Σάββατο, 13 Ιούλ, 2024
Μια μεγάλη αναταραχή στη θάλασσα παρατηρείται στις 27 Σεπτεμβρίου 2022 στα ανοικτά των ακτών του δανέζικου νησιού Bornholm, μετά από μια σειρά ασυνήθιστων διαρροών σε δύο αγωγούς φυσικού αερίου που διέρχονται από τη Ρωσία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία. (Δανική Διοίκηση Άμυνας)

Μυστηριώδεις διαρροές πλήττουν τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στην Ευρώπη, εγείροντας υποψίες για σαμποτάζ

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ερευνούν ρήγματα στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, οι οποίοι διατρέχουν τον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, καθώς εκφράζονται φόβοι για προφανές σαμποτάζ.

Οι δύο υπεράκτιες γραμμές του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου αναφέρθηκε ότι υπέστησαν «πρωτοφανείς» ζημιές μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με την Nord Stream AG, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα.

Η πίεση στον υποθαλάσσιο αγωγό Nord Stream 2 έπεσε αμέσως το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου, καθώς φυσαλίδες αερίου άρχισαν να στροβιλίζονται στην επιφάνεια, στα ανοικτά του νότιου άκρου του δανέζικου νησιού Bornholm.

Η δανέζικη εφημερίδα Jyllands-Posten ανέφερε ότι τα δανέζικα μαχητικά αεροσκάφη F-16 ανακάλυψαν τις διαρροές ενώ βρίσκονταν σε περιπολία.

Ωστόσο, μέσα σε λίγες ώρες από την ανακάλυψη της πρώτης εβδομάδας, αναφέρθηκε ξαφνική κατάρρευση της πίεσης στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1, με δύο διαρροές να ανακαλύπτονται βορειοανατολικά του Bornholm.

Αν και κανένας από τους δύο αγωγούς δεν ήταν σε λειτουργία, εξακολουθούσαν να περιέχουν αέριο.

Οι σεισμολόγοι εντόπισαν τρεις ξεχωριστές εκρήξεις στη Βαλτική Θάλασσα πριν ανακαλυφθούν ασυνήθιστες διαρροές στους δύο αγωγούς.

Τα σουηδικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι σταθμοί παρακολούθησης της Δανίας και της Σουηδίας κατέγραψαν δύο σημαντικές υποθαλάσσιες εκρήξεις στα σημεία των διαρροών αερίου, η μία στις 2:03 π.μ. και η άλλη στις 7:04 μ.μ., στις 26 Σεπτεμβρίου.

Το γερμανικό κέντρο γεωλογικών ερευνών GFZ ήταν επίσης μάρτυρας των εκρήξεων.

Η πρώτη έκρηξη καταγράφηκε νοτιοανατολικά του δανέζικου νησιού Bornholm, δήλωσε ο Bjorn Lund, διευθυντής του Σουηδικού Εθνικού Σεισμικού Δικτύου, σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SVT.

Η δεύτερη, ισχυρότερη έκρηξη που εντοπίστηκε βορειοανατολικά του νησιού ισοδυναμούσε με σεισμό μεγέθους 2,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σεισμικοί σταθμοί στη Νορβηγία και τη Φινλανδία κατέγραψαν επίσης τις εκρήξεις.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν πρόκειται για σεισμό», δήλωσε ο Λουντ στο Associated Press.

Το τέλος των προμηθειών φυσικού αερίου Nord Stream

Η Ρωσία είχε περικόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, καθιστώντας τους δύο αγωγούς σημεία αιχμής σε μια κλιμακούμενη ενεργειακή σύγκρουση.

Η απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου έχει αναστατώσει τις δυτικές οικονομίες, προκαλώντας την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου στα ύψη και τη διακοπή λειτουργίας σημαντικών βιομηχανιών, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Ο αγωγός Nord Stream 1 ήταν η κύρια πηγή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όταν η Gazprom διέκοψε τη λειτουργία του.

Ο άλλος αγωγός, ο Nord Stream 2, δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, όταν η Γερμανία αποσύρθηκε από το ενεργειακό έργο.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αρνήθηκε να πιστοποιήσει τον Nord Stream 2 σε αντίποινα για την εισβολή.

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία και την κεντρική Ευρώπη είναι πλέον δυνατές μόνο μέσω του αγωγού Yamal που διέρχεται από την Πολωνία ή μέσω του ουκρανικού δικτύου αγωγών.

Ο Baltic Pipe, ένας νέος υποθαλάσσιος αγωγός που θα παραδίδει νορβηγικό αέριο στην Πολωνία με ετήσια δυναμικότητα 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα, εγκαινιάστηκε κατά τη διάρκεια ενός συμβολικού «ανοίγματος της βαλβίδας» στις 27 Σεπτεμβρίου.

Κατηγορίες για σαμποτάζ

Ηγέτες και αξιωματούχοι από το Βερολίνο έως τη Μόσχα αρχίζουν να υποπτεύονται σαμποτάζ υποδομών, ενώ η ΕΕ και η Ρωσία συνεχίζουν την ενεργειακή τους αντιπαράθεση λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Στην τελετή για τα εγκαίνια του νέου Baltic Pipe, η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen δήλωσε ότι είναι πιθανό οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream να προκλήθηκαν από σαμποτάζ.

«Είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι πρόκειται για ατύχημα. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το σαμποτάζ, αλλά είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα», δήλωσε η Frederiksen στο δανέζικο πρακτορείο ειδήσεων Politiken.

«Μιλάμε για τρεις διαρροές με κάποια απόσταση μεταξύ τους και γι’ αυτό είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι πρόκειται για σύμπτωση», είπε.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki είχε επίσης υποψίες για υπονόμευση.

«Σήμερα βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πράξη δολιοφθοράς, δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες του τι συνέβη, αλλά βλέπουμε ξεκάθαρα ότι πρόκειται για μια πράξη δολιοφθοράς, που σχετίζεται με το επόμενο βήμα κλιμάκωσης της κατάστασης στην Ουκρανία», δήλωσε ο Morawiecki στην τελετή για τον αγωγό.

Οι γραμμές φυσικού αερίου στην περιοχή κοντά στο Bornholm βρίσκονται σε βάθος περίπου 70 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του νερού, δήλωσε εκπρόσωπος της Nord Stream AG στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτές τις πράξεις, αλλά υπάρχουν υποψίες για μερικούς κρατικούς φορείς.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η δολιοφθορά είναι πιθανή και ότι το περιστατικό υπονομεύει την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι τα περιστατικά είναι «πολύ ανησυχητικές ειδήσεις. Πράγματι, μιλάμε για κάποιες ζημιές ασαφούς φύσης στον αγωγό στην οικονομική ζώνη της Δανίας».

«Καμία επιλογή δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Πεσκόφ σχετικά με τις υποψίες για το ποιος ευθύνεται.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει αν οι εκρήξεις ήταν σκόπιμες.

Ο στρατός της Δανίας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις διαρροές αερίου, μαζί με ορισμένες εικόνες από τις ζημιές, οι οποίες έδειχναν φυσαλίδες μεθανίου στην επιφάνεια.

Η διαρροή αερίου στον Nord Stream 1 προκάλεσε επιφανειακή διαταραχή μεγαλύτερη από 1 χιλιόμετρο.

Η Σουηδική Ναυτιλιακή Αρχή (SMA) εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με τις διαρροές, αφού η Δανία περιόρισε τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή, καθώς τα πλοία θα μπορούσαν να χάσουν την πλευστότητά τους εάν περνούσαν από εκεί.

«Διατηρούμε επιπλέον επιφυλακή για να βεβαιωθούμε ότι κανένα πλοίο δεν πλησιάζει πολύ κοντά στην περιοχή», δήλωσε εκπρόσωπος της SMA στο Reuters.

Οι τεράστιες διαρροές στον αγωγό Nord Stream 2 θα μπορούσαν να χρειαστούν ίσως και μια εβδομάδα για να περιοριστούν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενέργειας της Δανίας, Kristoffer Bottzauw.

«Η επιφάνεια της θάλασσας είναι γεμάτη μεθάνιο, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκρήξεων στην περιοχή», δήλωσε ο Bottzauw.

Αυξημένη ασφάλεια για τις ενεργειακές προμήθειες

Η Αρχή Ασφάλειας Πετρελαίου της Νορβηγίας είπε στις πετρελαϊκές εταιρείες να είναι παρατηρητικές σε τυχόν μη αναγνωρισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που παρατηρούνται κοντά σε νορβηγικές υπεράκτιες ενεργειακές πλατφόρμες, λόγω φόβων για πιθανές επιθέσεις.

Οι αρχές της Δανίας αύξησαν επίσης τις προφυλάξεις ασφαλείας για τον τομέα ενέργειας και φυσικού αερίου της Δανίας μετά τις διαρροές.

Αυτό οφείλεται σε μια προηγούμενη αποτυχημένη επίθεση στον Nord Stream 2 μέσω υποβρύχιου μη επανδρωμένου αεροσκάφους οπλισμένου με εκρηκτικά, το οποίο ανακαλύφθηκε κοντά στο εργοτάξιο του αγωγού στα ανοικτά του Γκότλαντ το 2015.

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι απέτρεψαν μια επίθεση σε υποδομές που παρέχουν ενέργεια στην Τουρκία και την Ευρώπη, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι επιχείρησε να βλάψει το δίκτυο.

Η απώλεια φυσικού αερίου από το δίκτυο Nord Stream πιθανόν να αμβλύνει τις όποιες εναπομείνασες προσδοκίες ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να λάβει φυσικό αέριο μέσω του αγωγού πριν από τον χειμώνα.

Αρκετοί Γερμανοί πολιτικοί είχαν προτείνει διαπραγματεύσεις με το Κρεμλίνο σχετικά με την επαναλειτουργία των αγωγών λόγω των φόβων για μαζικές αναταραχές και οικονομική κατάρρευση αυτόν τον χειμώνα. Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν με την είδηση των εκρήξεων, με τον ευρωπαϊκό ολλανδικό δείκτη αναφοράς να σκαρφαλώνει σχεδόν 10% στις 27 Σεπτεμβρίου.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι πάνω από 200 τοις εκατό υψηλότερες από την ίδια στιγμή το 2021.

Το Reuters και το Associated Press συνέβαλαν σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε