Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Ο Αβσάλομ Νταβιντέσκο (Avshalom Davidesko) από την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων εξετάζει ένα βάζο σε ένα τεράστιο αρχαίο συγκρότημα οινοποιίας στην πόλη Γιαβνέ, που χρονολογείται περίπου 1.500 χρόνια πριν, στις 11 Οκτωβρίου 2021. (Tsafrir Abayov/AP Photo)

Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα αρχαίο συγκρότημα οινοποιίας

ΓΙΑΒΝΕ, Ισραήλ – Ισραηλινοί αρχαιολόγοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι ανακάλυψαν ένα τεράστιο αρχαίο συγκρότημα οινοποιίας που χρονολογείται περίπου 1.500 χρόνια πριν.

Το συγκρότημα, που ανακαλύφθηκε στην κεντρική πόλη Γιαβνέ νότια του Τελ Αβίβ, περιλαμβάνει πέντε πιεστήρια, αποθήκες, κλιβάνους για την παραγωγή σκευών αποθήκευσης από πηλό και δεκάδες χιλιάδες θραύσματα και βάζα, ανέφεραν.

Η ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι η ανακάλυψη αυτή δείχνει ότι η Γιαβνέ ήταν μια οινοπαραγωγική δύναμη κατά τη βυζαντινή περίοδο. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η εγκατάσταση θα μπορούσε να παράγει πάνω από 2 εκατομμύρια λίτρα κρασί το χρόνο.

Μια εναέρια φωτογραφία δείχνει ένα τεράστιο αρχαίο συγκρότημα οινοποιίας που χρονολογείται περίπου 1.500 χρόνια στην πόλη Γιαβνέ, νότια του Τελ Αβίβ, Ισραήλ, στις 11 Οκτωβρίου 2021. (Tsafrir Abayov/AP Photo)

Ο Τζον Σέλιγκμαν (Jon Seligman), ένας από τους υπεύθυνους της ανασκαφής, είπε ότι το κρασί που φτιάχτηκε στην περιοχή ήταν γνωστό ως κρασί της Γάζας και εξήχθη σε όλη την περιοχή. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η τοποθεσία Γιαβνέ ήταν η κύρια εγκατάσταση παραγωγής του.

«Αυτό ήταν ένα κρασί κύρους, ένα ελαφρύ λευκό κρασί και το εξήγαγαν σε πολλές, πολλές χώρες της Μεσογείου», είπε, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, της Τουρκίας, της Ελλάδας και πιθανώς της νότιας Ιταλίας.

Ο Σέλιγμαν είπε ότι το κρασί δεν ήταν απλώς μια σημαντική εξαγωγή και πηγή απόλαυσης στην αρχαιότητα. «Από εκεί και πέρα, αυτή ήταν μια σημαντική πηγή διατροφής και αυτό ήταν ένα ασφαλές ποτό επειδή το νερό ήταν συχνά μολυσμένο», είπε.

Η Αρχή Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι το συγκρότημα αποκαλύφθηκε τα τελευταία δύο χρόνια κατά τη διάρκεια ανασκαφών που διεξάγονται στο πλαίσιο της ανάπτυξης της Γιαβνέ.

Του

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε