Σάββατο, 02 Μαρ, 2024
Ένα σύννεφο σκόνης και θρυμμάτων εκτοξεύεται από την επιφάνεια του αστεροειδή Δίμορφος από το διαστημικό σκάφος DART της NASA μετά την πρόσκρουσή του στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, που καταγράφηκε από το τηλεσκόπιο SOAR του NOIRLab του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ στη Χιλή. (Teddy Kareta, Matthew Knight/NOIRLab μέσω AP)

Ο αστεροειδής που χτυπήθηκε από το σκάφος Dart της Nasa άφησε ίχνη 10.000 χιλιομέτρων

Διάστημα

Ο αστεροειδής που χτυπήθηκε από ένα διαστημικό σκάφος της NASA άφησε ίχνη σκόνης και θρυμμάτων 10.000 χιλιομέτρων από την πρόσκρουση.

Η εντυπωσιακή σκηνή εκατομμυρίων μιλίων μακριά, τραβήχτηκε δύο ημέρες μετά τη σύγκρουση από αστρονόμους στη Χιλή, οι οποίοι μπόρεσαν να καταγράψουν το τεράστιο ίχνος χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Southern Astrophysical Research.

Η εικόνα δείχνει ένα επεκτεινόμενο σύννεφο που μοιάζει με κομήτη, μήκους άνω των 10.000 χιλιομέτρων, αποτελούμενο από σκόνη και άλλα υλικά που εκτοξεύτηκαν από τον κρατήρα της πρόσκρουσης.

Αυτός ο πίδακας επιταχύνεται μακριά από τον ακίνδυνο αστεροειδή, λόγω της πίεσης που ασκείται σε αυτόν από την ηλιακή ακτινοβολία, δήλωσε ο Μάθιου Νάιτ του Εργαστηρίου Ναυτικών Ερευνών των ΗΠΑ, ο οποίος έκανε την παρατήρηση μαζί με τον Τέντι Καρέτα του Παρατηρητηρίου Lowell χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Southern Astrophysical Research.

Οι επιστήμονες αναμένουν ότι το ίχνος των συντριμμιών θα μακρύνει ακόμη περισσότερο και θα διασκορπιστεί ακόμη περισσότερο, ενώ κάποια στιγμή θα γίνει τόσο μικρό που δεν θα μπορεί να ανιχνευθεί.

«Σε εκείνο το σημείο, θα είναι σαν οποιαδήποτε άλλη σκόνη που αιωρείται γύρω από το ηλιακό σύστημα», δήλωσε ο Νάιτ σε ένα email την Τρίτη.

Σχεδιάζονται περισσότερες παρατηρήσεις για να προσδιοριστεί πόσο και τι είδους υλικό εκσφενδονίστηκε από τον 160 μέτρων αστεροειδή ο οποίος δεν αποτέλεσε ποτέ απειλή για τη Γη, σύμφωνα με τη NASA.

Της Marcia Dunn

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε