Κυριακή, 03 Μαρ, 2024
(Bruno Fahy/Belga Mag/AFP via Getty Images)

Μελέτη: Τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να είναι θανατηφόρα για παιδιά με καρδιακές παθήσεις

Μια νέα μελέτη από το Δίκτυο Παιδιατρικών Νοσοκομείων του Σίδνεϊ διαπίστωσε ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορεί να αποβούν θανατηφόρα για παιδιά με καρδιακές παθήσεις.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 10 Οκτωβρίου στο περιοδικό Heart Rhythm, αποκάλυψε ότι η ψυχαγωγία με βιντεοπαιχνίδια μπορεί να προκαλέσει σοβαρό κίνδυνο για μερικά παιδιά με αρρυθμία ή με αρρυθμική προδιάθεση, που πιθανόν να είναι και άγνωστη μέχρι το συμβάν.

Οι Αυστραλοί ερευνητές εξέτασαν 69 αναφορές σχετικά με τους καρδιαγγειακούς κινδύνους από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, εντοπίζοντας 22 παιδιά και εφήβους που έχασαν τις αισθήσεις τους ενώ έπαιζαν και παρουσίασαν αρρυθμία και άλλες καρδιακές επιπλοκές.

Δεκαεννέα άτομα, ηλικίας 7-16 ετών, παρουσίασαν κοιλιακή ταχυκαρδία που μπορεί να προκαλέσει ανακοπή καρδιάς. Έξι υπέστησαν ανακοπή καρδιάς και τέσσερα έχασαν αιφνιδίως τη ζωή τους.

Σε δελτίο τύπου, η επικεφαλής ερευνήτρια Claire M. Lawley, από το The Heart Centre for Children στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, επεσήμανε τους κρυμμένους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονούν τα βιντεοπαιχνίδια.

“Τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για μερικά παιδιά με αρρυθμία. Μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρα για τους μικρούς ασθενείς με αρρυθμική προδιάθεση, την ύπαρξη της οποίας συχνά αγνοούν” δήλωσε η Lawley. “Τα παιδιά που χάνουν ξαφνικά τις αισθήσεις τους ενώ παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια θα πρέπει να εξετάζονται από καρδιολόγο, καθώς αυτό θα μπορούσε να είναι το πρώτο σημάδι ενός σοβαρού καρδιακού προβλήματος”, πρόσθεσε

Από τις 22 περιπτώσεις της μελέτης που υπέστησαν καρδιακά προβλήματα, το 86% ήταν αγόρια και το 14% κορίτσια.

Το είδος του παιχνιδιού δεν σημειώθηκε και στις 22 περιπτώσεις που εξέτασαν οι ερευνητές. Αλλά διαπιστώθηκε ότι το 62% των ασθενών έπαιζαν πολεμικά παιχνίδια.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούν τα παιδιά τους ενώ παίζουν βιντεοπαιχνίδια και να ελέγχουν κάποιες αντιδράσεις τους όταν είναι ενθουσιασμένα όπως λιποθυμία ή απώλεια μνήμης, οι οποίες μπορεί να υποδηλώνουν υποκείμενη καρδιακή πάθηση, δήλωσε η Lawley.

Μελλοντικά θα γίνουν περαιτέρω μελέτες που θα αποσκοπούν στον εντοπισμό αθλητών που διατρέχουν παρόμοιους κινδύνους και θα περιλαμβάνονται και οι αθλητές που πρόκειται να συμμετάσχουν σε ηλεκτρονικά αθλήματα, γνωστά και ως eSports.

Της Darlene McCormick Sanchez

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε