Πέμπτη, 07 Δεκ, 2023
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ιατρικής που διενεργούν μια εξέταση για τον προσδιορισμό της ομάδας αίματος ενός ασθενούς θα μπορούσαν να βρουν τη διαδικασία ταχύτερη και ευκολότερη στο μέλλον, χρησιμοποιώντας μια φθηνή εξέταση με δείκτη αίματος σε χαρτί. (iStock)

Νέα Μελέτη: Η ομάδα αίματός σας μπορεί να προβλέπει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Γνωρίζατε ότι η ομάδα αίματος μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο πρόωρου εγκεφαλικού επεισοδίου πριν από την ηλικία των 60 ετών;

Μια νέα μετα-ανάλυση με επικεφαλής ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ (University of Maryland School of Medicine-UMSOM) διαπίστωσε ότι ο τύπος αίματος του ανθρώπου θα μπορούσε να σχετίζεται με πρώιμο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, που εμφανίζεται συγκεκριμένα σε νεαρούς ενήλικες πριν από την ηλικία των 60 ετών.

Ο Στίβεν Τζ. Κίτνερ, MD, MPH, καθηγητής Νευρολογίας στο UMSOM δηλώνει ότι το πρώιμο εγκεφαλικό επεισόδιο αυξάνεται στους ανθρώπους και υπάρχουν λίγες έρευνες σχετικά με το γιατί συμβαίνει αυτό.

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια διαταραχή που εμφανίζεται όταν το αίμα δεν μπορεί να μεταφερθεί στις αρτηρίες που οδηγούν στον εγκέφαλο λόγω θρόμβων αίματος. Το πρώιμο εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που εμφανίζεται σε νέους ανθρώπους πριν από την ηλικία των 60 ετών, ενώ το εγκεφαλικό επεισόδιο όψιμης έναρξης (ή όψιμο εγκεφαλικό επεισόδιο) είναι πιθανό να εμφανιστεί σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

«Αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από το απειλητικό για τη ζωή συμβάν και οι επιζώντες αντιμετωπίζουν ενδεχομένως δεκαετίες με αναπηρία», δήλωσε ο Κίτνερ.

Ο Κίτνερ, μαζί με άλλους συναδέλφους του, παρήγαγε μια μετα-ανάλυση μελετών συσχέτισης ολόκληρου του γονιδιώματος για πρώιμο εγκεφαλικό επεισόδιο σε ηλικίες από 18 έως 59 ετών, συμπεριλαμβανομένων 16.730 περιπτώσεων εγκεφαλικού επεισοδίου και 599.237 ελέγχων χωρίς εγκεφαλικό επεισόδιο. Διεξήγαγαν 48 διάφορες μελέτες και συνέκριναν τα μεγέθη επίδρασης και τον πολυγονιδιακό κίνδυνο για θρόμβους αίματος (φλεβική θρομβοεμβολή) μεταξύ πρώιμου και όψιμου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα χρωμοσώματα από περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου και ομάδες ελέγχου, άτομα που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, για να εντοπίσουν τη συσχέτιση μεταξύ γενετικών παραλλαγών και πρώιμου εγκεφαλικού επεισοδίου. Διαπίστωσαν ότι δύο παραλλαγές, οι οποίες είναι η ομάδα αίματος Ο και η ομάδα αίματος Α, έχουν μεγαλύτερα μεγέθη επίδρασης στο πρώιμο εγκεφαλικό επεισόδιο από ό,τι στο όψιμο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα γονίδια βρίσκονται στα χρωμοσώματα που μπορούν να καθορίσουν τους τύπους αίματος των ανθρώπων. Με βάση τη διερεύνηση των διαφορετικών τύπων αίματος και του πρώιμου εγκεφαλικού επεισοδίου, οι ερευνητές βρήκαν τη σύνδεση μεταξύ των δύο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology. Δείχνει ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν πρώιμο εγκεφαλικό επεισόδιο από τα άτομα με ομάδα αίματος Ο, σε σύγκριση με τα άτομα που έχουν καθυστερημένο εγκεφαλικό επεισόδιο ή δεν έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Και οι άνθρωποι που εμφανίζουν καθυστερημένο εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίζονται συνήθως στην ομάδα του τύπου αίματος Β σε σύγκριση με τους ανθρώπους ελέγχου.

Όσοι έχουν ομάδα αίματος Α έχουν 16% υψηλότερο κίνδυνο πρώιμου εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο έχουν 12% χαμηλότερο κίνδυνο καθυστερημένου εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σύγκριση με τους άλλους τύπους αίματος.

«Η συσχέτιση της ομάδας αίματος με το εγκεφαλικό επεισόδιο που εκδηλώνεται αργότερα ήταν πολύ ασθενέστερη απ’ ό,τι βρήκαμε με το πρώιμο εγκεφαλικό επεισόδιο», πρόσθεσε επίσης ο επιστημονικός συνυπεύθυνος της μελέτης Μπράξτον Ν. Μίτσελ, PhD, MPH.

Η έρευνα δεν δείχνει κανένα στοιχείο για τον λόγο για τον οποίο οι ομάδες τύπου Α έχουν υψηλότερο κίνδυνο πρώιμου εγκεφαλικού επεισοδίου. Σύμφωνα με τον Κίτνερ, οι παράγοντες πήξης του αίματος, όπως τα αιμοπετάλια και τα κύτταρα, παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη φλεβικής θρομβοεμβολής, ειδικά θρόμβων αίματος στα πόδια, γνωστών ως εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Οι μελέτες επικεντρώθηκαν στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Ιαπωνία, το Πακιστάν και την Αυστραλία και μόνο το 35 τοις εκατό από αυτές είναι μη ευρωπαϊκές. Θα χρειαστούν μελέτες παρακολούθησης για να εντοπιστούν οι μηχανισμοί του αυξημένου κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όσον αφορά τη μετριοπάθεια του αυξημένου κινδύνου, τα άτομα με τύπο Α δεν θα πρέπει να ανησυχούν πολύ για αυτό το εύρημα. Ωστόσο, η μελέτη αυτή απαιτεί περισσότερη διερεύνηση σχετικά με τις γενετικές παραλλαγές και το πρώιμο εγκεφαλικό επεισόδιο, ώστε να αποκλειστούν οι νέοι ενήλικες από αυτά τα πιθανώς καταστροφικά περιστατικά.

Η μελέτη υποστηρίχθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και το Υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων (National Institutes of Health και Department of Veterans Affairs).

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε