Σάββατο, 02 Μαρ, 2024
Το εμβόλιο COVID-19 της Moderna χορηγείται στο Όραντζ της Καλιφόρνια στις 16 Δεκεμβρίου 2020. (John Fredicks/The Epoch Times)

Μελέτη: Μεγαλύτερος κίνδυνος φλεγμονής της καρδιάς για τους νέους άνδρες μετά τον εμβολιασμό από ότι μετά τη νόσηση COVID-19

Ο κίνδυνος καρδιακής φλεγμονής είναι υψηλότερος για τους άνδρες ηλικίας 39 ετών μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο COVID-19 της Moderna από ό,τι μετά τη μόλυνση με την COVID-19, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ερευνητές στην Αγγλία ανέλυσαν τις εισαγωγές σε νοσοκομεία με μυοκαρδίτιδα, μια μορφή φλεγμονής, μεταξύ των εμβολιασμένων μεταξύ της 1ης Δεκεμβρίου 2020 και της 15ης Δεκεμβρίου 2021.

Υπολόγισαν ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου της Moderna, η οποία συνιστάται για μια πρωτογενή σειρά δύο δόσεων, οδήγησε σε 97 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ανά εκατομμύριο πάνω από την αρχική τιμή στις πρώτες 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό για άνδρες ηλικίας κάτω των 40 ετών. Αυτό είναι υψηλότερο από 16 επιπλέον περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ανά εκατομμύριο μετά από θετικό τεστ COVID-19 και πριν από τον εμβολιασμό.

Οι ερευνητές εκτίμησαν επίσης ότι η πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer οδήγησε σε τέσσερα επιπλέον περιστατικά μυοκαρδίτιδας ανά εκατομμύριο και ότι η πρώτη δόση του εμβολίου της Moderna οδήγησε σε 14 επιπλέον περιστατικά μυοκαρδίτιδας ανά εκατομμύριο, στους άνδρες ηλικίας κάτω των 40 ετών. Μια δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer συσχετίστηκε με 14 επιπλέον περιστατικά μυοκαρδίτιδας ανά εκατομμύριο στην ηλικιακή ομάδα.

Τόσο το εμβόλιο της Moderna όσο και το εμβόλιο της Pfizer σχετίζονται εδώ και καιρό με φλεγμονή της καρδιάς, αλλά το εμβόλιο της Moderna έχει συνδεθεί με πολύ υψηλότερα ποσοστά.

Η Moderna και η Pfizer δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

«Η μυοκαρδίτιδα που σχετίζεται με το εμβόλιο περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε άνδρες ηλικίας κάτω των 40 ετών με 1 εξαίρεση- τόσο οι νεότεροι άνδρες όσο και οι γυναίκες διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας μετά από μια δεύτερη δόση του mRNA-1273», την εμπορική ονομασία του εμβολίου της Moderna, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (pdf) στο περιοδικό Circulation.

Ο Dr. Sanjay Verma, Αμερικανός καρδιολόγος, δήλωσε στην εφημερίδα The Epoch Times ότι οι δεκάδες θάνατοι από μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό που διαπίστωσαν οι ερευνητές έρχονται σε αντίθεση με τους επανειλημμένους ισχυρισμούς των Αμερικανών αξιωματούχων ότι η μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό είναι ήπια και γενικά υποχωρεί μόνη της.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 51 ασθενείς πέθαναν μετά το εμβόλιο της AstraZeneca και 49 μετά το εμβόλιο της Pfizer. Κανένας λήπτης του Moderna δεν πέθανε από μυοκαρδίτιδα εντός 28 ημερών από την εισαγωγή. Οι περισσότεροι από αυτούς που πέθαναν ήταν μεσήλικες ή ηλικιωμένοι.

Ο Dr. Vinay Prasad, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε στο Twitter ότι η μελέτη παρέχει περισσότερα στοιχεία για το επιχείρημα ότι το Moderna πρέπει να απαγορευτεί για τα άτομα κάτω των 40 ετών.

Ο Walid Gellad, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, δήλωσε ότι η συμβουλευτική ομάδα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ θα πρέπει να ασχοληθεί άμεσα με τη φλεγμονή της καρδιάς μετά τον εμβολιασμό, όταν συγκληθεί τον Σεπτέμβριο για να συζητήσει τα μελλοντικά σχέδια εμβολιασμού.

Μελέτη

Η μελέτη ανέλυσε αρχεία για άτομα ηλικίας 13 ετών και άνω που έλαβαν τουλάχιστον μία δόση των εμβολίων Pfizer, Moderna ή AstraZeneca και εισήχθησαν σε νοσοκομείο με μυοκαρδίτιδα ή πέθαναν από αυτήν κατά το χρονικό διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021.

Ορισμένοι από τους εμβολιασθέντες βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19 και έπασχαν από μυοκαρδίτιδα πριν λάβουν μια δόση.

Οι ερευνητές πήραν τους αριθμούς και κατέληξαν σε αναλογίες ποσοστού επίπτωσης, ή εκτιμήσεις κινδύνου, για τον συνολικό πληθυσμό και για κάθε φύλο ανά ηλικία, χωρίζοντας τον πληθυσμό σε άτομα κάτω των 40 ετών και σε άτομα 40 ετών και άνω.

Η μυοκαρδίτιδα και δύο άλλες μορφές φλεγμονής της καρδιάς, η περικαρδίτιδα και η μυοπερικαρδίτιδα, είναι πιο διαδεδομένες μεταξύ των νέων ανθρώπων, ιδίως των νεαρών ανδρών.

Μελέτες και αρχεία από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, δείχνουν ότι οι νέοι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό παρά τη νόσηση από COVID-19. Ορισμένες από τις έρευνες δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από φλεγμονή της καρδιάς σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

Οι Άγγλοι ερευνητές διαπίστωσαν αυξημένο κίνδυνο για φλεγμονή της καρδιάς μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, την πρώτη, τη δεύτερη και την τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer και τη δεύτερη και την τρίτη δόση του εμβολίου Moderna για το σύνολο του πληθυσμού που μελετήθηκε, αλλά οι κίνδυνοι ήταν υψηλότεροι μετά από θετικό τεστ COVID-19 πριν ή μετά τον εμβολιασμό.

«Διαπιστώσαμε ότι σε αυτό το μεγάλο σύνολο δεδομένων, το σύνολο του εμβολιασμένου κατά της COVID-19 πληθυσμού της Αγγλίας κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής 12μηνης περιόδου της πανδημίας, όταν τα εμβόλια COVID-19 έγιναν για πρώτη φορά διαθέσιμα, ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 ήταν αρκετά μικρός σε σύγκριση με τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας μετά τη μόλυνση με COVID-19», δήλωσε η Martina Patone, επικεφαλής συγγραφέας και στατιστικολόγος στο Τμήμα Nuffield του Τμήματος Επιστημών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσει το κοινό ότι η μυοκαρδίτιδα είναι σπάνια και ο κίνδυνος ανάπτυξης μυοκαρδίτιδας μετά από εμβόλιο COVID-19 είναι επίσης σπάνιος. Ο κίνδυνος αυτός θα πρέπει να εξισορροπηθεί με τα οφέλη των εμβολίων COVID-19 όσον αφορά την πρόληψη της σοβαρής λοίμωξης από COVID-19. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε ποιοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για μυοκαρδίτιδα και ποιος τύπος εμβολίου σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας», δήλωσε ο Nicholas Mills, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Edinburg.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε