Παρασκευή, 14 Ιούν, 2024
Το ιπτάμενο αυτοκίνητο Alef Model A σε εικόνα που δημιουργήθηκε από υπολογιστή. (Ευγενική παραχώρηση Alef Aeronautics)

Ιπτάμενο αυτοκίνητο λαμβάνει έγκριση από την FAA

Ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο από την εταιρεία Alef Aeronautics, η οποία υποστηρίζεται από την SpaceX, έλαβε πιστοποίηση από τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο όχημα λαμβάνει «νόμιμη έγκριση πτήσης» από την κυβέρνηση.

Το ιπτάμενο αυτοκίνητο της Alef έλαβε πειραματικό ειδικό πιστοποιητικό αξιοπλοΐας από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Federal Aviation Administration-FAA) των ΗΠΑ. Η πειραματική πιστοποίηση εκδίδεται για οχήματα που προορίζονται με σκοπό την έρευνα και την ανάπτυξη, την εκπαίδευση πληρωμάτων, τις έρευνες αγοράς, τις εκθέσεις και την επίδειξη συμμόρφωσης με τους κανονισμούς. Αυτή είναι η «πρώτη φορά που ένα όχημα αυτής της φύσης λαμβάνει νόμιμη έγκριση πτήσης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ», σύμφωνα με το δελτίο τύπου της εταιρείας με έδρα την Καλιφόρνια στις 27 Ιουνίου.

Η πιστοποίηση έχει χορηγηθεί στο Armada Model Zero της Alef, όπως δήλωσε η FAA στο περιοδικό Flying. Το Armada είναι προπομπός του οχήματος Model A της εταιρείας αξίας 300.000 δολαρίων, το οποίο παρουσιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο. «Οι πτήσεις μας ήταν πολύ περιορισμένες χωρίς αυτή την πιστοποίηση», δήλωσε εκπρόσωπος της Alef στο πρακτορείο.

«Αυτή η πιστοποίηση μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να πετάμε σε τοποθεσίες  (για παράδειγμα, κοντά στα κεντρικά μας γραφεία στη Silicon Valley) και για σκοπούς που χρειαζόμαστε (όπως είναι οι εκθέσεις)».

Το Model A, το οποίο βρίσκεται προς το παρόν σε προπώληση, είναι ένα 100% ηλεκτρικό όχημα που έχει δυνατότητες κάθετης απογείωσης και προσγείωσης. Αναμένεται να κυκλοφορήσει προς πώληση μέχρι το 2025.

Δεδομένου ότι η περιορισμένη πιστοποίηση έχει χορηγηθεί στο πρόδρομο μοντέλο του, το Model A θα πρέπει να λάβει πιστοποίηση για πτήσεις από την FAA. Επιπλέον, θα πρέπει επίσης να πληροί τα πρότυπα ασφαλείας όπως προτείνονται από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Αυτοκινητοδρόμων και Κυκλοφορίας (National Highway and Traffic Safety Administration-NHTSA).

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα λάβουμε αυτή την πιστοποίηση από την FAA. Μας επιτρέπει να έρθουμε πιο κοντά στο να προσφέρουμε στους ανθρώπους μια φιλική προς το περιβάλλον και ταχύτερη μετακίνηση, εξοικονομώντας ώρες εργασίας σε άτομα και εταιρείες κάθε εβδομάδα. Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για τα αεροπλάνα, ένα τεράστιο βήμα για τα αυτοκίνητα», δήλωσε ο Τζιμ Ντουκόβνι (Jim Dukhovny), Διευθύνων Σύμβουλος της Alef.

Το ιπτάμενο αυτοκίνητο Alef Model A σε εικόνα που δημιουργήθηκε από υπολογιστή. (Ευγενική παραχώρηση Alef Aeronautics)

 

Μοντέλο Α

Το Model A βρίσκεται επί του παρόντος σε προπαραγγελία με εκτιμώμενη αξία 299.999 δολάρια. Η εταιρεία χρεώνει μια πλήρως επιστρεπτέα προκαταβολή 1.500 δολαρίων για την «σειρά προτεραιότητας» στις προπαραγγελίες, ενώ η «γενική σειρά» κοστίζει 150 δολάρια.

Σε δελτίο Τύπου της 24ης Ιανουαρίου, η Alef αποκάλυψε ότι είχε λάβει περισσότερες από 440 προπαραγγελίες για το ιπτάμενο αυτοκίνητό της, οι οποίες αντιστοιχούν σε έσοδα άνω των 132 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό περιλαμβάνει μια μεγάλη παραγγελία από μια αεροπορική εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

«Το Alef Model A στοχεύει να είναι το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο με δυνατότητες οδήγησης στο δρόμο και κάθετης απογείωσης. Έχει σχεδιαστεί για να ταιριάζει στις υπάρχουσες αστικές υποδομές για οδήγηση και στάθμευση», δήλωσε η εταιρεία.

Το Model A είναι ένα όχημα χαμηλών ταχυτήτων και μπορεί να ταξιδέψει μόνο με ταχύτητες έως 25 μίλια την ώρα σε δημόσιους δρόμους. «Η υπόθεση είναι ότι, αν ένας οδηγός χρειάζεται μια ταχύτερη διαδρομή, ένας οδηγός θα χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες πτήσης του Alef», σύμφωνα με την εταιρεία.

«Το ιπτάμενο αυτοκίνητο Alef προσφέρει μια μοναδική εμπειρία πτήσης προς οποιαδήποτε κατεύθυνση (προς τα εμπρός, προς τα πίσω, δεξιά, αριστερά, πάνω, κάτω, υπό γωνία). Προσφέρει τη δυνατότητα παράκαμψης των προβληματικών περιοχών στο έδαφος, πετώντας πάνω από αυτές. Προσφέρει μια κινηματογραφική θέα 180 μοιρών και πλέον για ασφαλή και απολαυστική πτήση».

Εκτός από την ηλεκτρική επιλογή, η Alef σκοπεύει να προσφέρει τα ιπτάμενα οχήματά της με μια επιλογή καυσίμου υδρογόνου, η οποία θα έχει υψηλότερη τιμή, αλλά με διευρυμένη εμβέλεια κίνησης και πτήσης.

Προκλήσεις ιπτάμενων οχημάτων

Ο κλάδος των ιπτάμενων οχημάτων βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, αλλά έχει προκαλέσει ορισμένες σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια και την προστασία. Μια μελέτη του Σεπτεμβρίου του 2022 που δημοσιεύθηκε από το NIH επισημαίνει το ζήτημα της ρύθμισης της κυκλοφορίας των ιπτάμενων αυτοκινήτων.

«Μόλις τα ιπτάμενα ταξί καθιερωθούν στον πραγματικό κόσμο, θα μοιράζονται τον εναέριο χώρο με άλλα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, των εμπορικών αεροσκαφών και άλλων ιπτάμενων ταξί. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, δεν υπάρχει ακόμη καμία εμπεριστατωμένη έρευνα που να επικεντρώνεται στον ασφαλή σχεδιασμό αυτού του κοινόχρηστου χώρου μεταξύ των αεροταξί», αναφέρεται.

«Μια απλή αποτυχία μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια περιουσιακών στοιχείων υψηλής αξίας, στην απώλεια του οχήματος και/ή σε τραυματισμούς ανθρώπινων ζωών, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων».

Επιπλέον, παράγοντες όπως οι κακές καιρικές συνθήκες, οι ριπές ανέμου, τα απροσδόκητα αεροπορικά γεγονότα και οι καταιγίδες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα ιπτάμενα οχήματα. Πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν οι απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα μπορεί να αντιμετωπίσουν υψηλότερο ρυθμιστικό έλεγχο, καθώς πρέπει να πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας τόσο για τα αυτοκίνητα όσο και για τα αεροσκάφη. Οχήματα όπως αυτά που αναπτύσσει η Alef αντιμετωπίζουν μια άλλη πρόκληση, καθώς έχουν σχεδιαστεί για να απογειώνονται από δρόμους σε αστικό περιβάλλον σε αντίθεση με εξειδικευμένες θέσεις απογείωσης.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε