Τετάρτη, 17 Απρ, 2024
Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο ανατολικό δωμάτιο του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον, στις 20 Αυγούστου 2021. (Manuel Balce Ceneta/AP Photo)

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν μεταβιβάζει την εξουσία στην αντιπρόεδρο Χάρις λόγω επέμβασης

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα παραδώσει προσωρινά την εξουσία στην Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις καθώς θα υποβληθεί σε κολονοσκόπηση στο ιατρικό κέντρο Γουόλτερ Ριντ στο Μπεθέσντα του Μέριλαντ.

«Σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος θα ταξιδέψει στο Ιατρικό Κέντρο Walter Reed για μια εξέταση ρουτίνας. Όσο βρίσκεται εκεί, ο Πρόεδρος θα υποβληθεί σε κολονοσκόπηση», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σε δήλωση την Παρασκευή.

Η Ψάκη σημείωσε ότι «συνέβη το ίδιο όταν ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε την ίδια διαδικασία το 2002 και το 2007, και ακολουθώντας τη διαδικασία που ορίζεται από το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα μεταβιβάσει την εξουσία στην Αντιπρόεδρο για σύντομο χρονικό διάστημα όταν βρίσκεται υπό αναισθησία».

Η Χάρις θα εργάζεται τώρα από το γραφείο της στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, επιβεβαίωσε η Ψάκη. Μετά την κολονοσκόπηση του Μπάιντεν, ο Λευκός Οίκος θα προβεί σε ενημέρωση την Παρασκευή το απόγευμα.

Η μεταβίβαση της εξουσίας απαιτεί από τον πρόεδρο να υπογράψει μια επιστολή λέγοντας ότι συμφωνεί με την κίνηση. Η Πρόεδρος της Βουλής, η βουλευτής Νάνσι Πελόζι (Δημοκρατική-Καλιφόρνια), είναι η επόμενη στη σειρά εάν συμβεί οτιδήποτε στην αντιπρόεδρο.

Από την εκλογή του Μπάιντεν τον Ιανουάριο, πολλά ερωτήματα έχουν αναδυθεί σχετικά με την κατάσταση της υγείας του λόγω της σχετικά προχωρημένης ηλικίας του. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, συμπεριλαμβανομένου του Μπάιντεν, έχουν επανειλημμένα υποβαθμίσει αυτές τις ανησυχίες, αν και πρόσφατες δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι οι Αμερικανοί ανησυχούν όλο και περισσότερο για την υγεία και την ψυχική του κατάσταση. Μια έρευνα της Politico-Morning Consult που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι το 46 τοις εκατό πιστεύει ότι είναι «ψυχικά ικανός» να εκτελέσει τα καθήκοντά του ως αρχιστράτηγος.

Το Marine One προσεγγίζει το ιατρικό κέντρο Walter Reed στη Bethesda, Md., σε μια φωτογραφία αρχείου. (Mandel Ngan/AFP μέσω Getty Images)

 

Τον Δεκέμβριο του 2019, μια λεπτομερής ιατρική έκθεση από τον γιατρό του αποκάλυψε ότι ο Μπάιντεν είναι ένας «υγιής, σφριγηλός, 77χρονος άνδρας, που είναι ικανός να εκτελεί με επιτυχία τα καθήκοντα της Προεδρίας». Αυτή η έκθεση, που κυκλοφόρησε το 2020, ανέφερε ότι το τελευταίο σημαντικό ιατρικό συμβάν ήταν το 1988 όταν ο Μπάιντεν υπέστη πολλαπλά ανευρύσματα εγκεφάλου.

Αφού ο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος, ο Λευκός Οίκος έχει συχνά δηλώσει ότι ο 79χρονος πρόεδρος θα υποβληθεί σε φυσική εξέταση κάποια στιγμή το 2021 και ότι αυτά τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν.

Αυτή η μεταβίβαση εξουσίας έχει συμβεί μόνο τρεις φορές τις τελευταίες δεκαετίες. Συνέβη όταν ο πρώην Πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρκίνου το 1985, παραδίδοντας τα ηνία στον τότε αντιπρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους παρέδωσε την εξουσία στον πρώην αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι καθώς υποβλήθηκε σε δύο κολονοσκοπήσεις το 2002 και το 2007, αντίστοιχα.

Τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ νοσηλεύτηκε στο Γουόλτερ Ριντ για COVID-19, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ δήλωσαν ότι δεν θα γίνει μεταβίβαση εξουσίας στον τότε αντιπρόεδρο Μάικ Πενς. Πριν αναρρώσει ο Τραμπ αρκετές μέρες αργότερα, εμφανίστηκε έξω από το νοσοκομείο με αυτοκινητοπομπή και χαιρετούσε τους υποστηρικτές του.

Ο Λευκός Οίκος δεν διευκρίνισε πόσο καιρό ο Μπάιντεν θα παραμείνει στον Γουόλτερ Ριντ. Η Epoch Times επικοινώνησε με τη διοίκηση για επιπλέον σχόλια.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε