Δευτέρα, 20 Μαΐ, 2024
Ο Δρ Άντονι Φάουτσι, Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων καταθέτει κατά τη διάρκεια της ακρόασης της Υποεπιτροπής Κονδυλίων της Γερουσίας για την Εργασία, την Υγεία και τις Ανθρώπινες Υπηρεσίες, την Εκπαίδευση και τους Σχετικούς Οργανισμούς στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον, στις 17 Μαΐου 2022. (Anna Rose Layden-Pool/Getty Images)

Ο Φάουτσι αρνείται να «σταματήσει να χρηματοδοτεί κινεζική» έρευνα με αμερικανικά φορολογικά δολάρια

«Η Κίνα είναι το ναρκωτικό που δεν μπορεί να κόψει»: Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής κατακεραυνώνει τα σχόλια του επικεφαλής του NIAD

Ο Δρ Άντονι Φάουτσι δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να δεσμευτεί ότι θα σταματήσει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση της κινεζικής επιστημονικής έρευνας, παρά το γεγονός ότι η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αξιολογεί το καθεστώς ως τον κορυφαίο αντίπαλο της Αμερικής.

Ο Φάουτσι, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), έκανε τις παρατηρήσεις αυτές ενώ εμφανιζόταν εικονικά στην ακρόαση της Επιτροπής Υγείας, Παιδείας, Εργασίας και Συντάξεων στις 16 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια ενός διαλόγου με τον γερουσιαστή Ρότζερ Μάρσαλ (R-Kansas).

«Το NIH εξακολουθεί να χρηματοδοτεί την έρευνα στην Κίνα, τουλάχιστον 8 εκατομμύρια δολάρια από το 2020. Στην Ετήσια Αξιολόγηση Απειλών της Κοινότητας Πληροφοριών για το 2022, το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας παρουσιάζεται ως μία από τις κορυφαίες απειλές για τις Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τη Ρωσία, το Ιράν, τη Συρία και τη Βόρεια Κορέα. Εξ όσων γνωρίζω, μόνο η Κίνα λαμβάνει αμερικανικά δολάρια για έρευνα», δήλωσε ο γερουσιαστής κατά τη διάρκεια της ακρόασης. «Πότε θα σταματήσετε ως διευθυντής του NIAID να χρηματοδοτείτε την έρευνα στην Κίνα;»

Από το 2020, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) έχουν χορηγήσει συνολικά 8,3 εκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις στο κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και στο τμήμα του Εθνικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης του AIDS/STD, μαζί με πέντε κορυφαία δημόσια πανεπιστήμια στην ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τον ιστότοπο του NIH.

Αν και το ποσό αυτό δεν καταγράφει τα δολάρια που διοχετεύθηκαν αργότερα σε κινεζικό ίδρυμα μέσω οργανισμού με έδρα τις ΗΠΑ, όπως η EcoHealth Alliance με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία είχε συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν για να εκτελέσει πειράματα σχετικά με τον κορωνοϊό, τα οποία, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, ανταποκρίνονται στον ορισμό της έρευνας «κέρδους-λειτουργίας», δηλαδή των πειραμάτων που αυξάνουν την παθογένεια ή τη μεταδοτικότητα ενός ιού.

Ο Φάουτσι, απαντώντας στην ερώτηση του Μάρσαλ, δήλωσε ότι οι ομοσπονδιακοί οργανισμοί των ΗΠΑ «είχαν πολύ παραγωγικά ερευνητικά προγράμματα με κριτές υψηλής εκτίμησης με τους Κινέζους συναδέλφους μας, τα οποία οδήγησαν σε ορισμένες σημαντικές προόδους στη βιοϊατρική έρευνα».

«Δεν νομίζω λοιπόν ότι θα μπορούσα να σας πω ότι θα σταματήσουμε τη χρηματοδότηση των Κινέζων», δήλωσε ο Φάουτσι.

«Προφανώς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να διασφαλίσουμε ότι όταν τους χρηματοδοτούμε, έχουμε την κατάλληλη αξιολόγηση από ομοτίμους και περνάμε από όλες τις καθιερωμένες κατευθυντήριες γραμμές», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «οι επιχορηγήσεις που πηγαίνουν σε ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, έχουν έγκριση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

«Τα σχόλια του Δρ Φάουτσι αποδεικνύουν ότι η Κίνα είναι το ναρκωτικό που δεν μπορεί να κόψει», δήλωσε αργότερα ο Μάρσαλ στους Epoch Times σχετικά με την απάντηση του επικεφαλής του NIAID.

Ο γερουσιαστής Ρότζερ Μάρσαλ (R-Κάνσας) ρωτά τον Δρ Άντονι Φάουτσι, διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, σε επιτροπή της Γερουσίας στις 16 Ιουνίου 2022. (The Epoch Times μέσω της Επιτροπής Υγείας, Παιδείας, Εργασίας και Συντάξεων της Γερουσίας)

 

«Ο Δρ Φάουτσι είπε για μια φορά την αλήθεια μετά από χρόνια επαναλαμβανόμενης ανεντιμότητας που έχει διαβρώσει την εμπιστοσύνη των Αμερικανών στα ιδρύματα δημόσιας υγείας. Στον απόηχο της πανδημίας του κορωνοϊού, η κυβέρνησή μας θα πρέπει να γνωρίζει ότι είναι επικίνδυνο και λάθος να συνεχίζει να χρηματοδοτεί ερευνητικά προγράμματα που υποστηρίζονται από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας».

Ο γερουσιαστής, κατά την ακρόαση, συνέχισε ρωτώντας τον Φάουτσι αν συμφωνεί ότι το αμερικανικό κοινό στερείται αρχείων και μελετών από την έρευνα της EcoHealth Alliance.

Η απάντηση του Φάουτσι ήταν μια υπεκφυγή.

«Έχουμε πρόσβαση σε έναν εξαιρετικό όγκο πληροφοριών που έχουν πάει εκεί», είπε, υποστηρίζοντας ότι οι δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες στα επιστημονικά περιοδικά είναι επαρκείς.

«Προφανώς κανένας μας δεν γνωρίζει τα πάντα που συμβαίνουν στην Κίνα, αλλά αν το ερώτημα που τίθεται είναι η μάλλον μικρή … αξιολογημένη από ομοτίμους επιχορήγηση υψηλής προτεραιότητας που δόθηκε από την Eco[Health] στην Κίνα σε μια επιμέρους επιχορήγηση, έχουμε πολλές καλές πληροφορίες που δημοσιεύονται».

Το NIH έδωσε συνολικά επιχορήγηση 3,1 εκατομμυρίων δολαρίων στην EcoHealth κατά την πενταετία 2014-2019, το ένα πέμπτο από αυτό, 599.000 δολάρια, πήγε στο εργαστήριο της Γουχάν, εν μέρει για τον εντοπισμό και την τροποποίηση των κορωνοϊών των νυχτερίδων που θεωρούνται πιθανό να μολύνουν τον άνθρωπο, όπως δείχνουν τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το The Intercept.

Ο Φάουτσι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα βρέθηκε θετικός στην COVID-19 και συμμετείχε στην ακρόαση της Πέμπτης στη Γερουσία εξ αποστάσεως. Στην απάντησή του προς τον Μάρσαλ παρέλειψε να αναφερθεί στην έλλειψη γνωστοποίησης της EcoHealth σχετικά με ορισμένες από τις ερευνητικές της δραστηριότητες, η οποία θα προκαλούσε επανεξέταση από το NIH σχετικά με τα μέτρα βιοασφάλειας.

Σε αυτή την εικόνα από βίντεο, ο Δρ Άντονι Φάουτσι καταθέτει σε επιτροπή της Γερουσίας μέσω τηλεδιάσκεψης στις 16 Ιουνίου 2022. (The Epoch Times μέσω της Επιτροπής Υγείας, Παιδείας, Εργασίας και Συντάξεων της Γερουσίας)

 

Σε ένα πείραμα στις εγκαταστάσεις της Γουχάν, που χρηματοδοτήθηκε από το NIH μέσω της EcoHealth, τα ποντίκια που μολύνθηκαν με μια τροποποιημένη έκδοση του αρχικού κορωνοϊού της νυχτερίδας «αρρώστησαν περισσότερο από εκείνα που μολύνθηκαν» με την αρχική έκδοση, ένα «απροσδόκητο αποτέλεσμα» που δεν ήταν «κάτι που οι ερευνητές έθεσαν ως στόχο», δήλωσε ο Λόρενς Ταμπάκ, ο κύριος αναπληρωτής διευθυντής στο NIH, στους νομοθέτες τον περασμένο Οκτώβριο.

Είπε ότι η EcoHealth είχε παραβιάσει τους όρους επιχορήγησης παραλείποντας να ενημερώσει αμέσως το NIH σχετικά με το εύρημα.

Ο Φάουτσι, κατά την ακρόαση της Πέμπτης, δήλωσε επίσης στον γερουσιαστή Μάικ Μπράουν (R-Ind.) ότι πιστεύει ότι το ξέσπασμα του ιού «είναι πολύ, πολύ πιθανό ένα άλμα στο είδος από έναν ζωικό ξενιστή» και λιγότερο πιθανό να είναι αποτέλεσμα διαρροής από εργαστήριο.

«Πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία με τους Κινέζους», είπε όταν ο Μπράουν τον ρώτησε αν πιστεύει ότι το Πεκίνο θα συνεργαστεί μαζί του για να «φτάσει σε βάθος στην προέλευση» της COVID-19.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε