Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο εργοστάσιο της Pfizer στο Puurs του Βελγίου, στις 23 Απριλίου 2021. (John Thys/Pool μέσω Reuters)

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer ελπίζει σε ετήσιο εμβολιασμό COVID-19

Ο Άλμπερτ Μπουρλά, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, δήλωσε στις 22 Ιανουαρίου ότι θα προτιμούσε ένα ετήσιο εμβόλιο COVID-19 από τα αναμνηστικά εμβόλια που χορηγούνται σε πιο συχνά διαστήματα.

Σε συνέντευξή του στο ισραηλινό N12 News, ρωτήθηκε αν βλέπει να χορηγούνται τακτικά αναμνηστικά εμβόλια κάθε τέσσερις με πέντε μήνες.

«Αυτό δεν θα είναι ένα καλό σενάριο», δήλωσε ο Μπουρλά, «Αυτό που ελπίζω είναι ότι θα έχουμε ένα εμβόλιο που θα πρέπει να κάνετε μία φορά το χρόνο».

«Μια φορά το χρόνο – είναι πιο εύκολο να πείσεις τους ανθρώπους να το κάνουν, είναι πιο εύκολο για τους ανθρώπους να το θυμούνται».

«Έτσι, από την άποψη της δημόσιας υγείας, είναι μια ιδανική κατάσταση. Ψάχνουμε να δούμε αν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα εμβόλιο που να καλύπτει την Όμικρον και να μην ξεχνά τις άλλες παραλλαγές και αυτό θα μπορούσε να είναι μια λύση», είπε.

Σημείωσε ότι η Pfizer επιδιώκει να καταθέσει έγκριση για ένα εμβόλιο που στοχεύει στην παραλλαγή Όμικρον και θα μπορούσε να είναι σε θέση να το παράγει μαζικά ήδη από τον Μάρτιο – επαναλαμβάνοντας αυτό που δήλωσε στο CNBC νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της ΕΕ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, προειδοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα για την ύπαρξη συχνών ενισχυτικών εμβολίων, λέγοντας ότι μπορεί να μην αποδειχθεί βιώσιμη μακροπρόθεσμη προσέγγιση.

Το Ιατρικό Κέντρο Sheba του Ισραήλ δημοσίευσε μια προδημοσιευμένη μελέτη στις 17 Ιανουαρίου που διαπίστωσε ότι μια τέταρτη δόση του εμβολίου COVID-19 της Pfizer-BioNTech αυξάνει τα αντισώματα σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα από την τρίτη δόση, αλλά εξακολουθεί να μην μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους από την προσβολή της παραλλαγής Όμικρον. Η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, καθηγήτρια Γκίλι Ρεγκέβ-Γιοχάι, δήλωσε ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει την απόφαση του Ισραήλ να παρέχει στους ανθρώπους άνω των 60 ετών και στις ομάδες κινδύνου μια τέταρτη δόση.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) στις 21 Ιανουαρίου έδωσαν στη δημοσιότητα τρεις μελέτες που υποστηρίζουν τη χρήση εμβολίου COVID-19 με βάση το mRNA εν μέσω της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον. Η Όμικρον αντιπροσωπεύει επί του παρόντος πάνω από το 99 τοις εκατό των περιπτώσεων COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πρώτη μελέτη δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία έκθεση του CDC για τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα και ανέλυσε νοσηλείες και επισκέψεις σε κέντρα επειγόντων περιστατικών και επείγουσας περίθαλψης σε 10 πολιτείες, από τον Αύγουστο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2022. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι μια τρίτη δόση (μια πρώτη αναμνηστική δόση) των εμβολίων COVID-19 με βάση το mRNA της Pfizer ή της Moderna ήταν τουλάχιστον 90 τοις εκατό αποτελεσματική στην πρόληψη των νοσηλειών.

Η δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε επίσης από το CDC, εξέτασε τα ποσοστά κρουσμάτων και θανάτων σε 25 πολιτείες από τον Απρίλιο έως τα Χριστούγεννα. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα άτομα που έκαναν αναμνηστικά εμβόλια είχαν την υψηλότερη προστασία από τη μόλυνση COVID-19 – τόσο κατά τη διάρκεια της περιόδου που κυριαρχούσε η παραλλαγή Δέλτα όσο και όταν η παραλλαγή Όμικρον έπαιρνε την πρωτοκαθεδρία.

Μια τρίτη μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του CDC, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association (JAMA), εξέτασε τα άτομα που βρέθηκαν θετικά για το COVID-19 από τις 10 Δεκεμβρίου 2021 έως την 1η Ιανουαρίου σε 4.600 σημεία εξέτασης σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι «η λήψη τριών δόσεων εμβολίου mRNA, σε σχέση με το να είναι κανείς ανεμβολίαστος και με τη λήψη 2 δόσεων, συσχετίστηκε με προστασία τόσο από την παραλλαγή Όμικρον όσο και από την παραλλαγή Δέλτα», έγραψαν οι συγγραφείς.

Το CDC έδωσε επίσης στη δημοσιότητα στοιχεία στις 19 Ιανουαρίου που υποδηλώνουν ότι η φυσική ανοσία ήταν καλύτερη από την προστασία από τα εμβόλια COVID-19 έναντι της παραλλαγής Δέλτα. Συγκεκριμένα, τα αρχεία νοσηλείας από την Καλιφόρνια έδειξαν ότι τα άτομα που δεν είχαν λάβει εμβόλιο COVID-19 αλλά είχαν προηγούμενη μόλυνση COVID-19 ήταν λιγότερο πιθανό να νοσηλευτούν, σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν εμβολιαστεί αλλά δεν είχαν ακόμη προηγούμενη μόλυνση COVID-19.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε