Πέμπτη, 23 Μαΐ, 2024
Χρωματισμένη μικρογραφία ηλεκτρονικής σάρωσης ενός κυττάρου (μοβ) που έχει μολυνθεί με ένα παραλλαγμένο στέλεχος σωματιδίων του ιού SARS-CoV-2 (ροζ), που απομονώθηκε από δείγμα ασθενούς. (NIAID μέσω The Epoch Times)

Μελέτη: Η φυσική ανοσία 97% αποτελεσματική κατά της σοβαρής λοίμωξης COVID-19 μετά από 14 μήνες

Η προστασία έναντι σοβαρής λοίμωξης από τη λεγόμενη φυσική ανοσία παραμένει ανώτερη από εκείνη που παρέχουν τα εμβόλια COVID-19, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι άνθρωποι που επέζησαν από τη μόλυνση COVID-19 και δεν είχαν εμβολιαστεί είχαν ουρανοκατέβατη προστασία από σοβαρή ή θανατηφόρα λοίμωξη COVID-19, διαπίστωσαν ερευνητές στο Κατάρ.

«Η αποτελεσματικότητα της πρωτογενούς λοίμωξης κατά της σοβαρής, κρίσιμης ή θανατηφόρας επαναμόλυνσης με COVID-19 ήταν 97,3% … ανεξάρτητα από την παραλλαγή της πρωτογενούς λοίμωξης ή της επαναμόλυνσης και χωρίς ενδείξεις εξασθένισης. Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν σε αναλύσεις υποομάδων για άτομα ηλικίας ≥50 ετών», δήλωσε ο Dr. Laith Abu-Raddad του Weill Cornell Medicine-Qatar και οι συνεργάτες του, αφού μελέτησαν τη μακροχρόνια φυσική ανοσία σε μη εμβολιασμένα άτομα.

Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από την προστασία από τα εμβόλια COVID-19, σύμφωνα με άλλες μελέτες και δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο.

Σουηδοί ερευνητές, για παράδειγμα, διαπίστωσαν τον Μάιο ότι δύο δόσεις εμβολίου ήταν μόλις 54% αποτελεσματικές κατά της παραλλαγής Όμικρον του ιού του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας), που προκαλεί την COVID-19.

Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες, εν τω μεταξύ, διαπίστωσαν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων της AstraZeneca και της Pfizer κορυφώθηκε στο 88% και γρήγορα έπεσε στο 70% ή και χαμηλότερα.

Η ομάδα του Κατάρ διαπίστωσε ότι η φυσική ανοσία μετά την πρώτη μόλυνση ενός ατόμου «παραμένει πολύ ισχυρή, χωρίς ενδείξεις εξασθένησης, ανεξάρτητα από την παραλλαγή, για πάνω από 14 μήνες».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πριν από την αξιολόγηση από ομοτίμους στον ιστότοπο medRxiv.

Λίγοι ερευνητές έχουν μελετήσει τη φυσική ανοσία μακροπρόθεσμα μεταξύ ανεμβολίαστων ατόμων, εν μέρει επειδή πολλά από τα άτομα έχουν τελικά λάβει εμβόλιο COVID-19.

Τα εμβόλια, εν τω μεταξύ, έχουν εξασθενήσει τόσο κατά της μόλυνσης όσο και κατά της σοβαρής ασθένειας με την πάροδο του χρόνου, προκαλώντας συστάσεις για αναμνηστικές δόσεις, με ορισμένους Αμερικανούς να λαμβάνουν ακόμη και πέντε δόσεις μέσα σε 10 μήνες.

Η φυσική ανοσία αποδίδει ανεπαρκώς κατά της επαναμόλυνσης από την Όμικρον

Τα εμβόλια λέγεται ότι κάποτε παρείχαν σχεδόν 100% προστασία κατά της συμπτωματικής λοίμωξης. Τώρα παρέχουν λιγότερο από 50 τοις εκατό προστασία κατά της λοίμωξης μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμη και μετά από αναμνηστικές δόσεις, μετά την εμφάνιση της Όμικρον.

Αυτό το στέλεχος και οι υποπαραλλαγές του κυριαρχούν σε χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κατάρ.

Η φυσική ανοσία θεωρούνταν ότι παρείχε ισχυρή προστασία έναντι της επαναμόλυνσης. Όμως οι ερευνητές του Κατάρ διαπίστωσαν ότι παρέχει φτωχή προστασία κατά της επαναμόλυνσης από την Όμικρον.

Η πρωτογενής λοίμωξη πριν από την Όμικρον έναντι της επαναμόλυνσης πριν από την Όμικρον έφτανε το 90,5% και παρέμενε γύρω στο 70% μέχρι τον 16ο μήνα, σύμφωνα με τη μελέτη. Αλλά η πρωτογενής μόλυνση πριν από την Όμικρον κατά της επαναμόλυνσης από την Όμικρον ήταν μόλις 38 τοις εκατό αποτελεσματική, αν και ήταν υψηλότερη μεταξύ των ατόμων που μολύνθηκαν με το αρχικό στέλεχος της Γουχάν ή με την παραλλαγή Δέλτα και χαμηλότερη μεταξύ εκείνων που νόσησαν από τα στελέχη Άλφα ή Βήτα.

Η μοντελοποίηση σηματοδότησε πτώση στο μηδέν τοις εκατό της προστασίας μέχρι τους 18 μήνες, αλλά η θωράκιση φαίνεται ότι εξακολουθεί να διαρκεί περισσότερο από εκείνη των εμβολίων, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Η ανοσία του εμβολίου έναντι των υποπαραλλαγών της Όμικρον διαρκεί για <6 μήνες, αλλά η φυσική ανοσία πριν από την Όμικρον, … μπορεί να διαρκέσει για λίγο περισσότερο από ένα έτος», έγραψαν.

Οι περιορισμοί της μελέτης περιλάμβαναν διαφορές στη συχνότητα των εξετάσεων μεταξύ των κοορτών που μελετήθηκαν και την εξάντληση των ομάδων που είχαν μόλυνση από COVID-19, λόγω των θανάτων τους.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε