Σάββατο, 20 Απρ, 2024
(φωτ. petros-syrigos.com)

Μυστικά για τα γλυκά του κουταλιού: Γλυκό κεράσι

Η γεύση της Παρασκευής

Τα γλυκά του κουταλιού ανήκουν στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και μπορούν να γίνουν με όλα τα φρούτα και τα λαχανικά της ελληνικής γης, χειμώνα και καλοκαίρι. Όμως το πιο σημαντικό για τα γλυκά του κουταλιού είναι το δέσιμο του σιροπιού.  Όλα τα μυστικά για σωστά δεμένο σιρόπι στα γλυκά του κουταλιού, σας τα έχω εδώ.

Δένω το σιρόπι στα γλυκά κουταλιού, σημαίνει δίνω τη σωστή πυκνότητα στο σιρόπι, ώστε να συντηρηθεί σωστά το γλυκό του κουταλιού για πολλούς μήνες, χωρίς να αλλοιωθεί αλλά και χωρίς να ζαχαρώσει. Το σιρόπι στα γλυκά κουταλιού πρέπει να βράσει σωστά για να μη ζαχαρώσει. Δηλαδή ένα αραιό σιρόπι όχι σωστά δεμένο, είναι αιτία να χαλάσει το γλυκό, όπως επίσης και ένα παραβρασμένο ζαχαρωμένο σιρόπι με κρυστάλλους, είναι αιτία να χαλάσει το γλυκό του κουταλιού.

Το σιρόπι στα γλυκά του κουταλιού έχει δέσει σωστά όταν: σταγόνα από το σιρόπι του γλυκού στέκεται και δεν απλώνει, δεν τρέχει δηλαδή. Αν δέσει σωστά το σιρόπι στο γλυκό κουταλιού, σημαίνει ότι έχεις εξασφαλίσει τη συντήρησή του για πάρα πολλούς μήνες.

Όταν βράζεις γλυκό κουταλιού, καλό είναι να το βράζεις σε δυο στάδια. Έτσι θα δέσει πιο σωστά το σιρόπι και το γλυκό θα έχει το χρόνο να αποβάλλει τα υγρά του μέσα στο σιρόπι όσο κρυώνει. Στο δεύτερο και τελικό στάδιο του βρασμού το σιρόπι του γλυκού θα δέσει σωστά.

Σε γενικές γραμμές, για να έχεις επιτυχημένο γλυκό του κουταλιού πρέπει να θυμάσαι τα εξής:

Τα φρούτα ή τα λαχανικά που επιλέγουμε ανεξάρτητου εποχής, θα πρέπει να είναι χωρίς χτυπήματα, χωρίς μαλάκα σημεία και χωρίς στίγματα.

Πάντα ξαφρίζουμε την επιφάνεια του γλυκού, όταν είναι αυτό αναγκαίο, κατά τη διάρκεια του βρασμού.

Για να σιγουρευτείς ότι το σιρόπι στο γλυκό κουταλιού είναι δεμένο σωστά, ένας εμπειρικός και αλάνθαστος τρόπος, είναι να βάλεις ένα πιάτο ρηχό να παγώσει για λίγα λεπτά στην κατάψυξη. Θα στάξεις λίγο καυτό σιρόπι και θα το απλώσεις με το κουτάλι. Θα φυσήξεις, κι αν σχηματίζονται κύματα στην επιφάνεια το σιρόπι σου είναι δεμένο. Εναλλακτικά, με το δάχτυλο ανοίγεις αυλάκι στο σιρόπι. Αν παραμείνει το άνοιγμα, το σιρόπι σου έχει δέσει σωστά και είναι έτοιμο.

Τα βάζα στα οποία θα φυλάξεις το γλυκό σου πρέπει να είναι πάντα αποστειρωμένα.

Κεράσια: Οι ιδιότητες, τα οφέλη και οι συνταγές
(φωτ. petros-syrigos.com)

 

Γλυκό κεράσι

Υλικά

  • 1 κιλό κεράσια
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • Χυμός από ένα λεμόνι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι

Εκτέλεση

  • Για να φτιάξουμε γλυκό του κουταλιού κεράσι, πλένουμε καλά τα κεράσια και αφαιρούμε το κουκούτσι, με το ειδικό εργαλείο ή μία προκούλα.
  • Τα βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με το μαχλέπι.
  • Αδειάζουμε από πάνω τη ζάχαρη να τα σκεπάσει παντού και σκεπάζουμε την κατσαρόλα να «μείνει» 12 ώρες περίπου.
  • Μετά τη βάζουμε στη φωτιά να βράσει το μείγμα μέχρι να δέσει το σιρόπι και σε όλη την επιφάνεια να δημιουργηθούν φουσκάλες. Αποσύρουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε σκεπασμένη με πετσέτα, όχι με το καπάκι γιατί θα σχηματιστούν υδρατμοί που θα πέσουν μέσα στο γλυκό.
  • Πρέπει να «μείνει» 24 ώρες.
  • Βράζουμε το σιρόπι ακόμα λίγο, γιατί στη διάρκεια του 24ώρου τα κεράσια έχουν αφήσει υγρά.
  • Θέλει προσοχή να μην παραβράσει.
  • Όταν «δέσει», βάζουμε το χυμό του λεμονιού να πάρουν μαζί λίγη βράση και το αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Όταν γίνει χλιαρό, το βάζουμε το γλυκό κεράσι στα βαζάκια.

Φροντίζουμε τα βαζάκια να είναι αποστειρωμένα και ζεστά, τα γεμίζουμε μέχρι το χείλος, τα κλείνουμε καλά με το καπάκι και τα γυρίζουμε ανάποδα για 24 ώρες.

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με στέβια

Όλοι έχουμε διαβάσει για τις συστάσεις επιστημόνων και επισήμων φορέων όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τον περιορισμό της ζάχαρης. Η οποία ναι μεν δίνει ενέργεια και ευχαρίστηση αλλά για λίγο μόνο χρόνο, γιατί μας κάνει να θέλουμε να ξαναφάμε κάτι γλυκό ή προϊόντα που περιέχουν αρκετή ζάχαρη.

Έτσι αρχίσαμε να αναζητούμε εναλλακτικά συστατικά της ζάχαρης. Προς αυτή την κατεύθυνση, «ανακαλύφθηκε» η στέβια. Ως ένας τρόπος για να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη, χωρίς να χάσουμε κάτι από τη γλύκα της. Και βάλαμε τη λέξη ανακαλύφθηκε σε εισαγωγικά, γιατί η στέβια υπάρχει και καταναλώνεται εδώ και αιώνες στη Λατινική Αμερική και στη συνέχεια εδώ και 40 χρόνια στην Ιαπωνία (που είναι ονομαστή για τα υψηλά πρότυπα που έχει στα προϊόντα ειδικής διατροφής).

Σε ποιους προτείνουμε στέβια

  • Σε όσους επιθυμούν να αποφύγουν τη ζάχαρη
  • Σε όσους προτιμούν να καταναλώνουν τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη
  • Σε όσους επιθυμούν να καταναλώνουν γλυκά με λιγότερες θερμίδες
  • Σε όλους τους λάτρεις των σιροπιαστών, των μαρμελάδων και των γλυκών του κουταλιού.

 

Την επόμενη Παρασκευή, θα δοκιμάσουμε τη σοκολατόπιτα χωρίς ζάχαρη του Δημήτρη Μιχαηλίδη.

Καλό τριήμερο!

 

(πηγή: petros-syrigos.com)

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε