Κυριακή, 06 Οκτ, 2024
Χειμωνιάτικη σαλάτα αποτοξίνωσης με κόκκινο λάχανο, παντζάρια, καρότα, μήλο και χυμό ροδιού. (Public Domain)

Μια σαλάτα αποτοξίνωσης που θα σας εκπλήξει

Η γεύση της Παρασκευής

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Κάθε Παρασκευή, η Βαλεντίνα Λισάκ σας προτείνει μια νέα συνταγή,  βασισμένη στα διαφορετικά προϊόντα και τις ανάγκες μας, που ποικίλουν ανάλογα με την εποχή. Γεύσεις παλιές, αλλά και καινούριες, από την ελληνική παράδοση ή από άλλους πολιτισμούς. Παράλληλα, θα περιλαμβάνονται λίγες πληροφορίες για το προϊόν που παρουσιάζεται, τη θρεπτική του αξία και την ιστορία του.

«Καθαρίστε» τον οργανισμό σας από τις τοξίνες, βελτιώστε τον τρόπο διατροφής σας, διώξτε φουσκώματα και πρηξίματα, χάστε κιλά και νιώστε ευεξία, ζωντάνια και ενεργητικότητα.

Ενισχύστε περισσότερο τους εσωτερικούς μηχανισμούς αποτοξίνωσης του οργανισμού – ναι, ο υγιής οργανισμός αποτοξινώνεται και μόνος του στην προσπάθειά του να αποβάλει κάθε ξένη προς αυτόν ουσία, με όλα τα διατροφικά στοιχεία που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά. Ναι, μπορείτε να τα καταφέρετε, υιοθετώντας μια πιο ισορροπημένη διατροφή. Μία σαλάτα αποτοξίνωσης είναι μία καλή αρχή για μια πιο υγιεινή διατροφή.

Η συχνότερη αλλά όχι υπερβολική κατανάλωση ορισμένων τροφίμων θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις φυσικές αποτοξινωτικές διεργασίες του οργανισμού, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει και όλες τις υπόλοιπες λειτουργίες του (όπως αποβολή των περιττών υγρών, κλπ) και θα ενισχύσει την παραγωγή ενέργειας.

Το κόκκινο λάχανο, εκτός από το εντυπωσιακό του χρώμα, προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας. Είναι καλή πηγή βιταμίνης C, K και β-καροτίνης, μαγγανίου και φυτικών ινών  και ανθοκυανινών. Χάρη στα συστατικά του έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση, αντικαρκινική δράση, βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης, ενισχύει την πεπτική διαδικασία και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Τέλος, επαυξάνει  την καλή εγκεφαλική λειτουργία και την αυτοσυγκέντρωση.

Μαζί με τα παντζάρια είναι τα πιο οικονομικά συστατικά για μια υγιεινή σαλάτα βιταμινών το χειμώνα. Για την παρασκευή της χρησιμοποιούνται μόνο φρέσκα λαχανικά και φρούτα: κόκκινο λάχανο, παντζάρια, καρότα, μήλο και ρόδι.

Υλικά:

  • 1 παντζάρι
  • 1 καρότο
  • ¼  ρίζα μάραθου
  • ¼ κόκκινο λάχανο
  • 1 μήλο
  • 1 κ.σ. κόλιανδρο σε σπόρους, μπορεί και φρέσκο
  • 2 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι
  • 2-3 κ.σ. χυμό από ρόδι
  • 1 κ.σ. γεμάτη μέλι
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • Αλάτι

 Εκτέλεση:

Τρίβουμε το παντζάρι και το καρότο σε έναν ειδικό τρίφτη για να γίνουν μακρόστενα και πασπαλίζουμε με κόλιανδρο και αλάτι.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, το ρίχνουμε από πάνω για να μαλακώσουν τα υλικά και ανακατεύουμε ελαφρώς.

Κόβουμε το λάχανο όσο πιο λεπτό μπορούμε και το αλατίζουμε, περνάμε το μήλο από τρίφτη, κόβουμε και τη ρίζα του μάραθου σε λεπτές φέτες.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι το βαλσαμικό ξύδι με το χυμό ροδιού, το μέλι και το σκόρδο, ρίχνουμε το μείγμα πάνω στη σαλάτα και ανακατεύουμε ελαφρώς.

Εφόσον η σαλάτα σας θα είναι το κύριο γεύμα, μπορείτε να προσθέσετε 2-3 ξηρά δαμάσκηνα ή/και ξηρούς καρπούς, όπως κουκουνάρι.

Την επόμενη Παρασκευή θα δοκιμάσουμε μία σούπα για αδυνάτισμα. 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε