Σάββατο, 02 Μαρ, 2024
Μια στεφανιαία εκτόξευση μάζας (CME) που εκρήγνυται από τον ήλιο στις 23 Ιανουαρίου 2012. (NOAA/Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας μέσω Getty Images)

Ο ήλιος εξέπεμψε μια μεγάλη ηλιακή έκλαμψη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεαματικές αύρες αυτό το Σαββατοκύριακο

Μια μεγάλη στεφανιαία εκτόξευση μάζας (CME) αναμένεται να συγκρουστεί με το μαγνητικό πεδίο της Γης στις 30 Οκτωβρίου μετά από μια απίστευτη ηλιακή έκρηξη την Πέμπτη.

Ο ήλιος εξαπέλυσε μια ηλιακή έκλαμψη κατηγορίας X1, το πιο ισχυρό είδος έκλαμψής του, την Πέμπτη. Κορυφώθηκε στις 11:35 π.μ. EDT (1535 GMT), σύμφωνα με προειδοποίηση από το Space Weather Prediction Center (SWPC).

Μια στεφανιαία εκτόξευση μάζας (CME), επίσης γνωστή ως ηλιακή καταιγίδα, συμβαίνει όταν μια μεγάλη μάζα πλάσματος και πολύ μαγνητισμένα σωματίδια εκτινάσσονται βίαια από τον ήλιο. Τα μεγάλα CME μπορούν να περιέχουν έως και ένα δισεκατομμύριο τόνους ύλης και μπορούν να επιταχυνθούν σε μεγάλα κλάσματα της ταχύτητας του φωτός.

Όταν η Γη βρίσκεται στην άμεση διαδρομή ενός CME, αυτά τα μαγνητισμένα και φορτισμένα ηλιακά σωματίδια αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο της Γης, παράγοντας γεωμαγνητικά επαγόμενα ρεύματα (GIC) που μπορεί ενδεχομένως να διαταράξουν τους δορυφόρους επικοινωνίας και τα καλώδια μεγάλων αποστάσεων που παρέχουν στον κόσμο το διαδίκτυο.

Ένα άμεσο χτύπημα με τη Γη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μεγάλες γεωμαγνητικές καταιγίδες με αποτέλεσμα αν ο ουρανός είναι καθαρός να φανεί η εκπληκτική βόρεια αύρα και το φως του πολικού σέλαος (Aurora).

Η ηλιακή έκλαμψη της Πέμπτης προκάλεσε προσωρινές διακοπές του ραδιοφώνου σε μεγάλο μέρος του δυτικού ημισφαιρίου για μια περίοδο, με επίκεντρο τη Νότια Αμερική, σύμφωνα με στοιχεία από το Διαστημικό Κέντρο Πρόβλεψης Καιρού της NOAA.

«Ουάου! Ο ήλιος μόλις εξέδωσε μια ισχυρή έκλαμψη», έγραψαν οι αξιωματούχοι της NASA στο Twitter μαζί με μια φωτογραφία της έκλαμψης.

Το SpaceWeatherLive μοιράστηκε εικόνες της ηλιακής έκρηξης στο Twitter και επιβεβαίωσε ότι η έκρηξη συνοδεύτηκε από ένα CME που θα μπορούσε να συγκρουστεί με το μαγνητικό πεδίο της Γης τις επόμενες ημέρες.

«Αυτή φαίνεται να είναι μια σημαντική εκτίναξη μάζας του ηλιακού στέμματος και μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε μια σημαντική γεωμαγνητική καταιγίδα αυτό το Σαββατοκύριακο», δήλωσε το SpaceWeatherLive.

Το Κέντρο Διαστημικών Καιρικών Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (MOSWOC) επιβεβαίωσε ότι ένα μεγάλο CME έχει αναλυθεί και αναμένεται να φτάσει στη Γη αργότερα το Σάββατο.

«Ένα περαστικό CME είναι επίσης πιθανό να φανεί αργά το Σάββατο ή ανήμερα της Κυριακής, αλλά δεν είναι βέβαιο. Κανένα άλλο CME δεν αναμένεται να φτάσει στη Γη. Διαφορετικά, οι ηλιακοί άνεμοι αναμένεται να παραμείνουν ως επί το πλείστον στο παρασκήνιο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», ανέφερε το γραφείο Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, προσθέτοντας ότι αναμένονται επίσης μικρές γεωμαγνητικές καταιγίδες, αλλά θα υποχωρήσουν μέχρι την Κυριακή.

«Το ωοειδές σέλας αναμένεται να βρίσκεται αρχικά ή κοντά στα επίπεδα του φόντου. Οποιοδήποτε σέλας είναι πιθανό να είναι ορατό μόνο σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη. Στις 30 το ωοειδές σέλας αναμένεται να ενισχυθεί. Οι θεάσεις είναι πιθανές (εφόσον το επιτρέπουν τα σύννεφα) σε ολόκληρη τη Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία και τη Βόρεια Αγγλία. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να φανεί μέχρι τη Βόρεια Ουαλία, τα Μίντλαντς και το Νόρφολκ», ανέφερε η Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Τα σέλας μπορεί επίσης να είναι ορατά από πολλές βόρειες πολιτείες στις ΗΠΑ, πιθανώς ακόμη και στο κέντρο της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της ορατότητας στη Νεμπράσκα και την Αϊόβα, αναφέρει το WOWT 6 News.

Η Φυσικός του Διαστημικού Καιρού Δρ. Ταμίθα Σκόου επιβεβαίωσε επίσης ότι το X-flare κατευθυνόταν προς τη Γη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρά μπλακ άουτ, ακριβώς την ώρα του Χαλοουίν.

Οι επιστήμονες της NASA αναμένουν ότι η δραστηριότητα του Ήλιου θα αυξηθεί προς το επόμενο προβλεπόμενο μέγιστο τον Ιούλιο του 2025, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να συμβούν περισσότερες εκλάμψεις και πιθανώς περισσότερες θεάσεις σέλας.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε