Παρασκευή, 01 Μαρ, 2024
(Suze777/iStock)

Μελέτη στην Αγγλία επιβεβαιώνει 100 θανάτους από μυοκαρδίτιδα μετά από εμβολιασμό κατά του COVID

Από την SUZANNE BURDICK, THE DEFENDER

Στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη για τους θανάτους από μυοκαρδίτιδα που σχετίζονται με τον εμβολιασμό COVID-19, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 100 άτομα στην Αγγλία πέθαναν από μυοκαρδίτιδα αμέσως μετά τη λήψη εμβολίου COVID-19.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά από την ιστοσελίδα The Defender – Children’s Health Defense’s News & Views

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 22 Αυγούστου στο περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς θανάτους (51) συνέβησαν εντός 1 έως 28 ημερών μετά τη λήψη μιας δόσης του εμβολίου της AstraZeneca και λίγο λιγότεροι από τους μισούς θανάτους (49) συνέβησαν εντός 1 έως 28 ημερών μετά τη λήψη μιας δόσης του εμβολίου της Pfizer-BioNTech.

Το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο δεν έχει εγκριθεί για χρήση στις ΗΠΑ, χρησιμοποιεί τεχνολογία αδενοϊού παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιείται από το εμβόλιο COVID-19 της Johnson & Johnson ή Janssen), το οποίο έχει εγκριθεί για επείγουσα χρήση στις ΗΠΑ.

Προηγούμενες έρευνες έχουν υπογραμμίσει τον κίνδυνο θανατηφόρας μυοκαρδίτιδας που σχετίζεται με την τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιείται στα εμβόλια COVID-19 της Pfizer και της Moderna. Η μελέτη αυτή έδειξε ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο εμβόλιο της AstraZeneca ενέχει παρόμοιο κίνδυνο.

Ο Δρ Πίτερ ΜακΚάλοου, παθολόγος και καρδιολόγος στο Ντάλας του Τέξας, σε ένα tweet στις 15 Σεπτεμβρίου τόνισε τη σημασία της νέας μελέτης.

«Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει ότι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας επεκτείνεται τόσο στα εμβόλια mRNA όσο και στα εμβόλια αδενοϊού», δήλωσε ο ΜακΚάλοου στο The Defender.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα εμβόλια ιικών φορέων της AstraZeneca και της J&J, όπως είχε αναφέρει προηγουμένως το The Defender, προκαλεί στα κύτταρα να παράγουν την πρωτεΐνη ακίδας, αλλά με διαφορετικό τρόπο από τα εμβόλια mRNA.

Η τεχνολογία χρησιμοποιεί έναν οικείο ιό – τον αδενοϊό – ο οποίος αποτελεί κοινή αιτία αναπνευστικών λοιμώξεων. Το DNA στον αδενοϊό τροποποιείται έτσι ώστε όταν εισέρχεται στο κύτταρο-ξενιστή, να προκαλεί τον μηχανισμό του κυττάρου να παράγει την πρωτεΐνη ακίδας.

Ο αδενοϊός είναι επίσης τροποποιημένος έτσι ώστε να μην μπορεί να αναπαραχθεί μόνος του, γι’ αυτό και ονομάζεται εμβόλιο επανασυνδυασμένου αδενοϊικού φορέα με έλλειψη αντιγραφής.

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Η ομάδα των 14 ερευνητών – με επικεφαλής την Μαρτίνα Πατόνε, Ph.D., επιστήμονα δεδομένων και ιατρική στατιστικολόγο στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης – ανέλυσε δεδομένα για άτομα ηλικίας 13 ετών και άνω που εμβολιάστηκαν κατά της COVID-19 στην Αγγλία μεταξύ της 1ης Δεκεμβρίου 2020 και της 15ης Δεκεμβρίου 2021.

Οι συγγραφείς αξιολόγησαν τη συσχέτιση μεταξύ εμβολιασμού και μυοκαρδίτιδας για διάφορες ομάδες ηλικιών και φύλου, παρακολουθώντας τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και τους θανάτους από μυοκαρδίτιδα ανά ηλικία και φύλο και σε σχέση με το πόσες δόσεις εμβολίου έλαβε το άτομο.

Στην Αγγλία, τα τρία εμβόλια COVID-19 που χορηγήθηκαν σε άτομα εκείνη την περίοδο ήταν τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna και της AstraZeneca.

Περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca, 20 εκατομμύρια το εμβόλιο της Pfizer και λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο το εμβόλιο της Moderna.

Κατά την περίοδο της μελέτης, 345 ασθενείς εισήχθησαν στο νοσοκομείο για μυοκαρδίτιδα εντός 1 έως 28 ημερών από τη λήψη εμβολίου COVID-19, ανέφεραν οι συγγραφείς.

Μεταξύ των ατόμων που εισήχθησαν στο νοσοκομείο για μυοκαρδίτιδα και έλαβαν πρόσφατα το εμβόλιο της AstraZeneca, οι ερευνητές μέτρησαν 40 θανάτους λόγω μυοκαρδίτιδας εντός 1 έως 28 ημερών μετά την πρώτη δόση και 11 θανάτους λόγω μυοκαρδίτιδας εντός 1 έως 28 ημερών μετά τη δεύτερη δόση.

Για όσους έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer, 22 άτομα πέθαναν από μυοκαρδίτιδα εντός 1 έως 28 ημερών από τη λήψη της πρώτης δόσης, 14 πέθαναν από μυοκαρδίτιδα εντός 1 έως 28 ημερών από τη λήψη δεύτερης δόσης και 13 πέθαναν από μυοκαρδίτιδα εντός 1 έως 28 ημερών από τη λήψη τρίτης δόσης.

Οι ερευνητές δεν ανέφεραν καμία περίπτωση θανατηφόρας μυοκαρδίτιδας μεταξύ εκείνων που έλαβαν πρόσφατα το εμβόλιο Moderna.

Ωστόσο, όταν χρησιμοποίησαν στατιστικές μεθόδους για να εκτιμήσουν έναν «δείκτη συχνότητας κινδύνου» για να περιγράψουν πόσο συχνά οι άνθρωποι ανέφεραν μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό, διαπίστωσαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μυοκαρδίτιδας μετά και από τους τρεις τύπους εμβολίων – ειδικά μετά από μια δεύτερη δόση του εμβολίου Moderna.

Μετά από μια δεύτερη δόση του εμβολίου Moderna, είπαν, ο αυξημένος δείκτης κινδύνου για την ανάπτυξη μυοκαρδίτιδας ήταν 11,76 (95% ΔΕ, 7,25-19,08).

Οι άνδρες κάτω των 40 ετών, ως ομάδα, εμφάνισαν αυξημένο δείκτη κινδύνου μυοκαρδίτιδας μετά και από τους τρεις τύπους εμβολίων.

Μετά την πρώτη δόση του εμβολίου Pfizer, ο αυξημένος δείκτης κινδύνου για τους άνδρες κάτω των 40 ετών ήταν 1,85 (95% CI, 1,30-2,62). Αυξήθηκε σε 1,93 (95% CI, 1,51-2,45) μετά τη δεύτερη δόση και ήταν 1,89 (95% CI,1,34-2,67) μετά την τρίτη δόση.

Ομοίως, οι ερευνητές ανέφεραν υψηλό αυξημένο δείκτη κινδύνου 3,06 (95% CI, 1,33-7,03) μετά την πρώτη δόση εμβολίου Moderna για τους άνδρες κάτω των 40 ετών. Ο κίνδυνος αυξήθηκε σε 16,83 (95% CI, 9,11-31,1) μετά τη δεύτερη δόση. Μετά από μια τρίτη δόση, το αυξημένος δείκτης κινδύνου ήταν 3,57 (95% CI, 1,48-8,64).

Μεταξύ των ανδρών κάτω των 40 ετών που έλαβαν το εμβόλιο AstraZeneca, ο αυξημένος δείκτης κινδύνου για μυοκαρδίτιδα μετά την πρώτη δόση ήταν 1,33 (95% CI, 1,03-1,72) και μετά τη δεύτερη δόση ήταν 1,26 (95% CI, 0,96-1,65).

Η ομάδα δήλωσε ότι τα ευρήματά της θα επιτρέψουν «μια τεκμηριωμένη συζήτηση σχετικά με τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας που σχετίζεται με το εμβόλιο».

Ενώ η μελέτη αυτή είναι σημαντική επειδή παρουσιάζει τη μεγαλύτερη δημοσιευμένη σειρά θανατηφόρων περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας και τις συνδέει τόσο με τα εμβόλια mRNA όσο και με τα εμβόλια COVID-19 του αδενοϊού, ο ΜακΚάλοου δήλωσε ότι ένα άλλο από τα συμπεράσματά της είναι «παραπλανητικό».

Οι ερευνητές ισχυρίζονται παραπλανητικά ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος μυοκαρδίτιδας από τη μόλυνση με COVID

Στη μελέτη, η ομάδα της Πατόνε προσπάθησε να συγκρίνει τον κίνδυνο εμφάνισης μυοκαρδίτιδας λόγω εμβολιασμού με τον κίνδυνο εμφάνισης μυοκαρδίτιδας λόγω λοίμωξης από SARS και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λοίμωξη από SARS-CoV-2 ενέχει υψηλότερο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας σε σύγκριση με τον κίνδυνο που σχετίζεται με το εμβόλιο COVID-19.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, σε γενικές γραμμές, «ο κίνδυνος νοσηλείας ή θανάτου από μυοκαρδίτιδα ήταν υψηλότερος μετά από λοίμωξη SARS-CoV-2 [COVID-19] από ό,τι ο εμβολιασμός».

Ο ΜακΚάλοου δήλωσε ότι το συμπέρασμα αυτό είναι λανθασμένο. «Ανησυχούν λανθασμένα οι άνθρωποι ότι θα μπορούσαν να πάθουν μυοκαρδίτιδα με μια λοίμωξη του αναπνευστικού», είπε.

Ο ΜακΚάλοου προσέθεσε: 

«Η μελέτη της Πατόνε είναι παραπλανητική, διότι βασίζεται σε κωδικούς ICD [Διεθνής Ταξινόμηση των Νοσημάτων] των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID, οι οποίοι δεν έχουν κρινόμενη μυοκαρδίτιδα όπως οι εξωτερικοί ασθενείς».

Οι κωδικοί ICD, εξήγησε, είναι η αυτοματοποιημένη πηγή νοσοκομειακών δεδομένων που χρησιμοποίησε η ομάδα της Πατόνε για να καθορίσει αν ένα άτομο είχε εμφανίσει μυοκαρδίτιδα.

Ο ΜακΚάλοου ανέφερε αυτή την αναφορά στην ενότητα «μέθοδοι» της μελέτης:

«Η πρωταρχική έκβαση ενδιαφέροντος ήταν η πρώτη εισαγωγή σε νοσοκομείο που προκλήθηκε από τη μυοκαρδίτιδα ή ο θάνατος που καταγράφηκε στο πιστοποιητικό θανάτου με τον κωδικό της Διεθνούς Ταξινόμησης Νοσημάτων, Δέκατη Αναθεώρηση (Πίνακας S1) που σχετίζεται με τη μυοκαρδίτιδα εντός της περιόδου μελέτης (1 Δεκεμβρίου 2020 έως 15 Δεκεμβρίου 2022). Χρησιμοποιήσαμε την πρωιμότερη ημερομηνία νοσηλείας ή την ημερομηνία θανάτου ως ημερομηνία συμβάντος».

Οι κωδικοί ICD ενεργοποιούνται από τη μέτρηση της καρδιακής τροπονίνης στο νοσοκομείο, αλλά η μέτρηση της καρδιακής τροπονίνης από μόνη της μπορεί να μην αποτελεί ένδειξη πραγματικής μυοκαρδίτιδας, σύμφωνα με τον ΜακΚάλοου.

«Ο λόγος για τον οποίο οι ασθενείς στην ομάδα COVID νοσηλεύονται στο νοσοκομείο οφείλεται στην COVID», δήλωσε. «Δεν υπάρχει καμία κρίση [που να αποδεικνύει ότι έχουν πραγματική περίπτωση μυοκαρδίτιδας]. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι έγινε μαγνητική τομογραφία καρδιάς».

Ο ΜακΚάλοου συνέχισε:

«Τώρα, για τις περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας από το εμβόλιο, η συνήθης κλινική πρακτική είναι να γίνονται καρδιακά ηλεκτροκαρδιογραφήματα, [εξετάσεις] τροπονινών, υπερηχογραφήματα, μαγνητικές τομογραφίες καρδιάς – οπότε σας εγγυώμαι ότι οι περιπτώσεις εμβολίου [στη μελέτη] είναι πραγματικές περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, οι περιπτώσεις COVID δεν είναι».

Επικαλούμενος μια μελέτη του 2021 στο JAMA, ο ΜακΚάλοου εξήγησε πως η άποψη ότι η μόλυνση με την COVID-19 θέτει τους ανθρώπους σε υψηλό κίνδυνο μυοκαρδίτιδας δεν υποστηρίζεται από την έρευνα.

Δεδομένου ότι οι έρευνες στις αρχές της δεκαετίας του 1990 έδειξαν ότι ήταν δυνατόν οι κορωνοϊοί να οδηγήσουν σε μυοκαρδίτιδα, οι ερευνητές εύλογα ανησυχούσαν όταν εμφανίστηκε το 2020 ο SARS-CoV-2 (ο ιός που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19) ότι μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα.

Έτσι, μια ομάδα 20 ερευνητών διεξήγαγε το 2021 μια μελέτη σε 1.597 αθλητές που ελέγχθηκαν για μυοκαρδίτιδα και είχαν λοίμωξη από COVID-19. Δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο JAMA, δείχνοντας ότι η λοίμωξη COVID-19 είχε αμελητέα συσχέτιση με τη μυοκαρδίτιδα με λιγότερο από το 3% των αθλητών να εμφανίζουν μυοκαρδίτιδα και καμία αναφορά για νοσηλεία ή θάνατο λόγω μυοκαρδίτιδας.

Οι συγγραφείς της μελέτης JAMA δήλωσαν: 

«Σε αυτή τη μελέτη κοόρτης 1597 αγωνιστικών αθλητών των ΗΠΑ με εξέταση CMR μετά από μόλυνση COVID-19, 37 αθλητές (2,3%) διαγνώστηκαν με κλινική και υποκλινική μυοκαρδίτιδα».

«Γνωρίζουμε λοιπόν από μεγάλες μελέτες της αναπνευστικής λοίμωξης [COVID-19]», δήλωσε ο ΜακΚάλοου, «ότι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας είναι αμελητέος».

Αντίθετα, γνωρίζουμε από τα ίδια τα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ότι η μυοκαρδίτιδα σχετίζεται με τον εμβολιασμό COVID-19, είπε. «Ο αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ που επιβεβαιώνει το CDC από τις 2 Σεπτεμβρίου είναι 8.812 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας», δήλωσε ο ΜακΚάλοου.

Ο ίδιος πρόσθεσε: 

«Αυτός είναι ένας τεράστιος αριθμός και γνωρίζουμε από έγγραφα της Τρέισι Χογκ, MD, Ph.D., ότι η πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας απαιτεί νοσηλεία».

«Ως καρδιολόγος, θα έλεγα ότι καμία περίπτωση μυοκαρδίτιδας δεν είναι ήπια ή παροδική ή ασήμαντη. Όλα αυτά έχουν εξαιρετική σημασία, δεδομένου ότι σημαδεύουν την καρδιά. Μία περίπτωση μυοκαρδίτιδας που προκαλείται από εμβόλιο είναι πολύ σοβαρό».

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά από την ιστοσελίδα The Defender – Children’s Health Defense’s News & Views με άδεια Creative Commons CC

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο αποτελούν απόψεις του συγγραφέα και δεν αντανακλούν απαραίτητα τις απόψεις της Epoch Times. Η Epoch Times καλωσορίζει την επαγγελματική συζήτηση και τη φιλική αντιπαράθεση. 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 thought on “Μελέτη στην Αγγλία επιβεβαιώνει 100 θανάτους από μυοκαρδίτιδα μετά από εμβολιασμό κατά του COVID”

Σχολιάστε