθήκευση ενέργειας, σύμφωνα με το οποίο οι υφιστάμενες υποδομές αποθήκευσης θα πρέπει να γεμίζουν μέχρι την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους σε ποσοστό 90% της χωρητικότητάς τους.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη για την αποθήκευση φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ήπειρο, για την κατασκευή περισσότερων υποδομών για την υποδοχή υγροποιημένου φυσικού αερίου και για τη λήψη μέτρων για την αύξηση της αποδοτικότητας του φυσικού αερίου», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε την κρίση στην Ουκρανία ευκαιρία και «καταλύτη» που θα οδηγήσει στις επενδύσεις καθαρής ενέργειας που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων για καθαρές μηδενικές εκπομπές.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε