Κυριακή, 23 Ιούν, 2024
Η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι οι δύο χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Νέες επαφές για την προστασία του περιβάλλοντος μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας

Στο Πεκίνο μετέβη εχθές ο Aμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το κλίμα Τζον Κέρι για  συνομιλίες με τον Kινέζο ομόλογό του Σιέ Τζενχουά.

Η συνάντηση των δύο αξιωματούχων λαμβάνει χώρα σήμερα, ενώ η παραμονή του κου Κέρι στη χώρα έχει προγραμματιστεί μέχρι την Τετάρτη. Ακόμη δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για την εξέλιξη των συνομιλιών.

Ο κος Κέρι είναι το τρίτο κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, μετά τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, που κάνει πολυήμερη επίσημη επίσκεψη στην ασιατική χώρα, στο πλαίσιο των προσπαθειών αναθέρμανσης των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας έπειτα από μήνες εντάσεων.

Η κυβέρνηση της Κίνας πρακτικά ανέστειλε τις διμερείς επαφές για το κλίμα το περασμένο καλοκαίρι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ταξίδι που έκανε η Δημοκρατική τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι στην Ταϊβάν.

Πέραν της νήσου, τα ζητήματα που προκαλούν εντάσεις στη σχέση των δυο μεγάλων δυνάμεων είναι πολλά και διάφορα: εκτείνονται από το εμπόριο ως τις διαφορές απόψεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, από τις κινεζικές διεκδικήσεις στη Νότια και την Ανατολική Σινική Θάλασσα ως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μειονότητα των Ουιγούρων κ.ο.κ..

Μολαταύτα, η επίσκεψη του κ. Κέρι αποτελεί «ακόμη μια ένδειξη ότι οι δύο πλευρές καταβάλλουν προσπάθειες να σταματήσουν την καθοδική περιδίνηση» της σχέσης τους, σημείωσε κύριο άρθρο της αγγλόφωνης έκδοσης της Ημερησίας της Κίνας.

Καθώς η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι οι δύο χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, έχουν «ιδιαίτερη ευθύνη να βρουν κοινό τόπο και να αντιμετωπίσουν από κοινού την κλιματική αλλαγή», κατά το κείμενο, που συνάδει με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Κέρι στην εφημερίδα New York Times.

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος αναμένεται να καλέσει το Πεκίνο να «μην κρύβεται πίσω από τον ισχυρισμό πως είναι αναπτυσσόμενη χώρα», αλλά να πράξει περισσότερα, είπε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας. «Κάθε χώρα, περιλαμβανομένης της Κίνας, έχει ευθύνη να μειώσει τις εκπομπές της», είπε. «Θεωρώ πως ο κόσμος πρέπει να ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο την Κίνα, αν όχι να την πιέσει, να λάβει πολύ πιο ριζοσπαστικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών της», επέμεινε.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία έχει «ακόμη πολλή δουλειά να κάνει στο πεδίο αυτό» και ο κος Κέρι «θα επιμείνει στο συγκεκριμένο σημείο στο ταξίδι του στο Πεκίνο», συμπλήρωσε.

Το ταξίδι του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου στην κινεζική πρωτεύουσα καταγράφεται τέσσερεις μήνες πριν από την COP28 και καθώς ο αντίκτυπος του φαινομένου του θερμοκηπίου γίνεται οδυνηρά αισθητός στον πλανήτη, με κύματα καύσωνα σε αρκετές περιοχές του κόσμου. Από αυτά δεν γλιτώνει ούτε η Κίνα: η πρωτεύουσά της αντιμετωπίζει για εβδομάδες θερμοκρασίες περί τους 40 ° C.

Η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν θεωρεί πως το κλίμα αποτελεί πεδίο στο οποίο οι δυο δυνάμεις, που επιδίδονται σε ανελέητο ανταγωνισμό κατά τα άλλα, μπορούν να συνεργαστούν στενά.

Η Κίνα έχει υποσχεθεί ότι η κορύφωση των εκπομπών της θα σημειωθεί το αργότερο έως το 2030 και ότι θα επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2060. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει δεσμευθεί πως η χώρα θα μειώσει δραστικά τη χρήση άνθρακα το αργότερο έως το 2026.

Οι Αρχές, ωστόσο, έδωσαν πράσινο φως τον Απρίλιο σε νέα αύξηση του παραγωγικού δυναμικού ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών που καίνε άνθρακα, εγείροντας αμφιβολίες για την τήρηση των στόχων που έχουν τεθεί για το κλίμα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε