Παρασκευή, 14 Ιούν, 2024
(daddy-cool.gr)

Μια ζουμερή σοκολατόπιτα χωρίς ζάχαρη από τον Δημήτρη Μιχαηλίδη

Υπάρχουν άνθρωποι που λένε «καλύτερα γλυκό, παρά φαγητό». Αν έπρεπε να διαλέξουν ανάμεσα σε ένα ζουμερό φιλέτο ή έναν σπιτικό χαλβά, θα διάλεγαν το δεύτερο, χωρίς δεύτερη σκέψη και προ πάντων χωρίς τύψεις. Τι συμβαίνει με τη ζάχαρη; Και τι συμβαίνει χωρίς αυτήν;

Αν δοκιμάσετε να απέχετε από τη ζάχαρη και τα γλυκαντικά, θα δείτε βελτίωση σε διάφορους τομείς, παρόλο που το βάρος σας παραμένει λίγο πολύ το ίδιο, τουλάχιστον το πρώτο διάστημα. Θα έχετε λιγότερα φουσκώματα, το δέρμα σας θα δείχνει πιο λαμπερό, η διάθεσή σας θα είναι καλύτερη. Τι σχέση έχει η ζάχαρη με τη διάθεση; Μεγάλη! Η ζάχαρη μας δίνει στιγμιαία ενέργεια, αυξάνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ενισχύοντας την έκκριση στον εγκέφαλο της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που μας κάνει να νιώθουμε ευχάριστα. Αυτό διαρκεί λίγο. Όταν τα επίπεδα σακχάρων και σεροτονίνης πέφτουν ξανά, παίρνει την κατιούσα και η διάθεσή μας. Κι εμείς αισθανόμαστε κουρασμένοι και στρεσαρισμένοι. Όχι τυχαία, η Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει τα τρόφιμα με ζάχαρη «bad mood food».

Αν απορρίψουμε τη ζάχαρη, σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε τις γλυκές γεύσεις ολοκληρωτικά; Όχι απαραίτητα. Μπορούμε να καταφύγουμε στη στέβια, μια φυσική γλυκιά ουσία, χωρίς θερμίδες, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε πειραματικά μοντέλα τρωκτικών και ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα επίπεδα γλυκόζης αίματος και ινσουλίνης σε ανθρώπους, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να διαδραματίζει κάποιον ρόλο στη ρύθμιση της πρόσληψης τροφής.

a1491457ca84cb20c28ade7d3ce1f572 L
H στέβια είναι ένας μικροσκοπικός πολυετής θάμνος, γνωστός με την ονομασία «Stevia Rebaudiana Bertoni». (φωτ. onmed.gr)

 

Οι γλυκιές ιδιότητες των φύλλων της στέβιας ήταν γνωστές για περισσότερα από 1500 χρόνια στους αυτόχθονες της φυλής Γκουαράνι της Παραγουάης ως γλυκαντικό για αφεψήματα, φάρμακα και ως «γλυκιά απόλαυση». Το φυτό στέβια ανακαλύφθηκε από τον φυσιοδίφη Δρα Μωυσή Σαντιάγο Μπερτόνι το 1887. Υπάρχουν πλέον περισσότερα από 150 γνωστά είδη στέβιας, αλλά το είδος stevia rebaudiana είναι το μόνο με σημαντικές γλυκαντικές ιδιότητες.

Επιπλέον, η στέβια έχει  αντιμικροβιακή, αντιμυκητιασική, ηπατοπροστατευτική, υπογλυκαιμική, αντικαρκινική, αντιμικροβιακή, αντι-HIV, αντιυπερτασική, αντιιική δράση, κ.λπ. Στη Λατινική Αμερική και την Ανατολή χρησιμοποιείται από παλιά για την αυτοσυγκέντρωση και την αντιμετώπιση της κόπωσης, τη βελτίωση της πέψη και των γαστρεντερικών λειτουργιών, τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα, την ενδυνάμωση του ήπατος, το παγκρέατος και της σπλήνας, καθώς επίσης, ως εξωτερική εφαρμογή, για τις κηλίδες στο δέρμα και για τη διατήρηση μιας γενικής ζωντάνιας και ευεξίας.

Ορισμένοι χρήστες στέβιας αναφέρουν μειωμένη επιθυμία για γλυκά, λιπαρά τρόφιμα, κάπνισμα και αλκοολούχα ποτά.
Έχει αποδειχθεί σε έρευνες ότι η στέβια και η στεβιοσίδη αναστέλλουν την ανάπτυξη και αναπαραγωγή κάποιων βακτηρίων υπεύθυνων για την τερηδόνα, την πλάκα, την ουλίτιδα και προστατεύει από την Candida (άφθα).

Η στέβια φαίνεται να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, σε παχύσαρκα άτομα και σε παιδιά. Γιατί ενώ η ζάχαρη περιέχει υδατάνθρακες και αποδίδει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, η στέβια δεν περιέχει κανενός είδους θερμιδογόνο συστατικό, επομένως δεν αποδίδει καθόλου θερμίδες, όση και αν καταναλώσουμε.

Σοκολατόπιτα με γλάσο σοκολάτας 

Σοκολατόπιτα -χωρίς -ζάχαρη -του -Δημήτρη -Μιχαηλίδη-
(φωτ. daddy-cool.gr)

 

Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης χρησιμοποιεί τη στέβια αντί για ζάχαρη, για να φτιάξει μια ζουμερή, πεντανόστιμη και εξαιρετικά υγιεινή σοκολατόπιτα. Αντικαθιστά επίσης το αλεύρι σίτου με αλεσμένη βρώμη. Είναι μία πεντανόστιμη σοκολατόπιτα με γλάσο σοκολάτας που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τα παχυντικά γλυκά.

Υλικά

  • 360 γρ. γιαούρτι αγελαδινό στραγγιστό
  • 160 γρ. φρέσκο γάλα
  • 90 γρ. κακάο
  • 90 γρ. στέβια
  • 2 μεσαία αυγά
  •  120 γρ. αλεσμένη βρώμη
  •  2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ

Για το γλάσο

  • 100 γρ. κουβερτουρα
  • 50 γρ. φρέσκο γάλα

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι με το γάλα. Κοσκινίζουμε το κακάο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε τη στέβια και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί στο μείγμα. Ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι βρώμης και το μπέικιν πάουντερ μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε το μείγμα σε μια λαδωμένη φόρμα 30×25 εκ. στρωμένη με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 165 βαθμούς Κελσίου για περίπου 25′-30′.

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει. Βάζουμε το γάλα και την κουβερτούρα σε ένα μπολ και τα λιώνουμε στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί. Αναποδογυρίζουμε το κέικ σε μια πιατέλα και περιχύνουμε το γλάσο.

Γαρνίρουμε με τριμμένη κουβερτούρα.

 

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πηγές: mydiatrofi.gr, onmed.gr, daddy-cool.gr)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε