Δευτέρα, 27 Μαΐ, 2024
Ο Δρ Ρόμπερτ Μαλόουν στην Ουάσιγκτον στις 5 Ιανουαρίου 2022. (American Thought Leaders/EpochTV)

Ο Δρ Μαλόουν προειδοποιεί για ανοσολογική αποτύπωση, αφότου ο Δρ Φάουτσι δήλωσε ότι υποστηρίζει τη δεύτερη ενισχυτική δόση του εμβολίου COVID-19 για όλους τους Αμερικανούς ηλικίας 5 ετών και άνω

«Δεν θα μπορούσα να σχεδιάσω ένα εμβόλιο, ακόμη και αν το ήθελα, ώστε να είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε ανοσολογική αποτύπωση», δήλωσε ο Μαλόουν, ο οποίος βοήθησε στην εφεύρεση της τεχνολογίας mRNA στην οποία βασίζονται τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, στην Epoch Times.

Η ανοσολογική αποτύπωση αναφέρεται σε ένα φαινόμενο κατά το οποίο η αρχική έκθεση σε ένα στέλεχος ιού μπορεί να εμποδίσει τον οργανισμό να παράγει αρκετά εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι ενός νέου ιικού στελέχους.

Τα εμβόλια COVID-19 που κυκλοφορούν σήμερα βασίζονται στο στέλεχος της Γουχάν του ιού του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας). Γνωστός και ως SARS-CoV-2, ο ιός προκαλεί τhn COVID-19.

Από τότε που επικράτησε το στέλεχος της Γουχάν έχουν εμφανιστεί και κυριαρχήσει διάφορα στελέχη, συμπεριλαμβανομένης της επικρατούσας σήμερα παραλλαγής Όμικρον.

Ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και του Οργανισμού Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έλαβαν τρεις δόσεις εμβολίου COVID-19 και είχαν μολυνθεί με το στέλεχος της Γουχάν είχαν χαμηλότερο επίπεδο προστασίας έναντι μεταγενέστερων στελεχών σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν μολυνθεί. Άλλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων ερευνητών του Beth Israel Deaconess Medical Center, διαπίστωσαν ότι τα εμβόλια είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά κατά των υποπαραλλαγών Όμικρον από ό,τι κατά του στελέχους της Γουχάν.

Ορισμένες μελέτες διαπίστωσαν αρνητική αποτελεσματικότητα μεταξύ των ομάδων που εμβολιάστηκαν. Αυτό σημαίνει ότι όσοι εμβολιάζονται είναι πιο πιθανό να μολυνθούν.

Σε ορισμένες περιοχές, οι εμβολιασμένοι αποτελούν την πλειοψηφία των ατόμων που έχουν μολυνθεί ή βρίσκονται σε νοσοκομεία ή πεθαίνουν με COVID-19. Στη Λουιζιάνα, για παράδειγμα, το 70 τοις εκατό των θανάτων που καταγράφηκαν μεταξύ 23 και 29 Ιουνίου ήταν μεταξύ των εμβολιασμένων.

Εκστρατεία για τη δεύτερη ενισχυτική δόση 

Τα εμβόλια προωθήθηκαν αρχικά ως πρωτογενή σχήματα δύο δόσεων (Pfizer και Moderna) ή ως ανοσοποίηση μίας δόσης (Johnson & Johnson). Λέγεται ότι είχαν αποτελεσματικότητα που έφτανε το 100 τοις εκατό κατά της συμπτωματικής λοίμωξης.

Λόγω της φθίνουσας αποτελεσματικότητας έναντι των αναδυόμενων παραλλαγών, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ενέκριναν ενισχυτικές δόσεις. Τον Μάρτιο, επειδή τα αποτελέσματα των ενισχυτικών δόσεων κατά της λοίμωξης δεν διήρκεσαν πολύ, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ενέκριναν και συνέστησαν δεύτερες ενισχυτικές δόσεις για όλους τους ενήλικες άνω των 50 ετών.

Ο Φάουτσι, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων και κορυφαίος ιατρικός σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν, λέει τώρα ότι οι Αμερικανοί 5 έως 50 ετών θα πρέπει να επιτρέπεται να λαμβάνουν μια δεύτερη ενισχυτική δόση.

Ο Φάουτσι δήλωσε στην Washington Post ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «πρέπει να επιτρέψουν στους ανθρώπους που είναι κάτω των 50 ετών να κάνουν τη δεύτερη ενισχυτική δόση, καθώς μπορεί να έχουν περάσει μήνες από τότε που πολλοί από αυτούς έκαναν την πρώτη τους δόση».

«Εάν έκανα την τρίτη μου δόση [το 2021], είναι πολύ πιθανό η ανοσία να έχει εξασθενήσει», πρόσθεσε.

Ο Φάουτσι δεν έχει καμία αρμοδιότητα για την έγκριση ή τη σύσταση αναμνηστικών εμβολίων, αλλά έχει σηματοδοτήσει σημαντικές αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ για τα εμβόλια στο παρελθόν.

Λευκός Οίκος και FDA απαντούν

Ο Δρ Ασίς Τζα, συντονιστής του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της COVID-19, δήλωσε στους δημοσιογράφους στις 12 Ιουλίου ότι «συζητάμε συνεχώς για το ποια είναι τα πιθανά πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε καλύτερα τον αμερικανικό λαό», αλλά ότι η απόφαση για τις δεύτερες ενισχυτικές δόσεις θα ληφθεί από τον FDA και το CDC.

Ο Φάουτσι έκανε παρόμοια δήλωση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

«Ο FDA αξιολογεί την τρέχουσα κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της αναδυόμενης επιδημιολογίας που υποδεικνύει αυξημένη νοσηλεία, και θα είναι ανοιχτός σε όλες τις πιθανές επιλογές για την αντιμετώπισή της, εάν είναι απαραίτητο», δήλωσε εκπρόσωπος του FDA στην Epoch Times σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι κατασκευαστές εμβολίων και ο FDA συνεργάζονται για να αναπτύξουν ειδικά εμβόλια για την παραλλαγή για το φθινόπωρο, τα οποία, όπως λένε, θα προσφέρουν καλύτερη προστασία. Αλλά τα επικαιροποιημένα εμβόλια δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη στην αγορά.

Πολλοί ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν λάβει μια αρχική σειρά εμβολίων, συμπεριλαμβανομένου του 91% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω και του 77% των ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω. Αλλά οι αναμνηστικές δόσεις ήταν πιο δύσκολο να προωθηθούν. Μόνο το 70 τοις εκατό των ηλικιωμένων που έλαβαν μια πρωτογενή σειρά έχουν λάβει μια ενισχυτική δόση, μαζί με μόλις το 51 τοις εκατό των ατόμων 18 ετών και άνω, σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC. Μια δεύτερη ενισχυτική δόση έχει χορηγηθεί μόνο στο 28% του πληθυσμού 50 ετών και άνω.

Λίγες από τις εντολές για το εμβόλιο COVID-19 περιλάμβαναν αναμνηστική αγωγή και οι περισσότερες από τις εντολές έχουν ανακληθεί λόγω παραγόντων όπως η πτώση των μετρήσεων της COVID-19 και η φθίνουσα αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Οι νέες υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 Όμικρον -οι οποίες έχουν εκτοπίσει άλλα στελέχη στις Ηνωμένες Πολιτείες και θεωρούνται πιο μεταδοτικές, αλλά δεν φαίνεται να προκαλούν πιο σοβαρή ασθένεια- είναι «πιο πιθανό να οδηγήσουν σε νέες λοιμώξεις που ξεπερνούν το εμβόλιο», διαπίστωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Ασθένεια που οφείλεται στο εμβόλιο

Οι μετρήσεις για την COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν σταδιακά τις τελευταίες εβδομάδες, με τον εβδομαδιαίο μέσο όρο των κρουσμάτων να εκτοξεύεται κατά 75% από τα τέλη Μαρτίου και τις νοσηλείες με COVID-19 να διπλασιάζονται από τον Απρίλιο.

Οι αξιωματούχοι κατηγορούν τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 Omicron, οι οποίες έχουν εκτοπίσει άλλα στελέχη στις Ηνωμένες Πολιτείες και θεωρούνται πιο μεταδοτικά, αλλά δεν φαίνεται να προκαλούν πιο σοβαρή ασθένεια.

Οι άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν ενισχυτική δόση μόλις είναι επιλέξιμοι, το οποίο συνήθως είναι περίπου πέντε μήνες μετά την τελευταία τους ένεση, δήλωσαν ο Τζα και η διευθύντρια του CDC Ροσέλ Ουαλένσκι. «Μην καθυστερείτε», δήλωσε ο Τζα.

Αλλά ο Μαλόουν είναι μεταξύ των επιστημόνων που αμφισβητούν την ιδέα ότι τα παλιά εμβόλια είναι η λύση.

«Έχετε ένα μεγάλο πρόβλημα με τη νέα Όμικρον, δηλαδή το ΒΑ.5. Οι άνθρωποι που μολύνονται χρονίως και νοσηλεύονται και πεθαίνουν είναι κατά κύριο λόγο οι εμβολιασμένοι. Αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Μαλόουν. «Τώρα έχουν πρόβλημα γιατί το έχουν οδηγήσει αυτό λόγω της ανοσολογικής αποτύπωσης. Αυτό γίνεται όλο και περισσότερο μια ασθένεια που καθοδηγείται από τα εμβόλια».

Ο Φάουτσι, σημαντικός υποστηρικτής των εμβολίων, «έχει ουσιαστικά δημιουργήσει μια κατάσταση μέσω της επιμονής του στον υπερ-εμβολιασμό, όπου στην πραγματικότητα οδηγεί την ασθένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαφωνούν. Η Ουαλένσκι δήλωσε ότι τα στοιχεία του CDC δείχνουν ότι οι άνθρωποι που είτε δεν έχουν λάβει εμβόλιο είτε δεν έχουν ενισχυθεί έχουν μικρότερη προστασία από εκείνους που έχουν ενισχυθεί, μεταξύ άλλων και έναντι της λοίμωξης, ακόμη και όταν μελέτες δείχνουν ότι η ενίσχυση έναντι της λοίμωξης μειώνεται γρήγορα μετά την πρώτη και τη δεύτερη ενισχυτική δόση.

Ο Φάουτσι δήλωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν μολυνθεί στο παρελθόν ή έχουν φυσική ανοσία από την επιβίωση της COVID-19, «δεν έχουν μεγάλη προστασία» έναντι των νέων υποπαραλλαγών.

Ούτε ανέφερε πώς η φυσική ανοσία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, παραμένει ισχυρότερη από την προστασία από τα εμβόλια ακόμη και με τις ενισχυτικές δόσεις, ιδίως έναντι σοβαρής νόσου.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε