Τετάρτη, 17 Απρ, 2024
Ένα self-test κιτ Flowflex COVID-19 Lateral Flow (LFT), που περιέχει ένα rapid τεστ αντιγόνου SARS-CoV-2, τοποθετημένο για φωτογραφία, στο Λονδίνο στις 20 Φεβρουαρίου 2022. (Justin Tallis/AFP via Getty Images)

ΗΠΑ: Τα Κέντρα Ελέγχου Δηλητηριάσεων προειδοποιούν για τοξική χημική ουσία στα κατ’ οίκον rapid τεστ

Σύμφωνα με αξιωματούχους του τομέα της υγείας, ορισμένα κατ’ οίκον ταχεία τεστ COVID-19 περιέχουν μια τοξική χημική ουσία που μπορεί να είναι επιβλαβής τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες.

Το Κέντρο Ενημέρωσης για τα Φάρμακα και τις Δηλητηριάσεις του Σινσινάτι ανέφερε μια αύξηση των τυχαίων εκθέσεων σε μια πιθανώς τοξική ουσία, το αζίδιο του νατρίου, στα κατ’ οίκον κιτ εξετάσεων COVID-19, σύμφωνα με ανάρτηση σε ιστολόγιο. Εν τω μεταξύ, το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Δηλητηριάσεων εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με τη χημική ουσία.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το φιαλίδιο εκχύλισης σε πολλά κιτ ταχείας αντίδρασης περιλαμβάνει το χημικό αζίδιο του νατρίου ως συντηρητικό παράγοντα», αναφέρει το κέντρο. «Τα κιτ ταχέων αντιγόνων BinaxNow, BD Veritor, Flowflex και Celltrion DiaTrust COVID-19 περιέχουν αυτό το χημικό».

Το αζίδιο του νατρίου είναι μια άχρωμη, άοσμη σκόνη στην οποία οι εξεταστές βυθίζουν μπατονέτες. Η χημική ουσία βρίσκεται σε ζιζανιοκτόνα, μέσα καταπολέμησης παρασίτων και αερόσακους για αυτοκίνητα.

«Μικρές δόσεις αζιδίου του νατρίου μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και μεγαλύτερες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία», αναφέρει επίσης μια σύμβουλος από τον Καναδά Υγείας. «Το ProClin βρίσκεται επίσης σε πολλά κιτ. Περιέχει χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος και των ματιών, καθώς και αλλεργικές αντιδράσεις».

Ορισμένα νοσοκομεία σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι έχουν δεχτεί κύμα τηλεφωνημάτων σχετικά με εκθέσεις στη χημική ουσία.

«Αρχίσαμε να λαμβάνουμε τις πρώτες εκθέσεις σε αυτά τα κιτ δοκιμών γύρω στις αρχές Νοεμβρίου», δήλωσε η Σέιλα Γκερτεμιούλερ, φαρμακοποιός και κλινική τοξικολόγος του Ιατρικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων του Σινσινάτι. «Ήταν, πραγματικά, όλες οι ηλικίες».

«Κυρίως, ανησυχούσα πολύ για τα μικρά παιδιά μας».

Η τυχαία έκθεση συμβαίνει τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, δήλωσε στο WNEP το Σαββατοκύριακο η Δρ. Κέλι Τζόνσον-Άρμπορ, από το Εθνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων της πρωτεύουσας στην Ουάσινγκτον.

«Οι άνθρωποι μπορεί να τα μπερδέψουν με οφθαλμικές σταγόνες. Τα παιδιά μπορεί να τα ρίξουν στο δέρμα τους. Οι ενήλικες μερικές φορές τις βάζουν κατά λάθος στα μάτια τους», είπε.

«Δεν θέλετε να το αφήσετε στο δέρμα, επειδή θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση ή δερματικό εξάνθημα.

«Αν κάποιος πιει το διάλυμα, είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσετε αμέσως με το κέντρο δηλητηριάσεων. Τα διαλύματα έχουν διαφορετικά συστατικά. Ορισμένα έχουν μη τοξικά συστατικά και άλλα έχουν πιο επικίνδυνα συστατικά».

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν στο WNEP ότι δεν υπάρχει λόγος να πετάξετε τα κιτ δοκιμών, αλλά οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν τα χρησιμοποιούν.

«Χρησιμοποιήστε τα σωστά, πετάξτε τα σωστά και δεν θα προκαλέσουν πρόβλημα», δήλωσε στο πρακτορείο ο Δρ. Τζέφρεϊ Τζαρ, από το St. Luke’s University Health Network.

Εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιος γνωστός σας έχει καταπιεί τη χημική ουσία, οι αξιωματούχοι συνιστούν να μην κάνετε το άτομο να κάνει εμετό. Για έκθεση στα μάτια, ξεπλύνετε τα μάτια για 15 έως 20 λεπτά με ζεστό νερό. Για έκθεση στο δέρμα, ξεπλύνετε καλά το δέρμα με νερό βρύσης. Ελέγξτε αμέσως το διαδικτυακό εργαλείο του Κέντρου Ελέγχου Δηλητηριάσεων για οδηγίες ή καλέστε το κέντρο δηλητηριάσεων στο 1-800-222-1222, αναφέρει ο ιστότοπος.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε