Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόζα (2-Α) χαιρετά καθώς περνάει μπροστά από τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ (Κ) και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν (Δ) κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφησης μπροστά από το κάστρο της Οσάκα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G-20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, στις 28 Ιουνίου 2019. (Tomohiro Ohsumi/Getty Images)

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Κίνας-Ρωσίας-Νότιας Αφρικής στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αφρικής

Η Κίνα, η Ρωσία και η Νότια Αφρική θα πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αφρικής τον Φεβρουάριο.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε τα γυμνάσια, με την ονομασία «Επιχείρηση Mosi», στις 19 Ιανουαρίου. Οι ασκήσεις προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν από τις 17 έως τις 27 Φεβρουαρίου και θα συμπέσουν με την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Επιχείρηση Mosi έχει ως στόχο να «ενισχύσει τις ήδη ανθηρές σχέσεις μεταξύ της Νότιας Αφρικής, της Ρωσίας και της Κίνας», σύμφωνα με δήλωση που μοιράστηκε η Εθνική Άμυνα της Νότιας Αφρικής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ασκήσεις βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού από τον Δεκέμβριο και θα περιλαμβάνουν 350 νοτιοαφρικανικά στελέχη που θα συνεργαστούν με ρωσικές και κινεζικές δυνάμεις στο Ντέρμπαν και το Ρίτσαρντς Μπέι «με στόχο την ανταλλαγή επιχειρησιακών δεξιοτήτων και γνώσεων», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης TASS ανέφερε ότι η Ρωσία θα στείλει δύο πλοία στις ασκήσεις, οι οποίες, όπως πιστεύει η χώρα, θα «ενισχύσουν τους πολυμερείς δεσμούς μεταξύ των τριών χωρών».

Δεν είναι σαφές τι είδους μονάδες θα στείλει το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ).

Η Νότια Αφρική στρέφεται κατά των δυτικών εταίρων

Η κίνηση για την οικοδόμηση στρατιωτικών δεσμών με τη Ρωσία και την Κίνα είναι πιθανό να ξινίσει τις σχέσεις της Νότιας Αφρικής με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ιστορικά αποτελούσαν βασικό οικονομικό και διπλωματικό εταίρο στην περιοχή.

Η Νότια Αφρική απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τους δυτικούς εταίρους της από τότε που ο Σιρίλ Ραμαφόσα ανέλαβε πρόεδρος το 2018. Λίγο αργότερα, το 2019, η χώρα συμμετείχε στις πρώτες τριμερείς στρατιωτικές ασκήσεις της με τη Ρωσία και την Κίνα.

Η κυβέρνηση του Ραμαφόσα αρνήθηκε να καταδικάσει τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Ωστόσο, μια έρευνα δείχνει ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα του συνόλου των Νοτιοαφρικανών πιστεύουν ότι η εισβολή είναι «μια πράξη επίθεσης που πρέπει να καταδικαστεί».

«Αυτό υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, η οποία αρνήθηκε να καταδικάσει την εισβολή και μάλιστα ξεκίνησε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία, είναι απελπιστικά εκτός επαφής με τους ψηφοφόρους της, οι οποίοι πιστεύουν ότι η χώρα θα έπρεπε να προσφέρει ηθική, διπλωματική, ακόμη και στρατιωτική υποστήριξη σε δημοκρατίες που δέχονται εισβολή από τους γείτονές τους», αναφέρεται σε έκθεση του Ιδρύματος Brenthurst, το οποίο διεξήγαγε την έρευνα.

Παρομοίως, η κυβέρνηση Ραμαφόσα βοήθησε ενεργά βασικά μέλη του καθεστώτος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αποφύγουν τις διεθνείς κυρώσεις, παρέχοντας ασφαλές καταφύγιο σε Ρώσους ολιγάρχες, επιτρέποντάς τους να ελλιμενίζονται με υπό κυρώσεις σούπερ γιοτ στο Κέιπ Τάουν.

Η Νότια Αφρική ανέλαβε επίσης πρόσφατα την προεδρία του γεωπολιτικού μπλοκ BRICS, μιας ομάδας που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία και έχει ως κύριο στόχο να αμφισβητήσει τους κυβερνητικούς οργανισμούς υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης παγκοσμίως.

Η Δημοκρατική Συμμαχία, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Νότιας Αφρικής, δήλωσε ότι οι ασκήσεις ήταν «ανόητες» και καταδεικνύουν ότι η σημερινή κυβέρνηση της χώρας είναι «προκατειλημμένη» υπέρ της Μόσχας.

Η ευθυγράμμιση του Ραμαφόσα με το Κρεμλίνο και το ΚΚΚ θα μπορούσε να σηματοδοτήσει δύσκολες στιγμές για τις Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή, οι οποίες βρίσκονται σήμερα σε έναν αγώνα για επιρροή σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο.

Για τον σκοπό αυτό, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν θα επισκεφθούν τη Νότια Αφρική τις επόμενες εβδομάδες.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλήρως αφοσιωμένες στην Αφρική και πλήρως αφοσιωμένες με την Αφρική», αναμένεται να πει η Γέλεν σε ομιλία της στις 20 Ιανουαρίου στη Σενεγάλη.

«Η δέσμευσή μας δεν είναι συναλλακτική, για επίδειξη ή βραχυπρόθεσμη.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εδώ ως εταίρος για να βοηθήσουν την Αφρική να αξιοποιήσει το τεράστιο οικονομικό δυναμικό της στο εσωτερικό της και να προωθήσει την αυξανόμενη ηγετική της θέση στο εξωτερικό».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε