Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ σε φωτογραφία αρχείου το 2019. (Aly Song/Reuters)

Ο Έλον Μασκ λέει ότι η Apple “απείλησε” να αφαιρέσει το Twitter από το App Store

Ο Έλον Μασκ ισχυρίστηκε τη Δευτέρα ότι η Apple Inc. “απειλεί να αποκλείσει το Twitter” από το App Store και άφησε να εννοηθεί ότι ο μεγάλος τεχνολογικός γίγαντας μισεί την “ελευθερία του λόγου”.

“Η Apple έχει ως επί το πλείστον σταματήσει τη διαφήμιση στο Twitter. Μισούν την ελευθερία του λόγου στην Αμερική;”, διερωτήθηκε. “Η Apple έχει επίσης απειλήσει τον αποκλεισμό του Twitter από το App Store της”, έγραψε ο Μασκ, “αλλά δεν μας λέει γιατί”. Ο Μασκ ρώτησε επίσης τον διευθύνοντα σύμβουλο Τιμ Κουκ σε μια ανάρτηση: “Τι συμβαίνει;”

Τα σχόλια του Μασκ σχετικά με την κατασκευάστρια εταιρεία iPhone έρχονται μετά από διάφορα γεγονότα που οδήγησαν σε εικασίες ότι η Apple και η Google ενδεχομένως να αποκλείσουν το Twitter από τα καταστήματα εφαρμογών τους. Ο επικεφαλής του App Store της Apple φάνηκε να διαγράφει τον λογαριασμό του την περασμένη εβδομάδα, ενώ η Apple αφαίρεσε όλες τις αναρτήσεις στο Twitter από τον επίσημο λογαριασμό της περίπου την ίδια περίοδο – αν και ο λογαριασμός του Κουκ είναι ακόμα ενεργός.

Επίσης, την περασμένη εβδομάδα, ο Μασκ έγραψε ότι θα έφτιαχνε το δικό του τηλέφωνο αν η Apple και η Google πετούσαν το Twitter από τα καταστήματά τους. “Ελπίζω βέβαια να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά, ναι, αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή, θα φτιάξω ένα εναλλακτικό τηλέφωνο”, είπε.

Ο Μασκ ρωτήθηκε επίσης από έναν δημοσιογράφο του Verge για το αν η Apple απειλεί “την παρουσία του Twitter στο App Store ή με άλλο τρόπο θέτει απαιτήσεις συγκράτησης περιεχομένου”, στις οποίες απάντησε: “Ναι”. Ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Apple και ο Κουκ δεν έχουν σχολιάσει δημοσίως τους ισχυρισμούς του Μασκ ή το αν η εταιρεία θα αποσύρει το Twitter από το App Store της. Η Epoch Times επικοινώνησε με την Apple για σχολιασμό.

Πριν αναλάβει το Twitter, ο Μασκ συχνά ασκούσε δημόσια κριτική στην Apple. Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, έγραψε ότι το 30% που επιβάλλει το App Store στις πωλήσεις των προγραμματιστών μέσω της εφαρμογής του είναι σαν να έχει προστεθεί ένας “φόρος 30%”. “Κυριολεκτικά 10 φορές υψηλότερος από ό,τι θα έπρεπε να είναι”, έγραψε τότε σε άλλη ανάρτηση. Τη Δευτέρα, ο Μασκ προέβη σε παρόμοιες δηλώσεις.

Ο Μασκ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πρόσθεσε ότι οι εγγραφές νέων χρηστών στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης βρίσκονται σε “ιστορικό υψηλό”. Οι εγγραφές ξεπερνούσαν κατά μέσο όρο τα δύο εκατομμύρια ανά ημέρα τις τελευταίες επτά ημέρες από τις 16 Νοεμβρίου, αυξημένες κατά 66% σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα του 2021, ανέφερε ο Μασκ σε ένα tweet αργά το Σάββατο.

Λογοκρισία;

Εάν η Apple αποσύρει το Twitter από το App Store, αυτό θα σήμαινε ότι η εφαρμογή της πλατφόρμας κοινωνικών μέσων δεν θα είναι διαθέσιμη σε καμία συσκευή που χρησιμοποιεί iOS, εκτός από ένα πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο.

Μια τέτοια τακτική είχε εφαρμοστεί από την Apple, την Google, την Amazon και άλλες εταιρείες εναντίον της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Parler που προωθεί την ελευθερία του λόγου τον Ιανουάριο του 2021, η οποία καταδικάστηκε ως μορφή λογοκρισίας και μονοπωλιακή. Μια παρόμοια πλατφόρμα που είναι δημοφιλής στους συντηρητικούς, το Gab, αφαιρέθηκε από το App Store της Apple χρόνια πριν από αυτό.

Το Parler αποκαταστάθηκε στο App Store μήνες αργότερα, αφού άλλαξαν οι πολιτικές του για τη ρύθμιση του περιεχομένου του, όπως ανακοίνωσε. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση του Parler μειώθηκε σημαντικά από τις αρχές του 2021, και συγκεκριμένα μετά την απότομη διακοπή λειτουργίας της πλατφόρμας από την Amazon Web Services για περίπου ένα μήνα, καθώς η εταιρεία έπρεπε να βρει νέο φορέα φιλοξενίας.

Η Apple, η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο, δαπάνησε περίπου 131.600 δολάρια για διαφημίσεις στο Twitter μεταξύ 10 και 16 Νοεμβρίου, από 220.800 δολάρια μεταξύ 16 και 22 Οκτωβρίου, την εβδομάδα πριν ο Μασκ κλείσει τη συμφωνία με το Twitter, σύμφωνα με την εταιρεία μέτρησης διαφημίσεων Pathmatics.

Ένας πελάτης αναχωρεί από ένα κατάστημα της Apple μετά την ουρά που σχημάτισαν οι άνθρωποι για την παρουσίαση του νέου iPhone 14 στο Τόκιο στις 16 Σεπτεμβρίου 2022. (Richard A. Brooks/AFP μέσω Getty Images)

 

Ένας αυξανόμενος κατάλογος εταιρειών, από τη General Mills μέχρι την αυτοκινητοβιομηχανία Audi of America, έχουν σταματήσει ή διακόψει τη διαφήμιση στο Twitter μετά την εξαγορά του Μασκ.

Ο λόγος γι’ αυτό, έγραψε πρόσφατα ο Μασκ στην πλατφόρμα του, είναι επειδή αριστερές ακτιβιστικές ομάδες έχουν πιέσει τους διαφημιζόμενους να εγκαταλείψουν το Twitter. Οι πωλήσεις διαφημίσεων αποτελούν σημαντικό μέρος των εσόδων του Twitter.

Αριστερές ομάδες και ακτιβιστές διαμαρτυρήθηκαν επίσης αφού το Twitter του Μασκ αποκατέστησε λογαριασμούς που ανήκαν στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τη βουλευτή Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν (R-Ga.), τον Τζέιμς Λίντσεϊ, τον Τζόρνταν Πίτερσον, τον Άντριου Τέιτ και άλλους. Ο Μασκ ανακοίνωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα “αμνηστία” για ορισμένους χρήστες που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, αν και έχει δηλώσει, σε πολλές περιπτώσεις, ότι δεν θα αποκαταστήσει τον λογαριασμό του οικοδεσπότη του InfoWars Άλεξ Τζόουνς.

Η LBRY, ένας εκδότης, δήλωσε ότι και αυτή είχε μια αρνητική εμπειρία με την υποτιθέμενη λογοκρισία της Apple.

“Κατά τη διάρκεια του Covid, η Apple απαίτησε από τις εφαρμογές μας να φιλτράρουν ορισμένους όρους αναζήτησης από το να επιστρέφονται”, έγραψε η εταιρεία στον Μασκ τη Δευτέρα. “Εάν δεν φιλτράραμε τους όρους, οι εφαρμογές μας δεν θα επιτρεπόταν στο κατάστημα”.

“Ποιος άλλος έχει λογοκριθεί από την Apple;” έγραψε ο Μασκ σε μια ανάρτηση στο Twitter ως απάντηση.

Πρόσφατες αναφορές από το Quartz και το 9to5Mac αναφέρουν ότι η Apple μπλόκαρε την επικοινωνία των Κινέζων αντιφρονούντων μετά την τελευταία ενημέρωση της που έθεσε περιορισμούς στο AirDrop, τη λειτουργία ανταλλαγής αρχείων στα iPhones και σε άλλα προϊόντα iOS. Η ενημέρωση του Νοεμβρίου αφαίρεσε την απεριόριστη χρήση μόνο μεταξύ των Κινέζων χρηστών.

Αυτό συνέβη την ώρα που χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους στο Πεκίνο, τη Σαγκάη, τη Γουχάν, την Τσενγκντού και άλλες κινεζικές πόλεις για να διαμαρτυρηθούν για το καθεστώς “μηδενικού COVID” του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. Την περασμένη εβδομάδα, μια ξεχωριστή διαδήλωση ξέσπασε σε ένα εργοστάσιο της Foxconn στη Ζενγκζού της Κίνας, το οποίο κατασκευάζει iPhones.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε