Δευτέρα, 25 Ιαν, 2021
Jacqueline Macou / Pixabay

Λωτός: Το θαυματουργό μήλο της Ανατολής

Ο λωτός είναι γνωστός και ως «μήλο της Ανατολής» αφού φέρεται να ήταν γνωστός στους αρχαίους Ινδούς από τους οποίους και διαδόθηκε αρχικά στο Θιβέτ και την Κίνα και αργότερα την Αίγυπτο και την αρχαία Ελλάδα. Στα λατινικά σημαίνει «η τροφή των θεών» και το ωραίο άνθος του θεωρούνταν σύμβολο αγνότητας και συμπεριελήφθηκε στην αρχιτεκτονική, την ζωγραφική και την ποίηση όλων των παραπάνω αρχαίων λαών.

Στο Ομηρικό έπος Οδύσσεια, οι λωτοί ήταν τα φρούτα που μάγεψαν τους ναύτες του Οδυσσέα, όταν αποβιβάστηκαν στην Αφρική στο νησί των Λωτοφάγων, κάνοντάς τους να ξεχάσουν την πατρίδα τους και να θέλουν να μείνουν εκεί για πάντα. Έτσι ανήσυχος ο Οδυσσέας πήγε να τους βρει και τους πήρε πίσω με το ζόρι.

Έτσι λοιπόν, ο λωτός δε χαρακτηρίστηκε τυχαία «η τροφή των θεών». Είναι γλυκός, νόστιμος και πολύ ωφέλιμος για την υγεία. Είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και πλούσιος σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α και β-καροτένιο, C, Ρ, σύμπλεγμα βιταμινών Β, λυκοπένιο, κρυπτοξανθίνη, θειαμίνη, ζεαξανθίνη, πυριδοξίνη, χαλκό, φώσφορο, μαγγάνιο, κάλιο και ιώδιο, όπου το τελευταίο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα.

Παρακάτω ακολουθούν μερικά από τα ευεργετικά ωφέλη του λωτού:

Τόνωση και ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, βοηθάει στην τόνωση του σώματος και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, κάτι που το σώμα μας έχει πολύ ανάγκη τον χειμώνα.

Καλή λειτουργία του εντέρου

Η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου, καθώς δρουν σαν ένα σφουγγάρι που απορροφά τις τοξίνες και τις αποβάλει από τον οργανισμό. Αν πάσχετε από δυσκοιλιότητα, ο λωτός αναμφισβήτητα θα είναι ένας πολύ καλός σύμμαχος για εσάς.

Ενδυναμώνει το καρδιο-αγγειακό σύστημα

Η υψηλή περιεκτικότητά του σε κάλιο, ρυθμίζει τον καρδιακό παλμό και συμβάλει στην μείωση της αρτηριακής μας πίεσης.

Προστατεύει την όρασή μας

Περιέχει β-καροτένιο μια προβιταμίνη Α, το οποίο είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία των ματιών καθώς δυναμώνει τους οφθαλμικούς μυς.

Αντιμετώπιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς

Η ζεανθαξίνη που βρίσκεται στο λωτό, παρέχει ένα είδος φιλτραρίσματος του φωτός, αποτρέποντας την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στους ηλικιωμένους.

Φωτίζει το δέρμα

Η περιεκτικότητά του σε β-καροτένιο, επίσης εμποδίζει την γήρανση των κυττάρων του δέρματος καταπολεμώντας τις ελεύτερες ρίζες κάνοντας το δέρμα μας απαλό και λαμπερό.

Προστασία από την αναιμία

Ο λωτός έχει επαρκή ποσότητα σιδήρου και η καθημερινή κατανάλωσή του θα βοηθήσει αποτελεσματικά όσους πάσχουν από αναιμία.

Μας δίνει ενέργεια

Ο λωτός είναι μια καλή πηγή ενέργειας χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυσικά σάκχαρα.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Κεράστε μας έναν καφέ

Προσωπικές Πληροφορίες

Πληροφορίες Κάρτας
Ασφαλής SSL κρυπτογραφημένη πληρωμή

Συνολική Δωρεά: €6,00

Σχολιάστε