Σάββατο, 13 Απρ, 2024
(Shutterstock)

Νεφρική νόσος: 7 πρώιμα συμπτώματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Η νεφρική νόσος είναι γνωστή ως ο “σιωπηλός δολοφόνος” επειδή συχνά δεν έχει εμφανή πρώιμα συμπτώματα. Υπολογίζεται ότι έως και το 90 τοις εκατό των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες με χρόνια νεφρική νόσο έχουν άγνοια της ασθένειας μέχρι να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο.

Καθώς η νεφρική νόσος εξελίσσεται, μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια, που απαιτεί αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Δρ. Τζίνγκντουαν Γιανγκ (Jingduan Yang, MD), ιδρυτής και διευθυντής του Yang Institute of Integrative Medicine και ιατρός της δυτικής και κινέζικης ιατρικής, δήλωσε στο διαδικτυακό πρόγραμμα “Four Dimensions of Health” ότι πρόσφατα είδε αρκετούς ασθενείς που δεν ήταν πολύ μεγάλοι σε ηλικία αλλά παρουσίαζαν νεφρική ανεπάρκεια.

Ωστόσο, επειδή πέρασε αρκετός καιρός μέχρι να κάνουν επισκεφτούν τον γιατρό, οι θεραπευτικές τους επιλογές ήταν περιορισμένες. Εάν είχαν λάβει έγκαιρα θεραπεία, η επιδείνωση της νεφρικής τους λειτουργίας μπορεί να είχε αποφευχθεί.

Ο Γιανγκ επεσήμανε ότι ορισμένα πρώιμα συμπτώματα της νεφρικής νόσου μπορεί να μην φαίνεται να σχετίζονται με τα νεφρά, αλλά πράγματι προκαλούνται από τη μειωμένη νεφρική λειτουργία.

Ακολουθούν επτά συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε:

1. Ναυτία, εμετός και απώλεια όρεξης

Η νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση τοξινών, μεταβολική οξέωση και διαταραχές στους ηλεκτρολύτες του σώματος, οδηγώντας σε γαστρεντερικές διαταραχές και συμπτώματα ναυτίας και εμετού, οπότε να γνωρίζετε ότι τα πεπτικά προβλήματα μπορεί να σχετίζονται με τα νεφρά.

Η νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση τοξινών στο σώμα, οδηγώντας σε γαστρεντερικές διαταραχές και συμπτώματα ναυτίας και εμετού. (Shutterstock)

 

2. Αναιμία και χρόνια κόπωση

Μία από τις λειτουργίες των νεφρών είναι η σύνθεση της ερυθροποιητίνης, μιας ορμόνης που διεγείρει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών, καθώς και η προστασία των καρδιομυοκυττάρων και η διέγερση της αναγέννησης των καρδιομυοκυττάρων και των αιμοφόρων αγγείων. Η κακή λειτουργία των νεφρών μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, με αποτέλεσμα συμπτώματα χρόνιας κόπωσης.

Η κακή λειτουργία των νεφρών, μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. (Shutterstock)

 

3. Φαγούρα στο δέρμα

Όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά, οι τοξίνες δεν απεκκρίνονται επαρκώς μέσω των νεφρών, γεγονός που μπορεί να φαγούρα στο δέρμα και ξηρότητα. Η νεφρική νόσος μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγές στα επίπεδα ορισμένων ορμονών στο σώμα που μπορεί να οδηγήσουν σε κνησμό.

Εάν έχετε φαγούρα στο δέρμα, «μην πάτε απλώς στον δερματολόγο, αλλά σκεφτείτε την πιθανότητα νεφρικής ανεπάρκειας», δήλωσε ο Γιανγκ.

Η φαγούρα στο δέρμα μπορεί επίσης να προκληθεί από έλλειψη βιταμίνης Β6 ή ψευδαργύρου, καθώς και από υψηλά επίπεδα αμμωνίας στο αίμα.

Όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά, οι τοξίνες στο σώμα δεν μπορούν να αποβληθούν μέσω των νεφρών, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και κνησμό στο δέρμα. (Shutterstock)

 

4. Αλλαγή στα ούρα

Μία από τις κύριες λειτουργίες των νεφρών είναι η παραγωγή ούρων. Εάν υπάρχει πρόβλημα στα νεφρά, τα ούρα μπορεί να γίνουν θολά ή αφρώδη ή να έχουν αίμα μέσα τους.

Είναι τα αφρώδη ούρα σύμπτωμα νεφρικής νόσου; Ο Γιανγκ είπε ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν φυσαλίδες στα ούρα περιστασιακά. Παρόλα αυτά, η πρωτεϊνουρία (η παρουσία περίσσειας πρωτεΐνης στα ούρα) μπορεί να είναι ενδεικτική νεφρικής βλάβης και μπορεί να προκαλέσει αφρισμένα ούρα. Εάν υπάρχουν πολλές φυσαλίδες στα ούρα κάθε φορά και οι φυσαλίδες δεν εξαφανίζονται μετά από 30 δευτερόλεπτα, ο Γιανγκ συνιστά να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Εάν τα ούρα είναι σκούρα και κίτρινα, μπορεί να περιέχουν κύτταρα αίματος, δηλαδή να υπάρχει αιματουρία. Έχετε επίσης κατά νου ότι αν παίρνετε σύμπλεγμα βιταμινών Β, τα ούρα σας μπορεί να γίνουν κίτρινα ή κόκκινα.

Τα νεφρά είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ούρων, ωστόσο, η παραγωγή ούρων μπορεί να μειωθεί όταν η λειτουργία των νεφρών είναι μη φυσιολογική. Αυτό συμβαίνει επειδή τα νεφρά μπορεί να μην είναι σε θέση να φιλτράρουν αποτελεσματικά το αίμα όταν έχουν υποστεί βλάβη.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη θεωρία της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής (TCM), η συχνή ημερήσια ούρηση και η υπερβολική νυχτερινή ούρηση είναι συμπτώματα της αδύναμης ενέργειας των νεφρών, που ονομάζεται “ανεπάρκεια νεφρικού τσι”. Παρόλο που μπορεί να μην είναι δυνατόν να ανιχνευθούν τα προβλήματα των νεφρών σε χημικό επίπεδο, μπορεί να είναι ήδη παρόντα σε ενεργειακό επίπεδο.

Τα νεφρικά προβλήματα μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα θολά, αφρώδη ή αιματηρά ούρα. (Shutterstock)

 

5. Οξύς και χρόνιος πόνος στη μέση

Οι νεφροί βρίσκονται στο κάτω μέρος της πλάτης. Εάν έχετε έντονο πόνο στην πλάτη, μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι έχετε πρόβλημα στα νεφρά σας. Ο χρόνιος πόνος στη μέση πρέπει επίσης να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Η νεφρική νόσος μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πόνο στη μέση, στο πίσω μέρος των ποδιών και τους αστραγάλους κατά μήκος του μεσημβρινού της ουροδόχου κύστης.

Σύμφωνα με την TCM, οι μεσημβρινοί είναι τα κανάλια της ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα και η ενέργεια των εσωτερικών οργάνων θα ρέει μέσω των μεσημβρινών σε όλο το σώμα. Όταν εμφανίζεται μια ασθένεια σε ένα εσωτερικό όργανο, ο αντίστοιχος μεσημβρινός αισθάνεται πόνο και δυσφορία. Εάν υπάρχει πρόβλημα με τα νεφρά, θα επηρεάσει επίσης την περιοχή του μεσημβρινού της ουροδόχου κύστης.

Η ασθένεια των νεφρών μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο στη μέση. (Shutterstock)

 

6. Μεταλλική οσμή και γεύση

Όταν υπάρχει πρόβλημα με τη λειτουργία των νεφρών, συχνά θα έχετε μια μεταλλική γεύση στο στόμα σας. Σε σοβαρές περιπτώσεις, θα μυρίσετε μια έντονη οσμή αμμωνίας όταν αναπνέετε. Αυτό προκαλείται από το υψηλό επίπεδο ουρίας στο αίμα σας.

7. Υψηλή αρτηριακή πίεση σε νεότερους ασθενείς

Η υπέρταση παρατηρείται συνήθως στους ηλικιωμένους. Εάν ένα νεότερο άτομο εμφανίσει υπέρταση, μπορεί να σχετίζεται με νεφρική νόσο.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση προκαλεί βλάβη στις ίνες στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό καταστρέφει τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στους νεφρούς και εμποδίζει τους νεφρούς να επιτελέσουν τη λειτουργία διήθησής τους. Η νεφρική νόσος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ορμονική ανισορροπία, η οποία αυξάνει τις ορμόνες που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο.

Η υπέρταση στους νέους μπορεί να σχετίζεται με τη νεφρική νόσο. (Shutterstock)

Αποφυγή παραγόντων που προκαλούν νεφρική νόσο

Ο Γιανγκ υπενθύμισε επίσης στους ανθρώπους να αποφεύγουν συνήθειες που βλάπτουν τη λειτουργία των νεφρών, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων και της αποφυγής βαρέων μετάλλων, τα οποία μπορούν να αυξήσουν το στρες στα νεφρά. Τόνισε ότι οι καπνιστές είναι πιο πιθανό να προσλαμβάνουν βαρέα μέταλλα, ενώ η νικοτίνη στα τσιγάρα αυξάνει επίσης την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, αποφύγετε τη χρήση πλαστικών σκευών για να ζεστάνετε φαγητό.

Όσον αφορά τη διατροφή, ο Γιανγκ συνιστά την κατανάλωση περισσότερων τροφίμων με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και τη συμπληρωματική χορήγηση ανθοκυανών, κουρκουμίνης, κατεχινών, βιταμινών C και Ε και τη λήψη κατάλληλης ποσότητας ψευδαργύρου, ο οποίος βοηθά στην αποβολή των βαρέων μετάλλων.

Επιπλέον, η κατανάλωση νερού είναι απαραίτητη για την αποτοξίνωση των νεφρών και θα βοηθήσει στην πρόληψη των λίθων στα νεφρά. Ο Γιανγκ συνιστά την κατανάλωση επτά έως οκτώ ποτηριών νερού καθημερινά και ακόμα περισσότερα το καλοκαίρι.

Της Teresa Zhang

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε