Σάββατο, 07 Σεπ, 2024
Μια ειδοποίηση με την ένδειξη "Η ιβουπροφαίνη εξαντλήθηκε" εμφανίζεται στην πόρτα ενός φαρμακείου στη Ναντζίνγκ, στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στις 20 Δεκεμβρίου 2022. (VCG/VCG via Getty Images)

Μητέρα στην Κίνα προσφέρει πάνω από 1.400 δολάρια για αντιφλεγμονώδη φάρμακα καθώς η έξαρση του COVID επιδεινώνεται

Του Nathan Su.

Οι Κινέζοι σε όλο τον κόσμο στέλνουν φάρμακα για την ανακούφιση από τον πόνο και τον πυρετό στην ηπειρωτική Κίνα, παρά το γεγονός ότι η χώρα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στον κόσμο.

Η Κίνα προμηθεύει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας ιβουπροφαίνης, η οποία μαζί με άλλα φάρμακα για τον πυρετό και τον πόνο, βρίσκεται σε έλλειψη τώρα λόγω της τρέχουσας επιδημίας COVID στην Κίνα. Οι ελλείψεις επιβαρύνουν τους Κινέζους κατοίκους.

Μια απελπισμένη μητέρα στην επαρχία Γιουνάν της Κίνας έστειλε μήνυμα από τον λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από τα Χριστούγεννα, προσφέροντας 10.000 γουάν (περίπου 1.453 δολάρια) για να αγοράσει ένα μπουκάλι υγρή ιβουπροφαίνη για τα άρρωστα παιδιά της. Σύμφωνα με αναφορές κινεζικών μέσων ενημέρωσης, ένα κανονικό μπουκάλι υγρής ιβουπροφαίνης μπορεί πλέον να πωληθεί εύκολα για 800 γιουάν (περίπου 112 δολάρια) στη μαύρη αγορά, ενώ αυτό το είδος φαρμάκου πωλείται στην αγορά των ΗΠΑ με κανονική τιμή περίπου 20 δολάρια ανά μπουκάλι.

Τα καταστήματα λιανικής πώλησης φαρμάκων στην Κίνα αναφέρθηκε ότι στέλνουν αυξημένες παραγγελίες φαρμάκων στους χονδρέμπορους δύο φορές την ημέρα για τα φάρμακα αυτά.

Κινέζοι σε όλο τον κόσμο αγοράζουν και στέλνουν αυτά τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα πίσω στην πατρίδα τους για να βοηθήσουν τους συγγενείς και τους φίλους τους στην Κίνα. Οι εταιρείες CVS και Walgreen έθεσαν πρόσφατα όρια αγοράς για τους πελάτες λόγω της έλλειψης προσφοράς.

Σύμφωνα με τα κινεζόφωνα μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για την έλλειψη φαρμάκων για την ανακούφιση από τον πόνο και τον πυρετό: η κυβέρνηση έχει περιορίσει την κλίμακα παραγωγής αυτών των φαρμάκων στο παρελθόν και η τρέχουσα έξαρση του COVID προκαλεί έλλειψη εργαζομένων για τη βιομηχανία φαρμάκων, με αποτέλεσμα οι παραγωγές να είναι χαμηλότερες από τις συνήθεις.

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) στο παρελθόν είχε ορίσει ένα μέγιστο περιθώριο κέρδους 15% για τους λιανοπωλητές που πωλούν αυτά τα φάρμακα, γεγονός που ουσιαστικά περιόρισε τη συνολική κλίμακα παραγωγής στην Κίνα.

Πολλές κινεζικές οικογένειες δεν έχουν αποθέματα αυτών των φαρμάκων, διότι σύμφωνα με την αυστηρή πολιτική μηδενικού COVID (zero-COVID) του καθεστώτος, η οποία καταργήθηκε μόλις στις 7 Δεκεμβρίου, η αγορά αυτών των φαρμάκων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγκαστική καραντίνα.

Μέχρι στιγμής, το καθεστώς του ΚΚΚ δεν έχει δώσει καμία εξήγηση στο κοινό σχετικά με το γιατί δεν διέταξε να αυξηθεί η κλίμακα παραγωγής αυτών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων πριν τερματίσει την πολιτική «zero-COVID».

Η κινεζική οικονομία εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, αν και το καθεστώς αναγνωρίζει την οικονομία της  ελεύθερης αγοράς ως συμπλήρωμα στο σοσιαλιστικό οικονομικό του σύστημα. Το καθεστώς κατέχει απόλυτη εξουσία όταν πρόκειται να αυξήσει ή να μειώσει ορισμένες παραγωγές σε διάφορους κλάδους.

Μέσα σε λίγες ημέρες από τη χαλάρωση της πολιτικής «zero-COVID», το καθεστώς ανακοίνωσε μια νέα πολιτική που οι Κινέζοι αποκαλούν πολιτική «zero non-COVID».

Κανείς δεν γνωρίζει τον πραγματικό λόγο για τον οποίο το καθεστώς δεν σχεδίασε εκ των προτέρων την αύξηση των φαρμάκων για τον πόνο και τον πυρετό πριν προβεί σε αλλαγές πολιτικής. Την περίοδο της απότομης αλλαγής της πολιτικής, μαζικές διαμαρτυρίες ξεσπούσαν σε όλη την Κίνα ζητώντας τον τερματισμό του «zero-COVID».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η έκρηξη των κρουσμάτων στην Κίνα «δεν οφείλεται στην άρση των περιορισμών του COVID».

«Η έκρηξη των κρουσμάτων στην Κίνα έχει ξεκινήσει πολύ πριν από οποιαδήποτε χαλάρωση της πολιτικής «zero-COVID» και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να το αναγνωρίσουμε αυτό», δήλωσε στις 14 Δεκεμβρίου ο επικεφαλής των υγειονομικών εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ Μάικ Ράϊαν.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσέφερε βοήθεια στην Κίνα στις 14 Δεκεμβρίου. Αλλά ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν απέρριψε την ίδια ημέρα την προσφορά, λέγοντας ότι το ΚΚΚ έχει πλήρη εμπιστοσύνη να ξεπεράσει τις τρέχουσες δυσκολίες βασιζόμενο στα πλεονεκτήματα του σοσιαλιστικού πολιτικού συστήματος της Κίνας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε