Σάββατο, 13 Απρ, 2024

Λωτός, η «τροφή των θεών»

Δύο ξεχωριστές συνταγές που μένουν αλησμόνητες

Γνωστοί και ως «μήλα της Ανατολής», οι λωτοί ανήκουν στην επιστημονική οικογένεια των διόσπυρων. Αν και κατάγονται από την ανατολική Ασία, η καλλιέργειά τους εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και τους βρίσκουμε πια σε πολλές χώρες. Στη Γαλλία και στις άλλες μεσογειακές χώρες εμφανίστηκαν τον 19ο αιώνα.

Η ιαπωνική λέξη – κακί – για τον καρπό αυτό σημαίνει «τροφή των θεών». Ο λωτός, που είναι το εθνικό φρούτο της Ιαπωνίας, είναι πολύ εντυπωσιακός όταν έχει ωριμάσει. Μοιάζει με μεγάλη πορτοκαλί ντομάτα, αλλά έχει έναν ανοιχτό κάλυκα καφέ χρώματος και διάφανη φλούδα που δεν τρώγεται. Η Κίνα κυριαρχεί στην παγκόσμια παραγωγή, παράγοντας πάνω από 3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους προϊόντος ετησίως.

Μάθε τα οφέλη των λωτών - Κωτσόβολος Blog

Ο λωτός είναι ένα εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία φρούτο. Η μεγάλη του περιεκτικότητα σε νερό του δίνει διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες, ενώ η υψηλή του περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες τον καθιστούν κατάλληλο για άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.

Επίσης, περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται στον οργανισμό προκαλώντας πρόωρη γήρανση και εμφάνιση πολλών ασθενειών, χάρη στην παρουσία β-καροτίνης και ζεαξανθίνης.

Επιπλέον, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και δίνει λάμψη στο δέρμα. Μια ακόμη ευεργετική ιδιότητα από την κατανάλωση του λωτού είναι η θετική του επίδραση στη λειτουργία του νευρικού συστήματος λόγω της παρουσίας των βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Ωφελεί, ακόμα, τους υπερτασικούς, καθώς η υψηλή του περιεκτικότητα σε κάλιο βοηθά στην ισορροπία του ισοζυγίου καλίου-νατρίου.

Τέλος, είναι ένα φρούτο κατάλληλο για άτομα που αθλούνται συστηματικά, ως καλή πηγή ενέργειας λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε φυσικά σάκχαρα.

Εξαιτίας του τελευταίου του χαρακτηριστικού, δεν συνιστάται σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή που βρίσκονται σε διαδικασία απώλειας βάρους.

Πώς καταναλώνεται ο λωτός

Οι λωτοί τρώγονται καλύτερα φρέσκοι, ως φρούτο, μπορούν όμως να καταναλωθούν και αποξηραμένοι ή βρασμένοι.

Λωτός: Η «τροφή των Θεών», οι ευεργετικές ιδιότητες και ο κρυφός κίνδυνος - Fanpage

Αν τους καταναλώσετε φρέσκους, μπορείτε κόβοντας την κορυφή και βγάζοντας με το κουτάλι τη λιωμένη σάρκα είτε να τους φάτε σκέτους είτε να τους σερβίρετε με κρέμα ή γιαούρτι. Εναλλακτικά, μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε μους, κρέμα και παγωτό. Η σάρκα τους είναι ακόμα κατάλληλη και για να φτιάξετε σως για χοιρινό, χοιρομέρι και κυνήγι. Όσοι λωτοί δεν είναι τελείως ώριμοι μπορεί να βράσουν σε σιρόπι ή να ξεφλουδιστούν και να μαγειρευτούν όπως η σως μήλου.

Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε μαρμελάδα λωτού, λικέρ, κέικ και τάρτα με λωτό ή ακόμα και σαλάτες.

Εμείς, εδώ, θα σας προτείνουμε δύο συνταγές: Ρολό γαλοπούλας με λωτούς και σαλάτα με λωτό και φέτα.

Ρολό γαλοπούλας με λωτούς

Рулет из индейки с хурмой

Αυτό το ρολό γαλοπούλας με λωτούς μπορεί να εντυπωσιάσει και τους πιο εκλεκτικούς καλοφαγάδες με τον συνδυασμό των γεύσεων που προσφέρει.  Δεν είναι ένα καθημερινό πιάτο, αλλά για ένα γιορτινό τραπέζι είναι ένα πραγματικό εύρημα.

Υλικά

600 γρ. στήθος γαλοπούλας

2 κουταλιές της σούπας μπαχαρικά και καρυκεύματα

2 λωτούς

150 γρ. προσούτο 

Εκτέλεση

Απλώνουμε το στήθος της γαλοπούλας, το χτυπάμε και το τρίβουμε με μπαχαρικά.

Κόβουμε τους λωτούς σε φέτες, τους τοποθετούμε πάνω στη γαλοπούλα και τους τυλίγουμε σε ρολό σφιχτά.

Τυλίγουμε το ρολό σε λωρίδες προσούτο και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.

Αυτό το πιάτο συνοδεύεται όμορφα με μία σαλάτα με λωτούς.

Σαλάτα με λωτό και φέτα 

Салат с хурмой и фетой

Υλικά

2 λωτοί

140 γρ. ρόκα

150 γρ. τυρί φέτα 

1 χούφτα ξηροί καρποί 

1 χούφτα σταφίδες

1 χούφτα αποξηραμένα κράνμπερι

2 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι 

2 πρίζες καυτερή κόκκινη πιπεριά

Εκτέλεση

Κόβουμε τον λωτό σε φέτες και το τυρί σε κύβους.

Τοποθετούμε τα πάντα πάνω στη ρόκα και προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, τις σταφίδες και τα κράνμπερι.

Ανακατεύουμε τη σαλάτα με το πιπέρι και περιχύνουμε με το βαλσαμικό ξύδι.

Πηγή: lefood.menu

Της Βαλεντίνας Λισάκ

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε