Κυριακή, 03 Μαρ, 2024
Άνθρωποι περιμένουν στην ουρά για να λάβουν την αναμνηστική δόση κατά του COVID-19 σε μια σκηνή που έχει στηθεί έξω από ένα εμπορικό κέντρο στο Πεκίνο την 1η Νοεμβρίου 2021. (GREG BAKER/AFP μέσω Getty Images)

Κινεζικά ΜΜΕ προωθούν δικηγόρο του Πεκίνου που λέει ότι οι νόμοι για τον COVID-19 θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη «θανατική ποινή»

Οι αρχές διπλασιάζουν την πολιτική τους για τον COVID ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου για το 2022

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει πλέον εξαπλωθεί σε περισσότερες από δώδεκα επαρχίες της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου. Για να ενισχύσει τον έλεγχο του κινεζικού λαού, η κυβέρνηση προωθεί μια άποψη που απειλεί με τη χρήση της «θανατικής ποινής» σε όσους αντιστέκονται στη συνεργασία.

Στις 24 Οκτωβρίου, το Κρατικό Συμβούλιο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) ανέφερε ότι από τις 17 Οκτωβρίου, εξάρσεις της παραλλαγής Δέλτα έχουν εντοπιστεί σε πολλές τοποθεσίες και έχουν επεκταθεί γρήγορα σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό συνέβη επειδή πολλά μολυσμένα άτομα ταξίδεψαν σε διάφορες περιοχές, αυξάνοντας την εξάπλωση του ιού. Η πραγματική πηγή της έξαρσης βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση.

Μόλις τέσσερις ημέρες αργότερα, η Επιτροπή Υγείας του ΚΚΚ ανακοίνωσε ότι η παραλλαγή Δέλτα είχε βρεθεί σε περισσότερες από δώδεκα επαρχίες εκτός από το Πεκίνο, συμπεριλαμβανομένων των Zhejiang, Henan, Fujian, Hubei, Εσωτερική Μογγολία, Shandong, Sichuan και άλλων. Συνολικά, υπήρχαν 701 ενεργά κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν σε εθνικό επίπεδο εκείνη την ημέρα.

Η φερόμενη επιθετική επιστροφή του ιού στο Πεκίνο έχει προκαλέσει ανησυχία στις τοπικές αρχές, ωθώντας τις να κάνουν δηλώσεις για το πώς θα διορθώσουν την κατάσταση, οι οποίες μερικές φορές περιλάμβαναν απειλητικά μέτρα. Οι αρχές της πόλης διπλασιάζουν την πολιτική τους για τον COVID ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου για το 2022.

Στις 28 Οκτωβρίου, το επίσημο μέσο ενημέρωσης του ΚΚΚ, CCTV, αναφέρθηκε σε ένα άρθρο στο οποίο ένας δικηγόρος δήλωνε ότι «η παραβίαση των κανονισμών πρόληψης της επιδημίας συνιστά αξιόποινο έγκλημα που θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη θανατική ποινή».

Ο αναφερόμενος δικηγόρος, Zhao Zong, εργάζεται για το δικηγορικό γραφείο Zhongwen του Πεκίνου. Είπε ότι όποιος γνωρίζει ή υποπτεύεται ότι είναι μεταδοτικός ή έχει έρθει σε στενή επαφή με μολυσμένο άτομο πρέπει να συμμορφώνεται νόμιμα με τις οδηγίες απομόνωσης. Εάν δεν το κάνουν, η πράξη που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια συνιστά αξιόποινη πράξη που θα μπορούσε ενδεχομένως να δικαιολογήσει τη θανατική ποινή.

Ορισμένα από τα μέτρα που έχουν ήδη θεσπιστεί από τις αρχές του Πεκίνου είναι: όχι άσκοπα ταξίδια εκτός της πρωτεύουσας· τα ταξίδια μεταξύ επαρχιών αναστέλλονται· όλα τα κέντρα δραστηριοτήτων είναι κλειστά, συμπεριλαμβανομένων των αιθουσών σκακιού και πόκερ· υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών ηλικίας 3 ετών και άνω. Οι αρχές έχουν επίσης ξεκινήσει μια τρίτη δόση εμβολιασμού για το βασικό προσωπικό, το οποίο πρέπει να λάβει την ενισχυτική δόση για να διατηρήσει τη δουλειά του.

Άνθρωποι περιμένουν στην ουρά για να λάβουν την αναμνηστική δόση κατά του COVID-19 σε μια σκηνή που έχει στηθεί έξω από ένα εμπορικό κέντρο στο Πεκίνο την 1η Νοεμβρίου 2021. (GREG BAKER/AFP μέσω Getty Images)

 

Στις 28 Οκτωβρίου, δύο τρένα υψηλής ταχύτητας καθ’ οδόν προς το Πεκίνο σταμάτησαν ξαφνικά επειδή το καθένα είχε ένα μέλος του πληρώματος που φέρεται να ήρθε σε στενή επαφή με ένα μεταδοτικό άτομο. Το ένα τρένο ήταν το G14 που μετέφερε 212 άτομα από τη Σαγκάη. Στα μισά του ταξιδιού του, το Γραφείο Σιδηροδρόμων του Πεκίνου διέταξε το τρένο να σταματήσει στον δυτικό σταθμό Jinan στην επαρχία Shandong. Όλοι οι επιβαίνοντες απομακρύνθηκαν αμέσως και μεταφέρθηκαν σε χώρο απομόνωσης για να τεθούν σε καραντίνα και ιατρική παρακολούθηση.

Αργότερα το ίδιο απόγευμα, το τρένο G108 που μετέφερε 134 άτομα από το Jiaxing στον νότιο σταθμό του Πεκίνου σταμάτησε επίσης από το Γραφείο Σιδηροδρόμων του Πεκίνου. Όλοι οι επιβαίνοντες τέθηκαν επίσης σε καραντίνα. Τα αρχικά διαγνωστικά τεστ COVID-19 και των 346 επιβατών και του πληρώματος και από τα δύο τρένα ήταν όλα αρνητικά για COVID-19.

Δύο τρένα υψηλής ταχύτητας καθ’ οδόν προς το Πεκίνο σταμάτησαν ξαφνικά επειδή το καθένα είχε ένα μέλος του πληρώματος που πιστεύεται ότι είχε στενή επαφή με έναν ασθενή με COVID-19 στις 28 Οκτωβρίου 2021. (PETER PARKS/AFP/Getty Images)

 

Η ταχεία και επιθετική απάντηση σε αυτά τα δύο περιστατικά αποκαλύπτει πόσο νευρικές είναι οι αρχές που θέλουν να εξαλείψουν τον COVID-19 από το Πεκίνο.

Ένας μπλόγκερ που παράγει το πρόγραμμα «Cold Eyes on Finance» σχολίασε ότι το μοντέλο εξάλειψης του COVID-19 του ΚΚΚ έχει γίνει ένα μοντέλο για «στρατόπεδα συγκέντρωσης παντού» και ότι οι αρχές έχουν γίνει «ολοένα και πιο κακές», αφαιρώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα του κινεζικού λαού. Εάν τολμήσετε να μην συνεργαστείτε, μπορεί να φυλακιστείτε αμέσως, είπε.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν από το ΚΚΚ μπορεί να φαίνεται μικρός, αλλά «δεν είναι διαφανείς, επομένως οι αναφορές δεν είναι αξιόπιστες», πρόσθεσε. «Αν και υπάρχουν μόνο μερικές δεκάδες κρούσματα την ημέρα, [οι αρχές] παρενοχλούν τις ζωές 1,4 δισεκατομμυρίων Κινέζων».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε