Πέμπτη, 07 Δεκ, 2023
Ένας άνδρας καπνίζει μαριχουάνα σε φωτογραφία αρχείου στο Παρίσι, Γαλλία, στις 14 Μαΐου 2016. (Kenzo Tribouillard/AFP/Getty Images)

Μελέτη: Το κάπνισμα μαριχουάνας είναι πιο επιβλαβές για τους πνεύμονες από τα τσιγάρα

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι το κάπνισμα μαριχουάνας μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη στους πνεύμονες από ό,τι το κάπνισμα καπνού.

Η καναδική μελέτη δημοσιεύθηκε στα μέσα Νοεμβρίου στο επιστημονικό περιοδικό Radiology.

Η έρευνα εξέτασε τις εξετάσεις αξονικής τομογραφίας που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Οκτωβρίου 2005 και Ιουλίου 2020 στο νοσοκομείο The Ottawa Hospital και στα συνεργαζόμενα με αυτό νοσοκομεία, προκειμένου να διερευνηθούν οι επιπτώσεις του καπνίσματος μαριχουάνας στους πνεύμονες.

Οι ερευνητές ομαδοποίησαν τις εξετάσεις αξονικής τομογραφίας θώρακος σύμφωνα με τους καπνιστές μαριχουάνας, τους καπνιστές που καπνίζουν μόνο καπνό και τους μη καπνιστές.

Η «μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να παρατηρηθούν διακριτά ακτινολογικά ευρήματα στους πνεύμονες στους καπνιστές μαριχουάνας, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων ποσοστών παρασιπτικού εμφυσήματος και φλεγμονωδών αλλαγών των αεραγωγών … σε σύγκριση με τους μη καπνιστές ασθενείς ελέγχου και εκείνους που καπνίζουν μόνο καπνό», ανέφεραν οι συγγραφείς.

Υψηλότερα ποσοστά εμφυσήματος

Η μελέτη διαπίστωσε υψηλότερα ποσοστά εμφυσήματος μεταξύ των καπνιστών μαριχουάνας (42 από τους 56, 75%) σε σχέση με τους μη καπνιστές (τρεις από τους 57, 5%). Το εμφύσημα είναι μια σοβαρή ασθένεια των πνευμόνων, που προκαλείται στις περισσότερες περιπτώσεις από βλάβες του καπνίσματος που οδηγούν σε δύσπνοια.

Το εμφύσημα βρέθηκε να είναι πιο συχνό μεταξύ των καπνιστών μαριχουάνας (28 στους 30, 93 τοις εκατό) που ήταν 50 ετών και άνω σε σχέση με τους καπνιστές μόνο καπνού (22 στους 33, 67 τοις εκατό ) στις ομάδες που αντιστοιχούσαν ηλικιακά. Οι καπνιστές καπνού ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία, οπότε οι ερευνητές δημιούργησαν υποομάδες που αντιστοιχούσαν στην ηλικία.

Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν τους καπνιστές καπνού 50 ετών και άνω που κάπνιζαν ένα πακέτο την ημέρα για τουλάχιστον 25 χρόνια. Για τους καπνιστές μαριχουάνας η μέση ποσότητα που κάπνιζαν ήταν 0,065 ουγγιές (1,85 γραμμάρια) την ημέρα. Ωστόσο, λιγότεροι από τους μισούς αυτής της ομάδας προσδιόρισαν την ποσότητα που χρησιμοποιούσαν.

Ένας υποτύπος του εμφυσήματος, το λεγόμενο παρασιτικό εμφύσημα, το οποίο επηρεάζει τα εξωτερικά τμήματα του πνεύμονα, βρέθηκε να είναι πιο συχνός μεταξύ των καπνιστών μαριχουάνας από ό,τι στους καπνιστές που καπνίζουν μόνο καπνό, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, αναφέρει η μελέτη.

Υψηλότερα ποσοστά φλεγμονής των αεραγωγών

Οι δείκτες φλεγμονής των αεραγωγών βρέθηκαν υψηλότεροι στην ομάδα των καπνιστών μαριχουάνας σε σχέση με τους μη καπνιστές και τους καπνιστές μόνο καπνού.

Για τους καπνιστές μαριχουάνας σε σύγκριση με τους μη καπνιστές τα ποσοστά φλεγμονής των αεραγωγών ήταν: πάχυνση των βρόγχων (64% έναντι 11%), βρογχεκτασίες (23% έναντι 4%) και βλεννογονική ενσφήνωση (46% έναντι 2%).

Η βρογχεκτασία είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι αεραγωγοί των πνευμόνων διευρύνονται, οδηγώντας σε συσσώρευση βλέννας που μπορεί να καταστήσει τους πνεύμονες ευάλωτους σε λοιμώξεις.

Η βλεννώδης ενσφήνωση είναι μια κατάσταση όπου οι αεραγωγοί γεμίζουν με βλέννα.

Για τους καπνιστές μαριχουάνας σε σύγκριση με τους καπνιστές καπνού, τα ποσοστά φλεγμονής των αεραγωγών ήταν: πάχυνση των βρόγχων (64% έναντι 42%), βρογχεκτασίες (23% έναντι 6%) και βλεννώδης ενσφήνωση (46% έναντι 15%).

Η ανάλυση των υποομάδων που αντιστοιχούσαν στην ηλικία έδειξε μια ακόμη πιο σημαντική διαφορά μεταξύ των ποσοστών βρογχικής πάχυνσης (83 τοις εκατό έναντι 42 τοις εκατό), βρογχεκτασίας (33 τοις εκατό έναντι έξι τοις εκατό) και βλεννώδους εμπλοκής (67 τοις εκατό έναντι 15 τοις εκατό) στους καπνιστές μαριχουάνας σε σύγκριση με τους καπνιστές καπνού.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης παραμέτρους που δεν σχετίζονται με τους πνεύμονες, μία από τις οποίες ήταν η γυναικομαστία, μια κατάσταση που προκαλεί διογκωμένο ιστό του μαστού σε αγόρια και άνδρες.

Διαπίστωσαν ότι ήταν σημαντικά πιο συχνή στους καπνιστές μαριχουάνας (13 στους 34, 38 τοις εκατό) από ό,τι στους μη καπνιστές (πέντε στους 32, 16 τοις εκατό).

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι το μικρό μέγεθος του δείγματος της μελέτης περιόρισε τη δυνατότητά τους να εξάγουν ισχυρά συμπεράσματα.

Σημείωσαν επίσης ότι οι περισσότεροι από τους καπνιστές μαριχουάνας κάπνιζαν επίσης καπνό (50 από τους 56) και δήλωσαν ότι οι άλλες συνθήκες υγείας των συμμετεχόντων δεν είχαν ληφθεί υπόψη.

Η μελέτη έρχεται καθώς όλο και περισσότερες πολιτείες της Αμερικής νομιμοποιούν το ναρκωτικό.

«Υπάρχει μια δημόσια αντίληψη ότι η μαριχουάνα είναι ασφαλέστερη από τον καπνό και αυτή η μελέτη εγείρει ανησυχίες ότι αυτό μπορεί να μην είναι αλήθεια», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Τζιζέλ Ρεβά (Giselle Revah), επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα στο Οντάριο, σύμφωνα με το CNN.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε