Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Από την κουζίνα του μοναχού Επιφανίου.

Μελιτζάνα με χταπόδι στον φούρνο αγιορείτικη

Οι μοναχοί του Αγίου Όρους τρώνε αλάδωτα φαγητά 200 μέρες τον χρόνο. Τις μέρες που φτιάχνουν λαδερά, όπως αυτό το χταποδάκι, φροντίζουν να τα κάνουν γευστικότατα.

Μελιτζάνα και χταπόδι ψήνονται μαζί στον φούρνο και γίνονται ένα φαγητό να γλείφεις τα δάχτυλά σου!

«Είναι η καλοκαιρινή βασίλισσα στην κουζίνα μου, μπορεί να σταθεί στα πιο επίσημα τραπέζια και να χορτάσει και όλους εμάς τους ταπεινούς που τη λατρεύουμε», έλεγε ο μοναχός Επιφάνιος για τη μελιτζάνα, το αγαπημένο του υλικό από τα καλοκαιρινά μποστάνια.

Μελιτζάνα με χταπόδι στον φούρνο αγιορείτικη

Μελιτζάνα με χταπόδι στον φούρνο
Μελιτζάνα με χταπόδι στον φούρνο αγιορείτικη. (gastronomes.gr)

 

Υλικά

Μερίδες: 6

· 1 χταπόδι 1.000-1.200 γρ., καθαρισμένο

· 2 φύλλα δάφνης

· 6 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε φέτες

· 3 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα

· 5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

· δυόσμος + βασιλικός (τα τρυφερά φύλλα)

· 1½ κιλό ώριμες ντομάτες, πολτοποιημένες στον πολυκόφτη

· 2 κουτ. σούπας μέλι

· 300 ml ελαιόλαδο

· ελάχιστο κύμινο

· αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

· Για να φτιάξουμε μελιτζάνα με χταπόδι στον φούρνο, πρώτα βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα που να το χωράει, μαζί με τα 2 φύλλα δάφνης.

· Σκεπάζουμε και βάζουμε το σκεύος σε σιγανή φωτιά.

· Το σιγοψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.

· Βγάζουμε το χταπόδι σε επιφάνεια κοπής και το κόβουμε σε κομμάτια, με μέγιστο μήκος 2 εκ.

· Τηγανίζουμε ελαφρώς τις μελιτζάνες στο μισό λάδι και τις απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας, να στεγνώσουν από τα λάδια.

· Σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο υπόλοιπο λάδι και στη συνέχεια προσθέτουμε τα σκόρδα.

· Μόλις ροδίσουν, βάζουμε τις ντομάτες μας, τα μπαχαρικά, αλάτι με φειδώ και το μέλι αραιωμένο σε λίγο νερό.

· Τα βράζουμε για 20 λεπτά.

· Στο ταψί μας στρώνουμε τα κομμάτια του χταποδιού και από πάνω απλώνουμε τις τηγανισμένες μελιτζάνες.

· Περιχύνουμε με τη σάλτσα μας μέχρι να σκεπαστεί όλο το ταψί.

· Απλώνουμε από πάνω φυλλαράκια δυόσμου και βασιλικού και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 20-30 λεπτά.

· Όταν ανοίξουμε τον φούρνο, θα μοσχοβολά όλη η κουζίνα.

* * * * *

Την επόμενη Παρασκευή θα δοκιμάσουμε να συνδυάσουμε τις φακές με τα καλαμαράκια.

Καλό Σαββατοκύριακο!

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πηγή: gastronomos.gr

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε