Τετάρτη, 29 Νοέ, 2023
Νοσηλεύτρια χορηγεί αναμνηστικό εμβολιασμό COVID-19 σε κλινική εμβολιασμού COVID-19 στο Σαν Ραφαέλ της Καλιφόρνια, στις 6 Απριλίου 2022. (Justin Sullivan/Getty Images)

Μελέτη: Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου COVID-19 της Moderna μετατρέπεται σε αρνητική εντός μηνών

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου COVID-19 της Moderna κατά της λοίμωξης γίνεται αρνητική με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τον κατασκευαστή του εμβολίου.

Η αποτελεσματικότητα τριών δόσεων -μιας πρωτογενούς σειράς και μιας αναμνηστικής- κατά της λοίμωξης παρέμεινε πάνω από το 50% μετά από 150 ημέρες κατά του BA.1, μιας υποπαραλλαγής της παραλλαγής του ιού Όμικρον, εκτίμησαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, έναντι πιο πρόσφατων στελεχών, συμπεριλαμβανομένου του κυρίαρχου σήμερα BA.5, η αποτελεσματικότητα έγινε αρνητική. Κατά των BA.2, BA.4 και BA.5, η αποτελεσματικότητα έγινε αρνητική μετά από 150 ημέρες- κατά του BA.1.12.1, η αποτελεσματικότητα έγινε αρνητική μετά από 91 ημέρες.

Αρνητική αποτελεσματικότητα σημαίνει ότι ένα εμβολιασμένο άτομο έχει περισσότερες πιθανότητες να προσβληθεί από COVID-19, την ασθένεια που προκαλείται από τον ιό, σε σχέση με ένα μη εμβολιασμένο άτομο.

Οι ερευνητές της Moderna και του Kaiser Permanente, που διεξήγαγε τη μελέτη, διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα που έλαβαν τρεις δόσεις Moderna είχαν περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν μόνο δύο δόσεις.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι προσπάθησαν να μειώσουν την πιθανή μεροληψία με τη λήψη μέτρων όπως η προσαρμογή για τις συννοσηρότητες, αλλά ενδέχεται να παραμείνει κάποια σύγχυση.

Είπαν ότι ορισμένες από τις αρνητικές εκτιμήσεις αποτελεσματικότητας «θα μπορούσαν να οφείλονται σε διαφορετικές συμπεριφορές κινδύνου μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων ατόμων, όταν η προστασία από τα αντισώματα γίνεται ελάχιστη».

Ο Hung Fu Tseng, ερευνητής του Kaiser Permanente Southern California και αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης, αρνήθηκε να παράσχει στοιχεία για τη δήλωση ή να σχολιάσει με άλλο τρόπο τις αρνητικές εκτιμήσεις αποτελεσματικότητας.

«Το χειρόγραφο βρίσκεται υπό αξιολόγηση από ένα περιοδικό. Δεν μπορώ να σχολιάσω τις ερωτήσεις σας τώρα. Μπορώ, ωστόσο, να απαντήσω στις ερωτήσεις σας όταν γίνει αποδεκτό», δήλωσε ο Tseng στους Epoch Times σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πριν από την αξιολόγηση από ομοτίμους στο medRxiv, έναν διακομιστή προδημοσιεύσεων. Οι ερευνητές κατέληξαν στους αριθμούς μετά από ανάλυση δεδομένων από την Kaiser Permanente Southern California, η οποία παρέχει υγειονομική περίθαλψη και ασφάλιση σε εκατομμύρια μέλη.

Οι υπάλληλοι της Moderna δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό.

Ενώ οι ερευνητές εκτίμησαν ότι το εμβόλιο παραμένει προστατευτικό έναντι σοβαρών ασθενειών, δεν διαχώρισαν τις εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητα ανάλογα με το χρόνο από τον εμβολιασμό.

Ένα πλήθος άλλων μελετών και αναλύσεων έχουν διαπιστώσει ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19 γίνεται αρνητική με την πάροδο του χρόνου, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης που εκτιμά ότι η προστασία για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών γίνεται αρνητική μετά από 18 ή 20 εβδομάδες και μιας ανάλυσης δεδομένων από ένα πρόγραμμα δοκιμών των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) που εκτιμά ότι η θωράκιση γίνεται αρνητική στους έξι μήνες περίπου.

Σουηδοί ερευνητές κατέληξαν τον Σεπτέμβριο στο συμπέρασμα ότι η αποτελεσματικότητα έγινε αρνητική μέσα σε μερικούς μήνες.

«Κάπως απίθανο, παρατηρήσαμε ακόμη και αρνητική VE κατά της μόλυνσης από την Όμικρον από την 14η εβδομάδα, υποδεικνύοντας ότι τα εμβολιασμένα άτομα αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από ό,τι τα μη εμβολιασμένα», έγραψαν σε μια προδημοσιευμένη μελέτη. «Αυτό μπορεί να σχετίζεται με μεροληψία στη συλλογή σε αυτή την ανάλυση του πρώτου συμβάντος ενός κοινού αποτελέσματος (καθώς η μόλυνση με Όμικρον πλησιάζει πλέον την πανταχού παρούσα σε πολλές περιοχές). Περισσότερα ανεμβολίαστα άτομα είχαν ήδη μολυνθεί, αφήνοντας μια μεγαλύτερη ομάδα εμβολιασμένων ατόμων ευάλωτων στην πρώτη τους μόλυνση αργότερα από την Όμικρον.

«Ως αποτέλεσμα, ένας υψηλότερος κίνδυνος μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων μπορεί να παρατηρηθεί για μια περιορισμένη χρονική περίοδο».

Το CDC συνεχίζει να συνιστά τον εμβολιασμό για σχεδόν κάθε άτομο ηλικίας 6 μηνών και άνω.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε