Δευτέρα, 22 Απρ, 2024
Σύριγγα που εισάγεται σε φιαλίδιο εμβολίου COVID-19. (Robert Avgustin/Shutterstock)

Μελέτες συνδέουν την ανίατη νόσο σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας με το εμβόλιο COVID-19

Μελέτες σχετικά με τα εμβόλια COVID-19 έχουν υποδείξει σύνδεση μεταξύ της νόσου Creutzfeldt-Jakob (CJD) -μιας ανίατης και θανατηφόρας νόσου- και της λήψης του εμβολίου COVID-19.

Μια πρόσφατη γαλλική προδημοσίευση σχετικά με τη νόσο CJD και τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 υποστηρίζει ότι το εμβόλιο COVID-19 μπορεί να συνέβαλε στην εμφάνιση ενός νέου τύπου σποραδικής νόσου CJD που είναι πολύ πιο επιθετική και γρήγορη στην εξέλιξη της νόσου σε σύγκριση με την παραδοσιακή CJD.

Η CJD είναι μια σπάνια ασθένεια που προκαλείται από μια μη φυσιολογική πρωτεΐνη στον εγκέφαλο που ονομάζεται πράιον.

Τα πράιονς εμφανίζονται φυσιολογικά στον εγκέφαλο και είναι συνήθως αβλαβή, αλλά όταν γίνονται άρρωστα ή παραμορφωμένα, επηρεάζουν τα γειτονικά πράιονς ώστε να παραμορφωθούν επίσης, οδηγώντας σε φθορά του εγκεφαλικού ιστού και θάνατο.

Η ασθένεια είναι ανίατη, καθώς όταν ένα πράιον μολυνθεί, θα συνεχίσει να πολλαπλασιάζεται σε άλλα πράιον, χωρίς καμία θεραπεία να μπορεί να σταματήσει την εξέλιξή της.

Η πλειονότητα των ατόμων με CJD πάσχουν από σποραδική CJD- μολύνονται χωρίς προφανή λόγο. Ωστόσο, μικρά υποσύνολα ατόμων διαγιγνώσκονται λόγω κληρονομικότητας.

Η σποραδική CJD, αν και εκδηλώνεται τυχαία, έχει συνδεθεί με την κατανάλωση κρέατος που έχει μολυνθεί με νοσηρά πράιονς, όπως επηρεάζει άτομα που καταναλώνουν βοδινό κρέας από αγελάδα που έχει μολυνθεί.

Αν και η παραλλαγή Όμικρον της COVID-19 δεν φέρει περιοχή πράιον στην πρωτεΐνη ακίδα της, η πρώτη παραλλαγή της COVID-19 έχει μια περιοχή πράιον στην πρωτεΐνη ακίδα της. Μια αμερικανική μελέτη υποδεικνύει ότι η περιοχή πράιον είναι σε θέση να αλληλεπιδράσει με ανθρώπινα κύτταρα.

Ως εκ τούτου, όταν οι γονιδιακές πληροφορίες της πρωτεΐνης ακίδας της παραλλαγής της Γούχαν έγιναν εμβόλιο ως μέρος των εμβολίων mRNA και αδενοϊού, ενσωματώθηκε επίσης η περιοχή πράιον.

Ως μέρος της φυσικής κυτταρικής διαδικασίας, μόλις το mRNA ενσωματωθεί στα κύτταρα, το κύτταρο θα μετατρέψει τις οδηγίες του mRNA σε μια πρωτεΐνη ακίδα, ξεγελώντας τα κύτταρα να πιστέψουν ότι έχουν μολυνθεί, ώστε να δημιουργήσουν μια ανοσολογική μνήμη έναντι ενός συστατικού του ιού.

Ωστόσο, η βιολογική διαδικασία της μετάφρασης των πληροφοριών mRNA σε πρωτεΐνες δεν είναι τέλεια και άτρωτη σε λάθη.

Μια αμερικανική μελέτη υπέθεσε ότι μια λανθασμένα διπλωμένη πρωτεΐνη ακίδα θα μπορούσε με τη σειρά της να δημιουργήσει μια λανθασμένα διπλωμένη περιοχή πράιον που μπορεί να είναι σε θέση να αλληλεπιδράσει με υγιή πράιον για να προκαλέσει βλάβη, οδηγώντας στη νόσο CJD.

Μια μελέτη στην Τουρκία (pdf) και η γαλλική προδημοσίευση έχουν εντοπίσει ξαφνικά κρούσματα CJD που εμφανίστηκαν μετά τη λήψη των εμβολίων της Pfizer, της Moderna και της AstraZeneca, γεγονός που υποδηλώνει σύνδεση μεταξύ εμβολιασμού και μόλυνσης.

Η γαλλική μελέτη διαπίστωσε εμφάνιση συμπτωμάτων εντός 11,38 ημερών από τον εμβολιασμό, ενώ η μελέτη περίπτωσης στην Τουρκία διαπίστωσε συμπτώματα που εμφανίστηκαν 1 ημέρα μετά τον εμβολιασμό.

Προηγούμενες μελέτες της CJD σε ομάδες κανιβάλων έχουν δείξει ότι η CJD μπορεί να παραμείνει σε λανθάνουσα κατάσταση μετά τη μόλυνση για περίπου 10 χρόνια ή και περισσότερο. Ωστόσο, οι συγγραφείς της γαλλικής μελέτης διαπίστωσαν ότι τα κρούσματα CJD που παρατηρήθηκαν μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 είναι πολύ πιο γρήγορα στην εκδήλωση.

Η μελέτη εντόπισε 26 κρούσματα σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. 20 από τα κρούσματα είχαν ήδη πεθάνει μέχρι τη στιγμή που γράφτηκε η μελέτη, ενώ ο θάνατος επήλθε κατά μέσο όρο 4,76 μήνες μετά τον εμβολιασμό.

«Αυτό επιβεβαιώνει τη ριζικά διαφορετική φύση αυτής της νέας μορφής της CJD, ενώ η κλασική μορφή απαιτεί αρκετές δεκαετίες», έγραψαν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Ζαν-Κλοντ Περέζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε