Δευτέρα, 15 Ιούλ, 2024

Μεξικό, η πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο για τους δημοσιογράφους το 2022

Το Μεξικό ήταν η χώρα όπου δολοφονήθηκαν οι περισσότεροι δημοσιογράφοι σε ολόκληρο τον κόσμο το 2022, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη και κάνει επίσης λόγο για ανησυχητικές τάσεις ως προς τις απαγωγές, τις επιθέσεις και τις φυλακίσεις εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με την έκθεση (σελ. 12 κ.ε.), στη χώρα της Λατινικής Αμερικής καταγράφτηκαν 11 φόνοι εργαζομένων σε ΜΜΕ από τον Ιανουάριο ως την 1η Δεκεμβρίου. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% των φόνων σε παγκόσμια κλίμακα (57).

«Οι πιέσεις της κοινωνίας των πολιτών και διεθνών οργανισμών και οι μηχανισμοί προστασίας των αρχών αποδείχθηκαν ανεπαρκείς», στηλίτευσε η RSF.

Άλλες οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας κάνουν λόγο για ακόμη περισσότερους θανάτους εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης στο Μεξικό φέτος: χαρακτηρίζουν το 2022 την πιο θανάσιμη χρονιά για τους δημοσιογράφους που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η αύξηση των υποθέσεων δολοφονιών δημοσιογράφων (+18,8%), αποδίδεται από τη ΜΚΟ κυρίως στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο αριθμός των φόνων είχε υποχωρήσει σε «ιστορικά χαμηλά» επίπεδα το 2021 (48) και το 2020 (50).

Παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, σχεδόν οι μισές δολοφονίες εργαζομένων σε ΜΜΕ διαπράχθηκαν στην αμερικανική ήπειρο.

Χώρες που πλήττονται από κύματα βίας (Αϊτή, Νικαράγουα, Βραζιλία…) είναι ανάμεσα σε αυτές που χαρακτηρίζονται οι πιο επικίνδυνες για όσους ερευνούν υποθέσεις συνδεόμενες με το οργανωμένο έγκλημα, τις συμμορίες και τη διαφθορά, σημειώνεται στο κείμενο.

Η RSF υπογραμμίζει τους φόνους τριών ρεπόρτερ στη Βραζιλία, όπου πήρε διαστάσεις το ζήτημα της αποψίλωσης του δάσους του Αμαζονίου και της παράνομης υλοτομίας. Η υπόθεση της δολοφονίας του βρετανού δημοσιογράφου Ντομ Φίλιπς ήταν ανάμεσα στις πιο εμβληματικές.

Η οργάνωση κάνει ακόμη λόγο για 49 δημοσιογράφους που αγνοούνται και άλλους 65 που απήχθησαν σε παγκόσμια κλίμακα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε