Σάββατο, 28 Ιαν, 2023
Kάτοικοι κάνουν ουρά για τεστ COVID-19 στο Χαρμπίν, στη βορειοανατολική επαρχία Χέιλονγκτζιανγκ της Κίνας, στις 22 Σεπτεμβρίου 2021. (STR/AFP μέσω Getty Images)

Νέα έξαρση του COVID-19 θέτει σε lockdown πόλεις και λιμάνια στην βόρεια Κίνα

Τουλάχιστον 16 επαρχίες στην ηπειρωτική Κίνα γνώρισαν πρόσφατα έναν νέο γύρο έξαρσης του COVID-19.

Αυστηρότεροι περιορισμοί έχουν εφαρμοστεί στη βόρεια Κίνα. Εργοστάσια, επιχειρήσεις και συνοριακά λιμάνια έχουν κλείσει, έχει ανασταλεί η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς και οι άνθρωποι δεν επιτρέπεται να μετακινούνται μέσα και έξω από την πόλη αφήνοντας τους ταξιδιώτες αποκλεισμένους και ορισμένους κατοίκους να δυσκολεύονται ακόμη και στην πρόσβαση τροφής.

Η «Heilongjiang Daily» της ηπειρωτικής Κίνας ανέφερε στις 28 Οκτωβρίου ότι η επιδημία COVID-19 στην Κίνα αντικατοπτρίζει μια σοβαρή κατάσταση καθώς εξαπλώνεται από πολλά σημεία. Σύμφωνα με επίσημες αναφορές, στις 27 Οκτωβρίου, τέσσερα νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στη Χέιλονγκτζιανγκ.

Στις 28 Οκτωβρίου, ο κύριος Γουάνγκ, κάτοικος της πόλης Χέιχε της επαρχίας Χέιλονγκτζιανγκ, δήλωσε στην κινέζικη έκδοση της Epoch Times ότι ένα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν ένας κάτοικος της πόλης που διαγνώστηκε στο Νοσοκομείο Κινέζικης Παραδοσιακής Ιατρικής Χέιχε (Heihe Traditional Chinese Medicine Hospital).

«Εμείς οι κάτοικοι γνωρίζουμε πράγματα, αλλά δεν τολμάμε να τα πούμε ανοιχτά. Αυτή είναι η δεύτερη φορά φέτος που η πόλη μπαίνει σε lockdown. Από χθες (27 Οκτωβρίου) το πρωί, ολόκληρη η πόλη έχει κλείσει όπως επίσης και όλα τα καταστήματα», είπε ο Γουάνγκ. Πρόσθεσε ότι ολόκληρη η πόλη περνά από ένα δεύτερο γύρο διαγνωστικών τεστ νουκλεϊκού οξέος. Είπε ότι είχε ακούσει σχέδια για τουλάχιστον πέντε γύρους διαγνωστικών τεστ.

Αξιωματούχοι της πόλης Χέιχε ανακοίνωσαν στις 27 Οκτωβρίου ότι η πόλη θα εφαρμόσει τους πιο αυστηρούς ελέγχους στην αστική κοινότητα από τα μεσάνυχτα της 28ης Οκτωβρίου. Εκτός κάποιων συγκεκριμένων υπηρεσιών όπως υδροδότηση, ηλεκτροδότηση, διανομή φυσικού αερίου, τηλεπικοινωνίες και σώματα ασφαλείας όλες οι άλλες υπηρεσίες και επιχειρήσεις αναστέλλονται. Εκτός του προσωπικό από υπηρεσίες εγκεκριμένες από την κυβέρνηση, οι πολίτες δεν επιτρέπεται να βγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους και τα σούπερ μάρκετ, οι αποθήκες, τα παντοπωλεία και τα φαρμακεία είναι ανοιχτά μόνο για περιορισμένες ώρες συναλλαγών. Απαγορεύεται η είσοδος ή η έξοδος ατόμων και οχημάτων από και προς την πόλη, εκτός εάν κριθεί απαραίτητο από τις αρχές, ενώ έχουν διακοπεί και υπηρεσίες μεταφοράς όπως λεωφορεία και ταξί. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν στις 29 Οκτωβρίου ότι ορισμένες πτήσεις και δρομολόγια τρένων έχουν επίσης ακυρωθεί.

Η Epoch Times έλαβε ένα βίντεο που δείχνει έναν χώρο μαζικών δοκιμών COVID-19 στην πόλη Χέι χε στις 27 Οκτωβρίου.

Η Τζιαμούσι, μια άλλη πόλη της επαρχίας Χέιλονγκτζιανγκ που βρίσκεται κοντά στα ρωσικά σύνορα, έχει τεθεί σε έκτακτο lockdown για επτά ημέρες έως τις 3 Νοεμβρίου. Η πόλη έχει απαγορεύσει την είσοδο σε τουρίστες. Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης αυστηρότερους περιορισμούς όσον αναφορά τις συγκεντρώσεις και απαγόρευσαν τις επισκέψεις σε γηροκομεία και ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Υπάλληλος ενός φαρμακείου στην περιοχή Σιανγκγουανγκ της πόλης Τζιαμούσι δήλωσε στην κινέζικη έκδοση της Epoch Times ότι από τις 28 Οκτωβρίου, όλα τα φάρμακα για το κρυολόγημα, τον πυρετό, τον βήχα κτλ δεν θα επιτρέπεται να πωλούνται σε ιδιώτες. «Αν έχετε συμπτώματα κρυολογήματος και πυρετού, πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο για να το ελέγξετε», ο υπάλληλος πρόσθεσε ότι δεν ήταν σίγουροι πότε θα αρθεί η απαγόρευση αυτή.

Μια σοβαρή έξαρση συνέβη πρόσφατα στην Εσωτερική Μογγολία, με το Ετζίνα Μπάνερ να είναι το επίκεντρο της επιδημίας. Στις 29 Οκτωβρίου, πολίτες της συνοριακής πόλης Κέκε είπαν στους δημοσιογράφους ότι το λιμάνι εισόδου έχει κλείσει, καθώς και η πρωτεύουσα Χοχότ. Και τα δύο είναι κύρια λιμάνια για την προμήθεια άνθρακα στην υπόλοιπη Κίνα.

Ένας κάτοικος, δήλωσε στην κινέζικη έκδοση της Epoch Times στις 27 Οκτωβρίου ότι η περιοχή έχει αποκλειστεί για περισσότερες από δέκα ημέρες.

«Το σχολείο Κουαντσί είναι κλειστό από τις 17 Οκτωβρίου και τα εργοστάσια και τα καταστήματα έχουν κλείσει. Κανείς δεν επιτρέπεται να βγει έξω», είπε. «Το λιμάνι του Κίεκ προορίζεται κυρίως για εισαγωγή άνθρακα και τώρα είναι τελείως κλειστό».

Ένας άλλος κάτοικος είπε ότι υπό το συνεχιζόμενο lockdown, δεν υπάρχει πλέον φαγητό για πολλά νοικοκυριά και δεκάδες χιλιάδες τουρίστες είναι αποκλεισμένοι.

Δεδομένου ότι το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς έχει αποκρύψει την πραγματική κατάσταση της επιδημίας COVID-19 στην Κίνα από την έναρξή της στη Γουχάν, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων.

Οι Χονγκ Νινγκ, Γκου Σιαοχούα και Τζάο Φενγκχουαν συνέβαλαν στο άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε