Κυριακή, 04 Δεκ, 2022
Μια εικόνα του γαλαξία ALESS 073.1, μόλις 1,2 δισεκατομμύρια χρόνια μετά τη μεγάλη έκρηξη. (Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ)

Νέα στοιχεία αντιτίθενται στην θεωρία γαλαξιακής εξέλιξης στο αρχικό σύμπαν

Από τον Λου Σιάο

Μια πρόσφατη παρατήρηση αμφισβήτησε την τρέχουσα θεωρία σχετικά με τον τρόπο σχηματισμού των γαλαξιών, στις αρχικές ημέρες του σύμπαντος.

Πολλοί κοσμολόγοι πιστεύουν ότι το σύμπαν ξεκίνησε με μια μεγάλη έκρηξη. Επομένως, οι γαλαξίες που σχηματίζονται στο αρχικό σύμπαν, μπορεί να βιώσουν πολύ χαοτικές φυσικές διεργασίες, οι οποίες τους έκαναν να φαίνονται χαοτικοί.

Ωστόσο, η νέα μελέτη έχει δημιουργήσει σοβαρές αμφιβολίες για αυτήν την οπτική. Οι επιστήμονες παρατήρησαν έναν γαλαξία με τον σχηματισμό αστεριού, που ονομάζεται ALESS 073.1, ο οποίος απέχει 12,5 δισεκατομμύρια έτη φωτός και μοιάζει πολύ με έναν τυπικό ώριμο γαλαξία.

Λόγω της μεγάλης απόστασης του ALESS 073.1 από τη Γη, το φως του διαρκεί δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει σε μας. Αυτό επέτρεψε στην ομάδα να εξερευνήσει τον σχηματισμό και την εξέλιξη του γαλαξία, κατά τη βρεφική του ηλικία.

Η ομάδα, με επικεφαλής τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, χρησιμοποίησε το τηλεσκόπιο Atacama Large Millimeter / submillimeter Array (ALMA) για να αναλύσει τις κινηματικές ιδιότητες του ALESS 073.1.

Με προσεκτικές αναλύσεις, η ομάδα έλαβε μία από τις πιο ευκρινείς εικόνες αυτού του αρχέγονου γαλαξία. Οι πρωτοφανείς εικόνες επέτρεψαν στην ομάδα να πραγματοποιήσει μια λεπτομερή μελέτη της εσωτερικής του δομής.

Οι γαλαξίες μπορούν να έχουν ποικιλία σχημάτων, μεγεθών και χρωμάτων. Γενικά, οι γαλαξίες αποτελούνται από διάφορα μέρη, όπως το κεντρικό τμήμα και τους σπειροειδείς βραχίονες.

«Ανακαλύψαμε ότι ένα τεράστιο κεντρικό τμήμα, ένας κανονικός περιστρεφόμενος δίσκος και κατά πάσα πιθανότητα σπειροειδείς βραχίονες, βρίσκονταν ήδη σε αυτόν τον γαλαξία όταν το Σύμπαν ήταν μόλις το 10% της τρέχουσας ηλικίας του», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Φεντερίκο Λέλλι, ο οποίος ανέλαβε την έρευνα στη Σχολή Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ.

«Με άλλα λόγια, αυτός ο γαλαξίας μοιάζει με έναν ενήλικο ενώ θα έπρεπε να ήταν ένα μικρό παιδί».

Ένας από τους ερευνητές της μελέτης, ο Δρ. Τίμοθι Ντέιβις, από τη Σχολή Φυσικής και Αστρονομίας δήλωσε: «Αυτή η θεαματική ανακάλυψη αμφισβητεί την τρέχουσα κατανόησή μας για το πώς σχηματίζονται οι γαλαξίες, επειδή πιστεύαμε ότι αυτά τα χαρακτηριστικά προέκυπταν μόνο σε “ώριμους” γαλαξίες και όχι σε νέους».

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που παραθέτει ο Ντέιβις, είναι η παρουσία κεντρικού τμήματος. Πιστεύεται ότι τα ογκώδη εξογκώματα πρέπει να σχηματίζονται πολύ αργά, είτε μέσω της συγχώνευσης μικρότερων γαλαξιών, είτε μέσω ορισμένων εσωτερικών διαδικασιών.

Ωστόσο, οι κινηματικές ιδιότητες του ALESS 073.1, αποκάλυψαν ότι τα κεντρικά τμήματα μπορούν να σχηματιστούν εξαιρετικά γρήγορα και σχεδόν τα μισά από τα αστέρια του φάνηκαν να ανήκουν σε κεντρικό τμήμα.

Μερικοί ώριμοι γαλαξίες όπως ο γαλαξίας μας μπορεί να έχουν σπειροειδείς βραχίονες, οι οποίοι τους δίνουν ένα ξεχωριστό σπειροειδές σχήμα.

Προς έκπληξη της ομάδας, σχήματα παρόμοια με σπειροειδείς βραχίονες εντοπίστηκαν στον ALESS 073.1. Εδώ και πολύ καιρό πιστεύεται ότι οι αρχικοί γαλαξίες είναι χαοτικοί και σε αταξία αντί να έχουν κανονικές, καλά οργανωμένες δομές όπως οι σπειροειδείς βραχίονες.

«Ένας γαλαξίας όπως ο ALESS 073.1 απλώς αψηφά την κατανόησή μας για τον σχηματισμό των γαλαξιών», κατέληξε ο Δρ. Λέλλι.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο Science.

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε