Σάββατο, 13 Ιούλ, 2024
Το σήμα του TikTok στο Τόκιο της Ιαπωνίας, στις 16 Φεβρουαρίου 2019. (Shiho Fukada/Bloomberg)

Κλινικός παιδίατρος εκδίδει προειδοποίηση για την επιβλαβή επίδραση του TikTok στα παιδιά

Ένας κλινικός παιδίατρος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις βλάβες που προκαλεί το TikTok στα παιδιά.

Ο Άντονι Λούζακ, ειδικευμένος νοσηλευτής στην παιδιατρική πρωτοβάθμια περίθαλψη και ειδικός σε θέματα ανάπτυξης-συμπεριφοράς, δήλωσε ότι με βάση τις παρατηρήσεις του, η κινεζικής ιδιοκτησίας εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης τροφοδοτεί τους εθισμούς των νέων και προάγει το άγχος, την κατάθλιψη και τις επιβλαβείς συμπεριφορές.

Αφού παρατήρησε τη σχέση μεταξύ των ποικίλων καταστάσεων ψυχικής υγείας των παιδιών και του περιεχομένου που εμπλέκεται άμεσα στην πρόκληση βλάβης σε πολλούς από τους νεαρούς ασθενείς του, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «το TikTok συμπεριφέρεται ακριβώς όπως ένα εργαλείο ψυχολογικού πολέμου με πρόθεση να υπονομεύσει την άμεση και μακροπρόθεσμη ψυχολογική υγεία ενός εχθρικού πληθυσμού».

Ενώ υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες για την ασφάλεια όσον αφορά την συλλογή δεδομένων από το Κινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) που χρησιμοποιεί την εφαρμογή για αυτόν τον σκοπό, είπε ότι οι ανησυχίες του επικεντρώνονται στον κλινικό αντίκτυπο της εφαρμογής.

«Οι τάσεις επιβλαβούς περιεχομένου δεν είναι κάτι καινούργιο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ο Λούζακ στην Epoch Times. «Αλλά το TikTok είναι διαφορετικό στο ότι φαίνεται να προσαρμόζει το επιβλαβές περιεχόμενό του σε κάθε χρήστη». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το TikTok προσπαθεί ενεργά να κάνει κάθε άτομο που το χρησιμοποιεί την χειρότερη εκδοχή του εαυτού του και αυτό είναι απίστευτα επικίνδυνο για τα παιδιά».

«Το TikTok φαίνεται να γνωρίζει ποια παιδιά τείνουν προς την κατάθλιψη, το άγχος, την προκλητικότητα, τη χρήση ναρκωτικών, τη βία, τις εγκληματικές δραστηριότητες ή το πορνό – και εκμεταλλεύεται αυτές τις τάσεις», πρόσθεσε ο Λούζακ.

Οι νεότεροι ασθενείς είναι πιο επιρρεπείς σε επιβλαβείς προκλήσεις από ότι οι μεγαλύτεροι, πιο ώριμοι ασθενείς. «Έχουν πέσει στην αντίληψή μου πολλές σχολικές αποβολές που συνδέονται με το TikTok», είπε, εξηγώντας ότι οι σχολικές αποβολές συχνά συνδέονται με «προκλήσεις» για την καταστροφή σχολικής περιουσίας, το να κάνουν κακό σε άλλους μαθητές ή δασκάλους ή να εκτελέσουν άλλες απειλητικές δραστηριότητες στο σχολείο.

Ο Λούζακ συναντήθηκε πρόσφατα με έναν νέο ασθενή που επιχείρησε να πιει βενζίνη αφού παρακολούθησε ένα βίντεο στο TikTok. «Δόξα τω Θεώ, τον σταμάτησε ο προσεκτικός γονέας του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και δεν επηρεάζει αποκλειστικά τα παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ADHD) ή τάσεις με διαταραχή συμπεριφοράς, δήλωσε ο Λούζακ. «Το TikTok επιδεινώνει το άγχος σε ασθενείς που έχουν ήδη τάσεις άγχους, αυξάνοντας τις δυσπροσαρμοστικές τροφοδοσίες περιεχομένου που στοχεύουν στο άγχος. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά που πάσχουν από κατάθλιψη».

«Έχω δει εφήβους να πείθονται από το TikTok να μην παίρνουν τα φάρμακά τους, με καταστροφικά αποτελέσματα».

Έχει προσωπικά γίνει μάρτυρας «ψυχιατρικών εισαγωγών, συλλήψεων και αποβολών από το σχολείο», όπως είπε.

«Το TikTok έχει επιδεινώσει και σε κάποιες περιπτώσεις έχει αναπτύξει προβλήματα ψυχικής υγείας σε παιδιά, κατά την διάρκεια της κλινικής πρακτικής μου».

Παρόμοια περιστατικά έχουν επιβεβαιωθεί και από άλλους παρόχους υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ανέφερε.

Ο Λούζακ δεν είναι ο μόνος που ανησυχεί για την επίδραση της δημοφιλούς εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά. Μια ομάδα κρατικών εισαγγελέων διερευνά επί του παρόντος τη βλάβη της εφαρμογής στους νέους, εξετάζοντας, μεταξύ άλλων, τις τεχνικές που χρησιμοποιεί το TikTok για να ενισχύσει τη δέσμευση των νεαρών χρηστών και να αυξήσει τον χρόνο παραμονής τους στην εφαρμογή.

«Εγκέφαλος TikTok»

Ο Λούζακ αποδίδει την επιτυχία του TikTok στην «υπερ-εθιστική διεπαφή του, που παρακολουθεί πάντα τα ενδιαφέροντα των χρηστών».

«Το TikTok προσπαθεί να μας μάθει και επιδιώκει να μας κρατάει εθισμένους», είπε και πρόσθεσε: «Ο μηχανισμός φαίνεται να καταλαμβάνει τα κέντρα ντοπαμίνης του εγκεφάλου μας».

«Σε έναν υγιή εγκέφαλο», δήλωσε ο Λούζακ, «η ντοπαμίνη απελευθερώνεται αμέσως πριν από θετικές εμπειρίες όπως οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, το να μαθαίνεις κάτι, να ακούς ιστορίες, ή με το να τρως καλό φαγητό». Πρόσθεσε ότι «η υπερβολική απελευθέρωση ντοπαμίνης σε μικρά παιδιά που παρακολουθούν το TikTok, δημιουργεί μια κατάσταση που κάποιοι που ασχολούνται με την ψυχική υγεία των παιδιών αποκαλούν εγκέφαλο TikTok”».

Έχει γίνει μάρτυρας αυτού του φαινομένου σε ασθενείς ηλικίας μόλις 5 ετών. «Η χρήση του TikTok φαίνεται να υπονομεύει ή να καταστρέφει την ικανότητα του ατόμου να εστιάζει την προσοχή του για παρατεταμένες χρονικές περιόδους», δήλωσε. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς του, άνω των 12 ετών, συμφωνούν ότι το TikTok «προσπαθεί να τους κάνει χειρότερο άνθρωπο», σημειώνει.

«Ακόμη και αν ο έφηβος είναι εθισμένος και πιστεύει ότι είναι αρκετά δυνατός για να αντισταθεί στους πειρασμούς», είπε, «ο ίδιος δεν διαφωνεί με τη βασική μου άποψη ότι η εφαρμογή προσπαθεί να βρει πώς να τους παρουσιάσει περιεχόμενο που στοχεύει σε κάθε χρήστη ξεχωριστά και να κάνει το άτομο χειρότερο με κάποιο τρόπο».

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να νικήσετε τον εθισμό του TikTok, δήλωσε ο Λούζακ, και αυτός είναι να σταματήσετε εντελώς να το χρησιμοποιείτε.

«Είναι πιθανό να δείτε συμπεριφορές «εξαφάνισης» όταν διακόπτετε έναν ηλεκτρονικό εθισμό στα παιδιά -ή στους ενήλικες», αναφέρει. Η συμπεριφορά εξαφάνισης αναφέρεται στη μείωση και την εξάλειψη της συμπεριφοράς που είχε προηγουμένως μάθει μέσω συσχέτισης.

Ως κλινικός ιατρός, «ενθαρρύνει θερμά όλους τους γονείς να διαγράψουν το TikTok και κάθε εφαρμογή που περιλαμβάνει παρόμοιες μορφές από τα τηλέφωνα και τάμπλετ των παιδιών τους και των ιδίων. Πρόσθεσε ότι είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθείται η συσκευή του παιδιού για να μην γίνει επανεγκατάσταση.

«Κλινικά, έχω δει ότι αυτές οι συμπεριφορές εξαφάνισης στα παιδιά συνήθως θα κοπάσουν μετά από μερικές εβδομάδες, καθώς ο εγκέφαλός τους αρχίζει να επανέρχεται και να λειτουργεί χωρίς τις εφαρμογές», είπε. Στην κλινική του, τα παιδιά που δεν μπορούν να σπάσουν τον εθισμό τους στα ηλεκτρονικά, συχνά πρέπει να αποτοξινωθούν εντός έξι εβδομάδων.

Η συμβουλή του προς τους ασθενείς: «Τα ανθρώπινα όντα είναι φτιαγμένα για να κάνουν πραγματικά πράγματα, με πραγματικούς ανθρώπους, στον πραγματικό κόσμο, [οπότε] αφήστε κάτω τα ηλεκτρονικά και επικεντρωθείτε σε πραγματικές δραστηριότητες που εμπλέκουν άμεσα τον κόσμο και κατά προτίμηση κάντε αυτές τις δραστηριότητες με πραγματικούς ανθρώπους».

Ο Λούζακ θεωρεί επιτακτική ανάγκη την προστασία όλων των ηλικιών από τους κινδύνους του TikTok. «Επικοινωνήστε τις ανησυχίες σας με τους βουλευτές σας», είπε. «Προειδοποιήστε τους φίλους σας και διδάξτε στα παιδιά σας να λένε: Δεν έχω TikTok”».

Η TikTok δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού από την Epoch Times.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε