Πέμπτη, 07 Δεκ, 2023
Το σήμα της πλατφόρμας Parler σε τηλέφωνο στο Άρλινγκτον, Βα., 2 Ιουλίου 2020. (Olivier Douliery/AFP via Getty Images)

Ο διευθύνων σύμβουλος του Parler αναρτά μήνυμα στον ιστότοπο της πλατφόρμας

Ο ιστότοπος του Parler επανεμφανίστηκε στο Διαδίκτυο στις 17 Ιανουαρίου με ένα μήνυμα από τον διευθύνοντα σύμβουλό του, Τζον Μάτσε, ο οποίος είπε: «Γεια σου κόσμε, είναι αυτό το πράγμα πάλι διαθέσιμο;»

Το Parler είναι μια νέα, εναλλακτική πλατφόρμα κοινωνικών μέσων, που δεν εφαρμόζει πολιτική λογοκρισία.

Το μήνυμα υποδηλώνει ότι η Parler μπόρεσε να βρει μια άλλη υπηρεσία διαδικτυακής φιλοξενίας, περίπου μία εβδομάδα μετά την εκδίωξή της από το Amazon Web Services, γεγονός που τερμάτισε την λειτουργία του ιστοτόπου. Αυτό συνέβη καθώς το Parler – χαρακτηρισμένο ως πλατφόρμα «ελευθερίας λόγου» – έβλεπε μια άνευ προηγουμένου αύξηση χρηστών, καθώς διακεκριμένοι συντηρητικοί, μεταξύ άλλων, διώχνονταν από το Twitter, το Facebook και άλλες πλατφόρμες.

Ο Μάτσε εξέδωσε επίσης μια ενημέρωση προσωρινής κατάστασης.

«Τώρα φαίνεται να είναι η κατάλληλη στιγμή για να υπενθυμίσω σε όλους – τόσο στους λάτρεις όσο και στους εχθρούς – γιατί ξεκινήσαμε αυτήν την πλατφόρμα», έγραψε ο Μάτσε. «Πιστεύουμε ότι το απόρρητο είναι υψίστης σημασίας και ο ελεύθερος λόγος είναι απαραίτητος, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στόχος μας ήταν πάντα να παρέχουμε μια μη κομματική δημόσια αγορά όπου τα άτομα μπορούν να βιώσουν και να ασκήσουν τα δικαιώματά τους και στα δύο. Θα επιλύσουμε οποιαδήποτε πρόκληση ενώπιόν μας και σχεδιάζουμε να σας καλωσορίσουμε σύντομα. Δεν θα αφήσουμε την πολιτική συζήτηση να χαθεί! »

Το σκεπτικό της Amazon Web Services πίσω από την αποβολή του Parler οφείλεται στην έλλειψη επίβλεψης των μηνυμάτων, και ήρθε λίγο μετά τις ταραχές στις ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου. Το Parler, σε μια κατάθεση δικαστηρίου, επικαλούμενο μηνύματα κειμένου μεταξύ του Μάτσε και ενός εκπροσώπου της Άμαζον, ισχυρίστηκε ότι η Άμαζον ανησυχούσε πρωτίστως για το αν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα επέλεγε το Parler μετά την απαγόρευση του λογαριασμού του στο Twitter την περασμένη εβδομάδα.

Η ίδια δήλωση ανέφερε ότι η Amazon δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται πολύ για ισχυρισμούς βίαιων απειλών που έγιναν από χρήστες του Parler.

Την περασμένη εβδομάδα, το Parler ζήτησε από ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στην πολιτεία της Ουάσινγκτον να αποκλείσει την απόφαση της Amazon, διατηρώντας παράλληλα ότι η Amazon συμμετείχε σε μονοπωλιακές πρακτικές με την εκδίωξη της πλατφόρμας. Το Twitter είναι επίσης ένας μεγάλος πελάτης της Amazon Web Services.

Σύμφωνα με μια έρευνα του WHOIS, το Parler φαίνεται να φιλοξενείται από την Epik, η οποία φιλοξενεί επίσης την ιστοσελίδα κοινωνικών μέσων Gab.

Παρόλο που δεν επιβεβαίωσε ότι το Parler ήταν πελάτης της, η Epik σε μια δήλωση την περασμένη εβδομάδα καταδίκασε την «αντανακλαστική αντίδραση» των εταιρειών Big Tech που «απλώς διώχνουν και τερματίζουν οποιαδήποτε σχέση που φαίνεται στην επιφάνεια προβληματική ή αμφιλεγόμενη». Η δήλωση σημείωσε ότι η Epik «δεν θα εγκαταλείψει έτσι απλά τις διοικητικές αρχές της», καθώς προσπάθησε να συγκρίνει τον εαυτό της με την Amazon.

Εκτός από την απόφαση της Amazon, η Google και η Apple απέσυραν το Parler από τα αντίστοιχα καταστήματα εφαρμογών τους.

Νωρίτερα στις 17 Ιανουαρίου, ο Μάτσε είχε πει ότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι η Amazon, η Google και η Apple θα αποσύρουν τις υπηρεσίες τους.

Τις μέρες μέχρι την αναστολή, ο Μάτσε είπε στην Fox News: «Η Amazon, όπως συνήθως, ουσιαστικά έλεγε: “Ω, δεν είδα ποτέ κανένα πραγματικό πρόβλημα. Δεν υπάρχουν προβλήματα.” Ξέρετε, το έπαιξαν πολύ αδιάφορα. Και έτσι είχαμε ακόμη και, ξέρετε, στις 8 και στις 9, δεν είχαμε καμία πραγματική ένδειξη ότι αυτό ήταν κάτι το σοβαρό.»

Εγγραφή στο Newsletter της Epoch Times

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε