Δευτέρα, 15 Ιούλ, 2024
Επιστήμονες εργάζονται σε εργαστήριο για την ανάπτυξη εμβολίου για τη γρίπη Η1Ν1 ή αλλιώς γρίπη των χοίρων. (Jeff J. Mitchell/Getty Images)

Μεγάλος επιστημονικός εκδοτικός οίκος ανακαλεί περισσότερες από 500 επιστημονικές μελέτες

Ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες περιοδικών ανοικτής πρόσβασης στον κόσμο ανακαλεί περισσότερες από 500 εργασίες, με βάση την ανακάλυψη ανήθικων ενεργειών.

Η εταιρεία Hindawi, με έδρα το Λονδίνο, η οποία εκδίδει περισσότερα από 200 περιοδικά με αξιολόγηση από ομοτίμους σε πολλούς κλάδους, δήλωσε ότι η ερευνητική της ομάδα εντόπισε τον Ιούνιο «παρατυπίες» στη διαδικασία αξιολόγησης από ομοτίμους σε ορισμένα από τα περιοδικά.

«Όλα τα περιοδικά της Hindawi εφαρμόζουν μια σειρά ουσιαστικών ελέγχων ακεραιότητας προτού τα άρθρα γίνουν δεκτά προς δημοσίευση. Μετά από ενδελεχή έρευνα, εντοπίσαμε ότι αυτές οι παρατυπίες στη διαδικασία αξιολόγησης από ομοτίμους ήταν αποτέλεσμα ύποπτων και ανήθικων δραστηριοτήτων. Από τότε που εντοπίσαμε αυτή την ανήθικη δραστηριότητα και την παραβίαση των διαδικασιών μας, αρχίσαμε να προσθέτουμε προληπτικά περαιτέρω ελέγχους και να βελτιώνουμε τις διαδικασίες μας και συνεχίζουμε να το κάνουμε», ανέφερε η Λιζ Φέργκιουσον, ανώτερη αντιπρόεδρος της John Wiley & Sons, της μητρικής εταιρείας της Hindawi με έδρα τις ΗΠΑ, σε δήλωσή της στις 28 Σεπτεμβρίου.

Ως αποτέλεσμα της έρευνας, 511 εργασίες θα αποσυρθούν.

Όλες οι εργασίες έχουν δημοσιευθεί από τον Αύγουστο του 2020.

Δεκαέξι περιοδικά δημοσίευσαν τις εργασίες που αποσύρονται.

Ορισμένοι από τους συγγραφείς και τους συντάκτες που συνέβαλαν στα άρθρα μπορεί να ήταν «ακούσιοι συμμετέχοντες» στο ανήθικο σύστημα, σύμφωνα με την Φέργκιουσον. Είπε ότι το σύστημα περιελάμβανε «χειραγώγηση της διαδικασίας αξιολόγησης από ομοτίμους και της υποδομής που την υποστηρίζει».

Ο Ρίτσαρντ Μπένετ, αντιπρόεδρος του τμήματος ερευνητών και εκδοτικών υπηρεσιών της Hindawi, δήλωσε στο ιστολόγιο Retraction Watch ότι η επανεξέταση αποκάλυψε «συντονισμένα κυκλώματα αξιολόγησης από ομοτίμους», στα οποία συμμετείχαν κριτές και συντάκτες που συντονίζονταν για να περάσουν τα άρθρα από την αξιολόγηση από ομοτίμους.

Ούτε η Φέργκιουσον ούτε ο Μπένετ προσδιόρισαν κάποιον από τους υπόπτους.

Ο Μπένετ δήλωσε ότι η έρευνα ξεκίνησε αφού ένας συντάκτης σημείωσε κάποιες ύποπτες εργασίες. Είπε επίσης ότι τα άτομα που εντοπίστηκαν από την επανεξέταση ως «εκτεθειμένα» θα αποκλειστούν από τα περιοδικά της Hindawi. Άλλα άτομα περιγράφηκαν ως «δυνητικά εκτεθειμένα».

«Αυτές οι προσπάθειες και τα άτομα που συμμετέχουν σε αυτές εμποδίζουν την επιστημονική ανακάλυψη και επηρεάζουν την εγκυρότητα της επιστημονικής έρευνας και δεν θα γίνουν ανεκτές», δήλωσε η Φέργκιουσον.

Είπε επίσης ότι η εταιρεία έχει έρθει σε επαφή με άλλους εκδότες και βιομηχανικούς φορείς.

Αναμένονται περαιτέρω ανακλήσεις καθώς προχωρά η έρευνα.

Στα περιοδικά της Hindawi περιλαμβάνονται τα Advances in Agriculture, το Canadian Journal of Infectious Diseases and Medical Microbiology και το Journal of Nanotechnology.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε